Снимка: © Facebook

Загиналият турист в инцидента от 2 януари в Стара Планина е Тодор Желязков, който е известен диджей от Варна. Прякорът му е DJ Emotion и той е бил привърженик на екстремните спортове и планинското катерене, съобщи местният сайт moreto.net.

Желязков е част от варненската клубна сцена вече 27 години, пише „24 часа“. Той е съосновател на групата Deep Zone, а през 2001 е част от най-голямото хип-хоп турне в историята на българската музика – „Мой“ на Мишо Шамара.

Диджеят е загинал, след като е паднал на 300 м по склон под връх Жълтец. Той и придружителят му се срещнали на вр. Ботев със Снежана Миронова и Пламен Николов – други двама туристи. Били предупредени да не предприемат риск, поемайки по пътя към Беклемето през хижа „Добрила“.

Планината взима жертви, а държавата чака: България може да остане без медицински хеликоптер до 2023

„Запознахме се на вр. Ботев. Бордист. Изпадал в различни сложни ситуации, но оцелявал. Живот, изживян на пълни обороти, с максимални скорости“, пише за Миронова за Желязков във Facebook.

„С часове говорихме на върха. С часове Пламен ги разубеждаваше да не предприемат този безумен преход (преход, който щяха да правят за първи път), да не подценяват обстановката и факта, че не познават планината, че са с неподходящи за зимата обувки и без котки“, казва тя.

Те обаче поели по един от най-трудните маршрути, а инцидентът станал в района на връх Жълтец, на около 4 км западно от вр. Ботев. Според експерти – трасето между върха и хижа „Добрила“, известно още като алпийското било, е изключително опасно и сложно, изисква специални умения и екипировка.

Тодор Желязков посрещнал Нова година в хижа „Тъжа“, както става ясно от Facebook профила му. Качил е и видео от най-високия връх в Стара планина на 1 януари.

Тялото на диджея трябваше да бъде свалено на 3 януари, но поради мъглата и ураганния вятър операцията бе насрочена за понеделник, съобщиха от спасителните служби. В момента спътникът му и тялото на загиналия се намират в заслон „Ботев“. Там има и още двама туристи от Сопот, които са в добро състоянние.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него