Блокада на АМ "Струма", енергетиците искат среща с премиера и лидерите на партии (обновена) Снимка: © Screenshot

Четвърти пореден ден продължават протестите на енергетици и миньори, заради които са блокирани редица ключови пътища в страната.

Проходът на Републиката към момента остава затворен.

Спряно е движението и на АМ "Струма" в двете посоки от служители на "Бобов дол".

Блокадата на АМ "Тракия" край Стара Загора също остава, като и двете пътни платна са затворени. Пътуващите по високоскоростния път трябва да минават по обходен маршрут, който започва при отбивката за Чирпан. През последните дни трафикът там беше особено натоварен.

Протестиращите днес поискаха премиерът Николай Денков да дойде на преговори при тях - след като отказаха сами да се явят на поканата за разговори в Министерския съвет. Настояват и за среща с лидерите на парламентарните партии в Народното събрание.

Недоволството на миньорите е заради финалните териториални планове за справедлив преход в регионите и искат ясно разписан план за намаляване на мощностите на централите. Те твърдят, че правителството не е спазило договореното при предварителните разговори.

Представителите в енергийния сектор настояват за диалог с властите по тази тема, но вчера отказаха да се срещнат с премиера Николай Денков в Министерски съвет. Отказ за разговори имаше и от страна на синдикатите и от ТЕЦ "Марица Изток" и „Бобов дол”.

В събота енергийният министър Румен Радев отиде при протестиращите, но разговорите не постигнаха някакъв резултат. Те обявиха, че са готови за по-мащабни протестни действия, в това число и ефективна стачка.

Териториалните планове за справедлив преход за Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са изпратени на Европейската комисия. Това трябваше да се случи в срок до миналата седмица, за да може България да получи няколко млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост. Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните членки на ЕС до края на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пуснаха под домашен арест полицая, който счупи челюстта на 19-годишен студент

Полицаят се прибира у дома с проследяваща гривна

18:00 - 19.07.2024
Важно днес

Русия осъди американския журналист Еван Гершкович на 16 г. в колония

Кореспондентът на WSJ е обвинен от руските власти в шпионаж

15:30 - 19.07.2024
Важно днес

ДПС се възмути от изчегъртването на кабинета на Ахмед Доган

Архивът и сървърите са били изнесени от централата на ДПС

15:05 - 19.07.2024