Подсъдимият бизнесмен Миню Стайков отрече да е човекът от видеото с издевателства в ареста, за което Светослав Илчовски разказа миналата седмица пред парламентарната комисия за ревизия на управлението през последните 10 години.

„Не познавам и не съм се срещал със Светослав Илчовски, нито той с мен“, заяви Стайков пред Специализирания наказателен съд, където се гледа делото за измами с евросредства. "Аз нямам сестра, конкретно за този случай. Нямам сестра".

Миналата седмица земевладелецът, който обвини ГЕРБ и Бойко Борисов в рекет и корупция на най-високо ниво във властта, спомена и името на Стайков. Илчовски заяви, че на среща в една от бившите резиденции на Тодор Живков, на която е присъствал и Борисов, е видял видео, в което се показват сексуални издевателства над бизнесмена, докато е бил в ареста. Илчовски не спомена, че познава Стайков.

Адвокатът на Миню Стайков – Анна Попова, коментира, че Илчовски е визирал периода 2017 г. По думите ѝ – Стайков е бил задържан по-късно – през септември 2018.

На въпрос как си обяснява, че името му е било замесено от Илчовски по време на заседанието на Комисията по ревизия, подсъдимият бизнесмен отговори, че не е запознат с подобни кадри.

Стайков е подсъдим за злоупотреба с евросредства и данъчни престъпления, а днес Специализираният наказателен съд гледа делото срещу него.

Той беше задържан на 5 септември 2018 и обвинен, че от януари 2009 г. е участвал в организирана престъпна група за незаконно производство на цигари. След това прокуратурата му образува ново дело и той остана в ареста чак до началото на 2021 г. 

През октомври 2019 Стайков беше даден на съд заедно с още 13 души. От тях петима бяха служители в Държавен фонд „Земеделие“. Според обвинението – те са злоупотребили със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

В понеделник се появиха съмнения за умишлено отравяне на Миню Стайков, докато се гледаше делото срещу него в Специализирания наказателен съд. След изследвания на кръвта в различни лаборатории подсъдимият е диагностициран с токсичен хепатит, който може да бъде причинен от различни субстанции. Неговият адвокат Анна Попова коментира пред в. "Сега", че при обосновано предположение за умишлено отравяне на Стайков ще бъде сезирана прокуратурата.

Тя обясни, че към момента не е ясен причинителят на заболяването на бизнесмена. Той се е почувствал по-зле от обичайното малко преди излизането му от ареста в края на януари тази година. Тогава защитата е поискала от съда Стайков да бъде изведен за кръвни изследвания, но е било отказано. Докато беше задържан под стража, на подсъдимия били направени изследвания, които показали, че страда от анемия и други общи заболявания, както и от прекаран инсулт, добави още Анна Попова.


Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония