Снимка: © bTV

"След като медиите са такива, защо трябва да се дават интервюта?" - това беше отговорът на Слави Трифонов на въпроса защо отказваше поканите на публицистичните предавания преди и след изборите на 4 април.

Конкретният му пример за състоянието на медийната среда в България беше отразяването на скандалните изслушвания на Светослав Илчовски пред комисията на Мая Манолова. По думите на Трифонов "националните медии се правят, че все едно го няма", докато "целият интернет е взривен" от случилото се.

Коментарът му предизвикаха експресна реакция от страна на БНТ, bTV и Нова ТВ.

И трите национални телевизии публикуваха свои обяснения за начина, по който са проследили заседанията на комисията както в ТВ ефир, така и в онлайн каналите на съответните медийни групи, в трите дни на разгръщането на случая - от следобедните часове на 5 май до вечерта на 7 май.

Прегледът на новинарските емисии на трите национални телевизии обаче показва, че всяка от тях е подценила мащаба на политическото събитие, докато то се е разгръщало пред очите им.

Заседанието в зала "Изток" на Народното събрание от 5 май беше публично и се излъчваше на живо в сайта на парламента, както и в профила на Мая Манолова във Facebook. Подробният писмен сигнал на Светослав Илчовски беше разпространен от депутата Владислав Панев още в самото начало на изслушването, т.е. малко след 18:30 ч.

Цялото изложение на зърнопроизводителя пред депутатите продължи до 19:10 ч., когато представителите на ГЕРБ пристигнаха в залата и на практика не му позволиха да каже нищо повече по същество.

bTV е eдинствената телевизия, която е успяла да покаже поне картина от комисията "Манолова" в централната си емисия в 19 ч. Репортерът Десислава Ризова се включва на живо от кулоарите на парламента по повод гласуваните по-рано проектозакони в пленарната зала.

Около 19:16 ч. тя завършва включването си с анонса, че "Тук и в момента работата продължава - заседава комисията, която трябва да установи има ли злоупотреби в управлението през последните 10 години. Тя изслушва сигнали на граждани". Паралелно се излъчват записи от изслушването, които показват как Илчовски дава показанията си.

Във включването не се споменава нито името на "гражданина", нито твърденията от сигнала му. Скандалът с намесата на депутатите от ГЕРБ и прекъсването на заседанието се развива през цялото време, в което тече емисията, но не е отразен до финала й.

Вместо това има репортажи за решенията на Министерски съвет, откритата стара авиобомба при ремонт в София, спасението на родилка с Covid-19, отложените електронни рецепти, спрените туристически полети от Русия, протест на българите от Западните покрайнини, подготовката за демонстрациите на военните за 6-и май и др.

Репортаж за Илчовски се появява в първите минути на късната емисия на bTV на 5 май в 23:30 ч. (това е и първата поява на темата в сайта на bTV Новините). В репортажа се посочва, че бизнесменът се оплаква, че е "жертва на натиск" и че е "споменал името на Петя Аврамова" и "хора, свързани с управляващите", но не се описват конкретните му обвинения срещу собственика на "Градус" Иван Ангелов, твърденията му за срещи с Бойко Борисов, клипове на сексуална гавра с арестувания бизнесмен Миню Стайков, платени плеймейтки или златни кюлчета като подарък за лидера на ГЕРБ.

Акцент в репортажа е това, че Мая Манолова не е предупредила депутатите от най-голямата парламентарна група за променения дневен ред в комисията - включени са синхрони на Тома Биков, Манолова и Аврамова, преди изобщо да се чуе гласът на Илчовски.

bTV започва да отразява доста по-адекватно събитието от втория му ден, включително в информационния си сайт с обзор и допълнителни детайли за някои от споменатите имена в показанията на земевладелеца.

В централната емисия на 6 май медията успява да получи коментар от Иван Ангелов и от адвокатката на Стайков, описва се пълното съдържание на сигнала на зърнопроизводителя, включено е и опровержението на Бойко Борисов на сутрешна пресконференция и се уточнява, че до този момент прокуратурата не е коментирала казуса.

Какво се случва междувременно в БНТ?

На 5 май темата за обвиненията на Светослав Илчовски не присъстват в централната емисия "По света и у нас" в 20 ч., въпреки че от началото на заседанието е изминал час и половина, а новините от него вече са обходили онлайн медиите.

Репортери на БНТ се включват от три различни точки в центъра на София, за да преразкажат политическите новини от деня: започва подготовка за нови избори, Красимир Ципов е предложен за шеф на ЦИК, Емил Кошлуков не е доволен от датата на изборите, Бойко Борисов благодари на министрите си на последния Министерски съвет. Работата на парламента е отразена като пета новина по повод 8-часовото пленарно заседание за пенсиите и партийните субсидии.

Илчовски е споменат за първи път в късната емисия на БНТ на 5 май. И тук акцентът е поставен върху обвиненията на ГЕРБ срещу Мая Манолова за това, че не ги е уведомила за заседанието след края на пленарния ден.

Споменава се, че бизнесменът е бил притискан и рекетиран още от 2011 г. ("но успявал да се справи"), като от видеоматериала на БНТ човек би останал с впечатление, че единствените конкретни обвинения на Илчовски са били срещу регионалния министър Петя Аврамова. В репортажа не се споменава нито "Иван Пилето", нито Миню Стайков, нито срещите на Илчовски с Бойко Борисов, или историите за "Мата Хари".

Съществените детайли, които са изпаднали от репортажа, присъстват само в текста към новината на сайта на БНТ.

На 6 май казусът липсва като самостоятелна тема в централните новини на БНТ, но се засяга индиректно чрез цитат на Бойко Борисов от пресконференцията му по повод оттеглянето на председателската номинация в ЦИК. Няма по-детайлна информация за личността на Светослав Илчовски и за реакциите на останалите споменати от него лица.

Подробно отразяване на казуса има в централната и късната емисия на БНТ на 7 май, когато вече е описано и изслушването на Иван Ангелов ("Градус") - уви, без да се включат най-забележителните негови изказвания по повод познанството му с Бойко Борисов.

Иван Ангелов за Борисов: "Имаме чисто мъжки отношения, нищо сексуално"

За Нова ТВ скандалът около комисията на Мая Манолова не съществува в деня на избухването му - 5 май

Репортаж за изслушването няма нито в централните, нито в късните новини на телевизията в сряда. За сметка на това емисията включва теми като позицията на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков по повод Евро 2021 и датата на изборите, атаката на ГЕРБ срещу Изборния кодекс пред Конституционния съд и реакцията на Асоциацията на прокурорите срещу предложените промени в НПК.

На 6 май Нова телевизия влиза в синхрон и прави доста подробна разработка по повод вчерашните новини.

Описани са в детайли обвиненията на Илчовски - "рекет по азбучен ред", историята за отношенията му с Пилето, изнудването срещу бизнесмени със записи, Мата Хари, кюлчета и т.н. Добавено е опровержението на Бойко Борисов, а в студиото е направен по-подробен очерк на миналото на Светослав Илчовски и се споменава разследването срещу бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов по негов сигнал.

И трите медии твърдят, че темата за събитията в комисията са обсъждани в публицистичните им формати и следени в уебсайтовете им и не е налагана цензура върху информацията.

Телевизията е по-тежка машина за отразяване на непланирани събития, но това обяснение щеше да важи, ако изслушването не се случваше пред очите на всички, в работен ден, в зала на парламента, където все още са присъствали и политическите репортери.

Илчовски не е анонимен източник, има добре известна предистория на сигнали за упражняван партиен рекет, а самото му явяване в Народното събрание е релевантно събитие от политическия живот.

Твърденията на зърнопроизводителя не са безспорни и би трябвало да се отразяват със съответната професионална журналистическа дистанция, но не и да се превръщат във "фон" на вторичния скандал между ГЕРБ и Мая Манолова.

Рефлексът за значимостта на показанията на Илчовски в случая се е задействал със закъснител.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата