Слави Трифонов: Това, което ГЕРБ направи, трябва да се "изчегърта" с всички законови средства

"Аз не съм имал намерение да взимам власт, да ставам депутат. Просто искам това, което е логично, морално и законно, да бъде наложено. Тръгнал съм да правя това, защото цялата политическа система отказа да признае решението на 3 млн. българи от референдума" - това каза Слави Трифонов в първото си интервю след влизането на "Има такъв народ" в парламента.

В разговор с журналиста Петър Волгин ("Политически некоректно", по БНР) Трифонов направи първите си по-ясни заявки за политическия профил на ИТН.

Приоритетът на партията остава "изтриване и изчегъртване на това, което направи ГЕРБ, с всякакви законови средства".

"Направеното от тях е немислимо, невъобразимо, недопустимо. То трябва да е изчегъртано, за да има свободни взаимоотношения в бизнеса, администрацията, връзките с Европа, в медиите. Това, което Светослав Илчовски разказа (пред комисията "Манолова"), прилича на случващо се в държава от третия свят. Не е нормално това, което се случваше в управлението на ГЕРБ. Дали ще се махне утре или след една година, това е логичният, нормален, естествен законов път в една държава член на ЕС", каза той.

Трифонов даде пример с поведението на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов ("Лъчо по прякор "Мозъка"), който е обиждал зам.-председателя на 45 Народно събрание Атанас Атанасов по време на пленарни заседания.

"Човек от ГЕРБ изкрещя на Атанас Атанасов: "Ей, гном, не се ядосвай, защото пак ще получиш инсулт". Депутат изкрещява това на зам.-председател на парламента. Изкрещя го Лъчо по прякор "Мозъка". На кого му харесва това? В парламента трябва да има хора, които да представят цвета на нацията, да бъдат уважавани, да се държат достойно, да бъдат принципни", каза той.

Самият председател на ИТН не участваше лично в нито едно заседание на Народното събрание - в две седмици от дейността му той беше в карантина заради Covid-19, а по-късно остана в болнични. Негови депутати сигнализираха още в първите дни за обидните реплики, които се чуват от редиците на ГЕРБ в залата по адрес на говорителите на трибуната.

Трифонов отказа да отговори дали ще се кандидатира за министър-председател, ако ИТН спечели следващите избори. Отказа да говори с конкретика и за отношението на ИТН към останалите политически субекти, но специално внимание беше обърнато на критиката му срещу БСП като "партия на статуквото".

"БСП беше най-слабата беззъба опозиция в последните 30 години. БСП е част от това статукво. Решенията по време на този референдум бяха в синхрон с останалите партии от статуквото. Заедно с ГЕРБ и ДПС бойкотираха парламента, защото така им отърва, в деня, в който "Има такъв народ" върна мандата. Корнелия Нинова тълкува провала, който изживя БСП, като нещо, което не касае нея лично, а само хората около нея - тя не подаде оставка. Както казва Андрей Райчев - "Нинова превърна БСП от голяма и сложна партия в малка и проста партия", каза Слави Трифонов.

Той отклони и въпросите за това дали ИТН ще издигне свой кандидат за президент - "Президентските избори са ми малко далеч, сега има по-важни неща от огромно значение".

"За" плоския данък, против Истанбулската конвенция заради "моралния казус за сексуалността"

Лидерът на ИТН отказа на поканата на Волгин да позиционира партията си по координатната система лява - дясна идеология / консервативна или либерална / глобалистка или придържащата се към националната държава.

"В България най-левите взеха десни решения, а най-десните - леви. Това, което се случва в света, е доказателство, че ляво и дясно вече няма значение. Поведението на ИТН е практично - не като интереси на самата политическа партия, а практично в интересите на суверена", каза той.

На директен въпрос дали подкрепя плоския данък, той отговори положително и каза, че в това отношение е "десен".

На въпрос дали подкрепя Истанбулската конвенция, Трифонов заяви, че "ако говорим за това, което касае моралния казус за сексуалността, българският народ ясно се е изразил по този въпрос. Щом Конституционният съд се е изразил, тази дъжрава трябва да си спазва законите".

"Това, което е добре за ЕС и НАТО, е добре за България"

Трифонов зае ясна позиция в подкрепа на евроатлантическото членство на България, като заяви, че страната може да е емоционално обвързана с Русия заради историята си, но не може да прави компромиси в последователността и лоялността си към организациите, в които членува.

"Аз съм израснал в Плевен - град на българо-руската дружба, където са загинали хиляди руски, финландски, румънски войници. Това е назад в историята. Но в момента ние сме член на НАТО и ЕС. Трябва да си коректен партньор и да изпълняваш ангажиментите си. Това, което е добре за ЕС и НАТО, е добре и за България. Правилен беше ходът на суверена да стане член на Европа и НАТО, затова е логично да бъдем лоялни партньори на НАТО и ЕС.

Ако си последователен, лоялен и принципен, не може да си такъв от понеделник до четвъртък, а от четвъртък до неделя да си лоялен на нещо друго. Така се общува с предсказуеми партньори, на които може да се има доверие. Кой иска да сме непредсказуеми партньори?"

Трифонов отхвърли критиките на ГЕРБ за това, че партията му се е отказала от въвеждане на мажоритарни избори, като посочи, че е реформата на изборната система не може да се извърши "от днес за утре".

"За да се промени статуквото, има работа, която трябва да се извърши. Трябва 240 едномандатни райони, ясно преброяване, много работа на НСИ и на един куп институции. Нe става "Днес решаваме, утре го правим". Трябва да мине достатъчно време, за да се реализира това, което иска суверенът. Това ще се случи, когато има парламент на спокойствие и политическа воля в представителите на суверена. Аз можех спокойно да се откажа - има хора, които не гласуват, но не протестират. Можех да кажа - след като няма достатъчно воля, а само знак от страна на хората, можех да се откажа. Но аз продължавам. Защо го правя? Защото не мога да приема факта, че има група хора, които са се самозабравили в българския т.нар. политически елит", каза той.

Отказът на депутатите от ИТН да дават медийни интервюта той обясни с "логично поведение - след като медиите са такива, защо трябва да се дават интервюта".

"В продължение на толкова години съм говорил много. Запознат съм със системата и с това как изглежда свободата на словото. Свободата на словото не е да си на 112-то място, а да правиш това, което ти повелява моралът, логиката и интелектът. Целият интернет е взривен (от показанията на Светослав Илчовски пред комисията на Мая Манолова), а националните медии се правят, че го няма. Това е доказателство, че има огромен обществен интерес към това, което разказва човекът. Как е възможно националните медии да се правят, че все едно това не се е случило? Начинът на изразяване е в интернет, защото там си напълно свободен. Това е въпрос на избор", каза той.

От bTV публикуваха своя позиция по твърденията на Трифонов, като посочват, че телевизията "следи и отразява подробно случая „Илчовски“ от самото му начало, през всичките изминали дни".

"Специално вчера темата беше централна както в централната ни емисия новини, така и в късната такава, като продължи и днес в ефира на „Тази събота и неделя“. Всичко е изчерпателно проследено и на сайта ни btvnovinte.bg, като цялата поредица от материали съответно е споделена и в социалните ни мрежи. Накратко – темата е обстойно отразена чрез всичките ни канали", казват от bTV


Иван Ангелов за Борисов: "Имаме чисто мъжки отношения, нищо сексуално"

Комисията по ревизия отново изслушва Светослав Илчовски



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024