В петък бизнесменът Светослав Илчовски отново ще говори пред Комисията по ревизия в Народното събрание за корупционни схеми в сектора на земеделието и храните и овладяването му от близки до властта.

Заседанието на комисията "Манолова":

"Всичко беше напълно контролирано от ГЕРБ. Доста изчерпателни неща съм ви дал. Достатъчно е да докажат финансови престъпления и оттам ще се разплетат нишките. Имаме обществен интерес. Не съм дошъл само аз да се жаля, тези хора - управляващите от ГЕРБ - бъркат в джобовете на всеки един човек. Купуваш си кухи акции на този човек на цена от 100 лева, а те струват 50 лв, но са зашвишили цената", каза Илчовски в изложението си пред комисията. 

На въпрос на Румен Гечев (БСП) той обяви, че се е съгласил във фиктивни сделки през 2017 г. в полза на Иван Ангелов в размер на 60-70 милиона лева. 

Илчовски обяви, че прокуратурата или полицията все още не са се свързали с него по повод изявленията, които изнесе още преди два дни. Представителка на ГД Боец обяви, че сдружението вече е сезирало европейската прокуратура на Лаура Кьовеши по повод неговите показания. 

Иван Ангелов за Борисов: "Имаме чисто мъжки отношения, нищо сексуално"

Светослав Илчовски спомена и имената на двама депутати от ГЕРБ - Пламен Тачев и Анатолий Иванов - за които твърди, че са "назначили" началника на "Напоителни системи" във Враца, а той на свой ред е поискал такса "Спокойствие" от зърнопроизводителя от 200 000 лв. на поливка.   

Бизнесменът започна да изнася сигналите си пред депутатите в сряда, в който спомена собственика на компанията "Градус" - Иван Ангелов, като приближен до премиера Бойко Борисов.

Когато отказал, регионалният министър Петя Аврамова го заплашила да го "даде на прокурорите", твърди още Илчовски. Той каза, че срещу него било скалъпено обвинение за опит за убийство срещу Ангелов, който подарявал кюлчета злато на Бойко Борисов.

Депутат от ГЕРБ намекна за заплаха срещу Илчовски: "Ако този човек пострада, знаете кой ще е виновен пак"

От "Градус" обявиха, че ще заведат серия от дела срещу едрия земевладелец и наричат информацията, която той изнася, "невярна". Представители на фирмата също присъстват на заседанието на комисията.

В петък е предвидено изслушване още на началника на ДНСК, директора на РИОСВ – Бургас, арх. Ангел Захариев от "А и А архитекти" (съпруг на Екатерина Захариева) и изпълнителния директор на "Главболгарстрой холдинг" АД - във връзка с изграждането на подпорната стена с хотелски комплекс на Алепу.

Заседанието започна със спор дали Илчовски да бъде изслушан. Против бяха от ГЕРБ, като Дани Каназирева заяви, че твърденията на бизнесмена не кореспондират с предмета на дейност на комисията, а трябва да се препратят директно към компетентните органи. След гласуването обаче беше решено той да говори пред депутатите.

Маноил Манев от ГЕРБ опита да провали заседанието, а Мая Манолова поиска квесторите да го изведат от залата. Той обаче отговори, че няма как да накарат народен представител да напусне заседанието. 


Светослав Илчовски и ГЕРБ: Историята на сигналите и делата "на трупчета"

"Градус" ще заведе "всички възможни дела" срещу Илчовски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина