Светослав Илчовски и ГЕРБ: Историята на сигналите и делата "на трупчета"

Народното събрание отдавна не беше ставало сцена на толкова тежък скандал - обвинения в корупция на най-високо ниво, последвани от пълен отпор от страна на депутатите от ГЕРБ.

За тридесет минути в сряда образите на златните кюлчета и "Мата Хари" от спалнята на Бойко Борисов придобиха триизмерен вид - поне в показанията на 41-годишния земеделски производител Светослав Илчовски пред депутатите от комисията на Мая Манолова.

Илчовски свидетелства за дългогодишен и безнаказан рекет, обръчи от лоялни бизнесмени с щедри подаръци за премиера в оставка, привиквания по неформални срещи в старите ловни резиденции на Тодор Живков, унизителни клипове на сексуална гавра срещу арестуван бизнесмен, опити за борсова манипулация и др.

В сряда министърът на регионалното развитие Петя Аврамова отрече обвиненията на бизнесмена за това, че е получавал нареждания от нея да прекрати купуването на земи в Северна България. На следващия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа твърденията му като "претоплена манджа", без да ги коментира по същество, и обяви, че не се познава с него.

Самият Илчовски обещаваше да покаже документи в подкрепа на обвиненията си срещу собственика на птицевъдната компания "Градус" АД Иван Ангелов ("Иван Пилето"), когото определи като "дясната ръка на господин премиера".

"Не ни управляват министри, а такива като Иван Пилето - във всички сектори, пълен контрол", каза той пред депутатите.

В последната година "Градус" влизаше два пъти в централните новини - веднъж при странния бартер на храни срещу медицински консумативи и фурми между България и ОАЕ в първите седмици на пандемията, и втори път при прословутото решение на НОЩ да ваксинира срещу Covid-19 работниците във фермите за норки преди куп други приоритетни групи. Иван Ангелов е съдружник със свой братовчед в най-големия производител на кожа от норки в България.

Илчовски така и не успя да покаже конкретни доказателства - заседанието беше торпилирано от депутатите на ГЕРБ на средата на разказа му. Скандалът обаче ще има продължение в петък, тогава бизнесменът е призован на второ изслушване в комисията.

Светослав Илчовски има дълга предистория на напрежение с партията на Борисов.

По негов сигнал беше извършен безпрецедентният арест на действащ депутат от ГЕРБ през 2012 г. - Димитър Аврамов. Той и други двама съучастници бяха обвинени в това, че са поискали 220 000 лв., за да помогнат за разрешаването на търговски спор на бизнесмена в Монтана. Аврамов беше отлъчен от Народното събрание и от партията доста бързо, но делото срещу него катастрофира четири години по-късно на първа инстанция.

През 2019 г. прокуратурата реши да поднови делото срещу него, но този път в Специализирания съд. До момента няма информация какво се случва с процеса срещу него и дали изобщо е започнал по същество.

От 2017 г. Аврамов смени трайно политическата си принадлежност и премина към ДПС. На два поредни парламентарни избора той се явява като водач на листата на Движението в Монтана и изненадващо постига двойно увеличение на броя гласоподаватели в региона. Прокуратурата не е внасяла искане за отнемане на депутатския му имунитет след клетвата му като депутат в 45 Народно събрание.

Северозападът: Любов по време на избори

Светослав Илчовски е собственик на стопанство от 100 000 декара, от които 55 000 дка ниви са разположени в Плевенско, а 45 000 дка - във Врачанско. Засяти са с пшеница, царевица, рапица, слънчоглед и сорго. Притежава и зърнобаза за 200 000 тона, а годишната му печалба за 2020 г. е стигнала 15 млн. лв., според собствения му разказ пред Агро.бг.

На въпросите на депутати от ГЕРБ "кой е този човек" по време на заседанието на комисията, той отговаряше "Един от големите данъкоплатци в България".

Според информация на "Капитал", той е един от големите получатели на европейски субсидии за обработваеми земи, като фирмата му е получила 1,88 млн. лв. подпомагане от ЕС през миналата година. Приходите на търговското му дружество са между 65 и 75 млн. лв. на година. Независимо от налаганите лимити за субсидии на едри земевладелци и намаляването на минималния размер на стопанствата, които може да получават директни плащания, собствениците на окрупнени имоти продължават да са сред най-големите бенефициенти от земеделските помощи в България.

Това, което Светослав Илчовски твърди, е, че "щедростта" има корупционна такса.

Пред комисията "Манолова" той свидетелства, че е трябвало да продава зърно на занижени цени за нуждите на бизнеса на Иван Ангелов, докато в средата на 2020 г. му е поставено условие да свали цената двойно спрямо пазарната с думите "Какъв си ти да не си плащаш в нашата държава".

Илчовски твърди, че е отказал сътрудничество, но е получил обаждане от регионалния министър Петя Аврамова и заплаха "ще те дам на нашите прокурори". Последвало е и обвинение в опит за убийство на Иван Ангелов, заведено пред съда в Стара Загора. Илчовски отрича обвинението.

Не е ясно какво се случва с това разследване и с какви доказателства разполага прокуратурата, но очевидно мярката за неотклонение е такава, че позволява на бизнесмена да се яви пред Народното събрание.

Сигналите за напрежение около бизнеса му идват още през януари 2021 г., когато той обявява, че иска да продаде целия си бизнес и да напусне България, защото "вече не се чувства добре тук". Илчовски не коментира пред Агро.бг какви са действителните мотиви за отказа му от солиден и добре печеливш бизнес - историята за корупционния натиск излиза на бял свят едва сега.

Той твърди, че не е свидетелствал пред прокуратурата за случилото се, защото "всичко в държавата се контролира от ГЕРБ". Твърди и че мнозина големи предприемачи в страната се намират в неговата ситуация - просто си плащат, търпят и не говорят, за да не се обърне машината срещу тях.

Скандалът в комисията "Манолова" беше превърнат в контраатака срещу свидетеля през медии, близки до ГЕРБ. Сайтове като "7 дни София", ПИК, "Трибюн", "Блиц", Breaking.bg и др. препубликуват една и съща статия по адрес на Илчовски, наричан "кошаревския свидетел", "младото милионерче" и "олигарх". Приписва му се връзка с побой срещу двама братя от Видинско през 2018 г. от охранители в частна фирма, заплахи срещу роднини заради търг на земя и се описват трудови злополуки в неговото предприятие, без да е ясно каква е предполагаемата отговорност на Илчовски за тях.

До този момент прокуратурата не е коментирала нищо от твърденията на земеделския производител, независимо че той твърдеше пред комисията, че знае коя е жената, снимала клиповете от спалнята на премиера - държавното обвинение водеше формална проверка по този казус, която приключи без никакъв резултат.

Все пак Светослав Илчовски направи няколко директни твърдения, които би трябвало да бъдат проверени :

- имало ли е издевателства над Миню Стайков, който беше пуснат от ареста след 2,5 г. задържане без присъда;

- имало ли е телефонни разговори между Петя Аврамова и Илчовски;

- правени ли са сделки между неговата фирма и компании на Иван Ангелов на цени под пазарната (и при какви отстъпки)

- купували ли са златни кюлчета Цоло Вутов и Иван Ангелов и подарявани ли са те на премиера Бойко Борисов около рождения му ден (13 юни)

- гостувала ли е неназованата публично "плеймейтка" в резиденция "Бояна" в периода на заснемането на клиповете от спалнята на Борисов, изтекли миналото лято.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024