ГЕРБ, БСП и ДПС се оказаха в по-силната позиция от новите партии в 45 Народно събрание, които предлагат въвеждане на гласуване по пощата или по интернет за българските граждани в чужбина. 

Комисията по правни въпроси, оглавявана от Радостин Василев ("Има такъв народ"), започна да разглежда предложенията за промени в Изборния кодекс. Още на първото й заседание обаче се е формирало мнозинство срещу допускането на дистанционни форми на гласуване на изборите

Според информация на в. "Сега" - най-много гласове се събират около идеята за замяната на смесеното гласуване с хартиени бюлетини и с машини в секциите, като се оставят само електронните устройства. Обичайният досега процес на гласуване вероятно ще бъде запазен само за случаи, в които технически проблеми не позволяват използване на машините. 

Очаква се и да бъде разрешено създаването на самостоятелен избирателен район "Чужбина", в който партиите ще могат да излъчват отделни кандидатски листи с депутати, а гражданите да гласуват преференциално. 

На последните парламентарни избори имаше рекордно висока активност сред сънародниците зад граница независимо от ограниченията с Covid-19 - около 180 000 души упражниха правото си на глас по данни на ЦИК

Достатъчно гласове ще събере и предложението за премахване на досегашните ограничения за откриване на секции в чужбина при поискване от 40 български граждани. Ако промените минат в пленарна зала, ще се отмени и забраната за откриване на повече от 35 секции в държави извън ЕС.

"Има такъв народ" отново се обявиха против скоростната промяна на пропорционалната с мажоритарна система въпреки внесеното предложение на ГЕРБ, което напомня на един от въпросите от референдума на Слави Трифонов от 2016 г. 

"Ние сме за мажоритарна система, но не е сериозно тя да се приема за една нощ. Това, което наблюдаваме в законопроекта (на ГЕРБ), показва на първо място непознаване на законодателната дейност и на второ място - абсолютно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове", контрира председателят на 45 НС Ива Митева, която членува в Правната комисия. 

Обсъжданията по внесените промени продължават. 


Как се разпределят гласовете от чужбина и защо може да се окажат ключови

Пълна промяна на ЦИК: Спорът не е "дали", а кой ще я направи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни