ГЕРБ, БСП и ДПС се оказаха в по-силната позиция от новите партии в 45 Народно събрание, които предлагат въвеждане на гласуване по пощата или по интернет за българските граждани в чужбина.

Комисията по правни въпроси, оглавявана от Радостин Василев ("Има такъв народ"), започна да разглежда предложенията за промени в Изборния кодекс. Още на първото й заседание обаче се е формирало мнозинство срещу допускането на дистанционни форми на гласуване на изборите.

Според информация на в. "Сега" - най-много гласове се събират около идеята за замяната на смесеното гласуване с хартиени бюлетини и с машини в секциите, като се оставят само електронните устройства. Обичайният досега процес на гласуване вероятно ще бъде запазен само за случаи, в които технически проблеми не позволяват използване на машините.

Очаква се и да бъде разрешено създаването на самостоятелен избирателен район "Чужбина", в който партиите ще могат да излъчват отделни кандидатски листи с депутати, а гражданите да гласуват преференциално.

На последните парламентарни избори имаше рекордно висока активност сред сънародниците зад граница независимо от ограниченията с Covid-19 - около 180 000 души упражниха правото си на глас по данни на ЦИК .

Достатъчно гласове ще събере и предложението за премахване на досегашните ограничения за откриване на секции в чужбина при поискване от 40 български граждани. Ако промените минат в пленарна зала, ще се отмени и забраната за откриване на повече от 35 секции в държави извън ЕС.

"Има такъв народ" отново се обявиха против скоростната промяна на пропорционалната с мажоритарна система въпреки внесеното предложение на ГЕРБ, което напомня на един от въпросите от референдума на Слави Трифонов от 2016 г.

"Ние сме за мажоритарна система, но не е сериозно тя да се приема за една нощ. Това, което наблюдаваме в законопроекта (на ГЕРБ), показва на първо място непознаване на законодателната дейност и на второ място - абсолютно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове", контрира председателят на 45 НС Ива Митева, която членува в Правната комисия.

Обсъжданията по внесените промени продължават.


Как се разпределят гласовете от чужбина и защо може да се окажат ключови

Пълна промяна на ЦИК: Спорът не е "дали", а кой ще я направи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена