Мира Мурати - създателката на ChatGPT, която иска регулации за изкуствения интелект Снимка: © Getty Images

ChatGPT бързо се превърна в едно от най-впечатляващите технологични постижения на годината, но все повече експерти изразяват загриженост относно опасностите, които чатбота с изкуствен интелект може да крие. Подобно мнение има и един от неговите създатели - Мира Мурати.

Тя е главен технологичен директор на OpenAI и ръководи екипа, който стои зад ChatGPT. В интервю пред сп. "Time" Мурати споделя, че не е очаквала толкова голяма интерес към проекта още със самото му пускане през ноември 2022 г. Тя няма търпение да види "областите, в които той ще започне да бъде полезен за хората", тъй като до момента той е използван от чисто любопитство.

Изкуственият интелект на OpenAI показа как всеки въпрос може да получи директен и (относително) точен отговор, като може да предостави на потребителите различни преживявания - може да им даде рецепти, съвети за ремонт, препоръки за подарък, идеи за ваканция и редица други възможности. Платформата е много по-бърза и удобна от най-масово използваната досега търсачка на Google.

Мурати обаче споделя мнението на много експерти в областта, че тези нови технологии могат да бъде опасни.

"Изкуственият интелект може да бъде използван неправилно или да бъде използван от лоши участници. Тогава възникват въпроси за това как трябва да се управлява използването на тази технология в световен мащаб. Как да се използва изкуствения интелект по начин, който е в съответствие с човешките ценности", посочва тя пред изданието.

Според технологичен директор, с развитието на иновациите трябва да се говори и за регулации.

"За OpenAI и компании като нашата е важно да вкарат този въпрос в общественото съзнание по контролиран и отговорен начин. Но ние сме малка група хора и се нуждаем от още много информация, която надхвърля технологиите. Определено (трябват) регулатори и правителства и всичко останало", казва Мурати.

Това трябва да се случи сега предвид въздействието, което тези технологии ще имат в живота и работата на много хора. Според създателката на ChatGPT, чат ботът има потенциала "да революционизира начина, по който учим".

"Хората са в класни стаи от, да речем, 30 души. Всички имат различен опит, различни начини на учене и всички получават основно една и съща учебна програма. С инструменти като ChatGPT можете безкрайно да разговаряте с модел, за да разберете дадена концепция по начин, който е съобразен с вашето ниво на разбиране. Това има огромен потенциал да ни помогне в персонализираното образование", смята Мурати.

Според нея по пътя обаче има и "много трудни проблеми за решаване": "Как да накараш модела да направи това, което искаш, и как да се увериш, че е в съответствие с човешките намерения и в крайна сметка е в полза на човечеството? Има и много въпроси, свързани с въздействието върху обществото, както и много етични и философски въпроси, които трябва да разгледаме. И е важно да привлечем различни гласове, като философи, социолози, артисти и хора от хуманитарните науки".

Мира Мурати получава бакалавърската си степен по инженерство в Thayer School of Engineering в Дартмут, САЩ. Родена е в Сан Франциско, Калифорния, а родителите ѝ са емигранти от Индия. Работила е като старши продуктов мениджър в Tesla преди да се присъедини към екипа на Open AI, където понастоящем е старши вицепрезидент на отдел "Изследвания, продукти и партньорства".

Тя е не само един от умовете зад ChatGPT, но ръководи и екипа, стоящ зад DALL-E - приложение, което използва изкуствен интелект за създаване на произведения на изкуството въз основа на подсказки и думи.

Проектът, по който работи, ChatGPT вълнува обществеността от края на ноември насам. Докато някои училища го забраняват, технологичният гигант Microsoft обяви инвестиция от 10 млрд. долара в компанията. От Google пък веднага забелязаха новия си конкурент и обявиха началото на Bard - експериментална услуга за диалог между потребителя и изкуствения интелект, който да облекчи и концентрира търсенията онлайн.

Преди дни обаче проектът на Google стартира с гаф, след като в реклама, предназначена да покаже новия бот, той отговори неправилно на запитване. Впоследствие малката грешка коства на компанията пари - акциите ѝ поевтиняха с повече от 7% в сряда, което намали пазарната стойност на фирмата със 100 млрд. долара.

А междувременно ChatGPT продължава да е същинско доказателство за революцията в изкуствения интелект и е на път да се превърне в едно от най-популярните приложения на всички времена, посочва американското бизнес списание „Fortune“.

Тъмната страна на ChatGPT: Хората, които чистят AI от брутално съдържание срещу $1,32 на час


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024