Мирчев отново пита президента защо Пеевски от години е с държавна охрана Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев да отговори защо Делян Пеевски е със сериозна охрана от НСО, която е на подчинение на държавния глава. Такъв отговор иска за пореден път бившият депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев в коментар, направен за предаването "Денят с Веселин Дремджиев".

Мирчев твърди, че председателят на ДПС Делян Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана. Тя му е назначена много преди вътрешнопартийния разрив с почетния лидер на Движението Ахмед Доган.

Бившият депутат и член на ръководството на "Да, България" припомня, че държавната охрана на Пеевски беше махната веднага след акцията в Росенец през лятото на 2020 г., когато стана ясно, че той се ползва с такава охрана. НСО е служба към президентството, но решенията за това кого да охранява тя се взимат от междуведомствена комисия.

Обяснението на Мирчев за случая е, че "в някаква степен самият Пеевски си е върнал охраната", което поставя въпроса какво е влиянието на председателя на ДПС върху Националната служба за охрана, над комисията, която решава кой да бъде охраняван, както и каква е ролята на ДАНС във всичко това.

"Трябва да се провери защо Пеевски е с НСО и от какъв период. Радев, ако иска наистина да бъде толкова смел и да се държи мачовски, като дава изявления, е добре да даде отговор", каза Мирчев.

Политикът от ДБ допусна, че има синхрон между Пеевски, Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е най-очевиден по линия на службите.

"Ако има място, в което интересите на тези хора се обединяват, това са точно службите. Там е един много сложен танц с арабски мечове, в който трябва да бъдат задоволени интересите на всички тези играчи. Шефът на конкретната служба трябва да може да си сложи заместници, които са верни на единия, на втория, на третия и това има огромно значение за функционирането на самата служба", посочи Мирчев.

По думите му службите не работят за обществото, а действат, за да пазят статуквото.

Мирчев направи коментар и по повод сблъсъка между Пеевски и Радев в последните дни. Първо председателят на ДПС нападна президента, че "се снима с екипчета като мажоретки" и лети с учебен самолет, вместо да помага за гасенето на пожарите в страната. В четвъртък Радев отвърна на Пеевски и го определи като "тежко компроментирана фигура".

Според Мирчев спорът между двамата през медиите може да е свързан с евентуален натиск върху президента за насрочване на по-бърза дата за следващите избори, защото "Пеевски иска бързо да направи избори".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024