Мисия – нула емисии Снимка: © Lenovo

Чували ли сте за „Деня на екологичния дълг“, известен още като Earth overshoot day? Това е денят, в който човечеството е изчерпало ресурсите на планетата за цяла година и започва да живее „на кредит“ към Земята. Кредит, който всяка година става все по-голям и с по-ранна вноска. През 2022 г. този ден е бил на 28-ми юли, а тази година се очаква да бъде на 27-ми юли.

Изчислението се прави от Световната мрежа за екологичен отпечатък от 1961 г. насам, а данните показват, че от 1970 г. населението живее на дълг към природата. За осем месеца ще сме изразходили всички ресурси, които планетата може да създаде за цяла година. Останалите 4 може и да не ви се струват много дълъг период, но ако сметнем натрупването през последните повече от 50 години, картината вече не изглежда много добре.

Недостигът на възобновяемите ресурси се дължи на редица дейности на хората като прекомерното потребление, изсичане на гори, свръхулов, но и изхвърляне на въглероден двуокис в атмосферата в по-големи количества, отколкото екосистемите могат да поемат. Една от най-необходимите стъпки, които трябва да предприемем, за да запази планетата, е драстично намаляване на въглеродния отпечатък, който оставяме.

В глобален мащаб вече има поставени цели за постигане на пълна въглеродна неутралност, което означава емисиите вредни газове, които произвеждаме - в това число и парникови газове, да е равно на количеството, което атмосферата може да поеме.

В тази задача активно участие трябва да вземат всички – както правителствата за изготвяне на необходимите мерки и стратегии, така и неправителственият сектор, бизнесът и отделните граждани, като променят своя начин на потребление.

За щастие, представителите на бизнеса обикновено са една крачка напред и са двигател на промените. Социално и екологично отговорните компании от години вече правят оценка на своя отпечатък върху околната среда, за да могат да предприемат нужните действия за подобряването му.

Lenovo Project Hero

Последният пример виждаме от технологичния гигант Lenovo, който публично се ангажира да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

Нещо повече – компанията работи в партньорство с инициативата „Научно базирани цели“ (Science Based Targets initiative – SBTi), която да валидира целите и резултатите ѝ. SBTi се основава на световно сътрудничество между Глобалния договор на ООН, Института за световни ресурси, Световния фонд за природата и CDP. Мисията ѝ е да помага на организациите не просто да си поставят цели за намаляване на емисиите на парникови газове, но те да са научно обосновани на базата на най-новите климатични изследвания и целите на Парижкото споразумение - ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

SBTi е първият орган, който стандартизира какво точно означава net-zero или въглеродна неутралност, именно за да бъде постигната тази цел. Това прави Инициативата надежден и обективен помощник на бизнеса по пътя му към по-екологично развитие.

Lenovo попада в първата група от общо 139 компании, която ще получи net-zero валидиране на целите от инициативата „Научно базирани цели“, което я прави и първият производител на компютри и смартфони в нея.

„Като глобален технологичен лидер, Lenovo се е ангажирала с намаляването на емисиите си вече повече от десетилетие“, каза председателят на организацията Ян Ячин. „В борбата срещу изменението на климата ние вярваме, че сътрудничеството и отчетността са двата критични елемента, необходими за колективния успех“.

Обща цел на компанията за достигане на нулеви нетни емисии на парникови газове по веригата на стойността до края на 2049 г. (2050 финансова година) е обвързана с конкретни краткосрочни и дългосрочни ангажименти.

Lenovo са предприели подход, при който разделят целия процес в три обхвата.

Първият включва вътрешните им операции и директните емисии от техните съоръжения. Вторият го надгражда до доставчиците им на енергия и емисиите от техните дейности, които се отнасят към работата на технологичната компания. Третият обхват включва всички участници по веригата на доставки на компанията и емисиите, които се генерират за производство и доставка на продукти и услуги до Lenovo, както и емисиите, създадени от клиентите им при получаване, използване и изхвърляне на техните продукти. Така компанията затваря пълния цикъл и гарантира че не просто ще постигне въглеродна неутралност при своето производство, а за цялостната си дейност, включително от работата на доставчиците си и потреблението на клиентите им.

Краткосрочните цели на компанията са със краен срок 2029 г. (2030 финансова година) и са разпределени в трите обхвата. Lenovo се ангажира да намали емисиите парникови газове от своите съоръжения и тези на доставчиците си на енергия (обхват 1 и 2) с 50% спрямо 2018/2019 г. В обхват 3, в който влизат доставчиците и клиентите, целите също са сериозни - намаляване на емисиите на парникови газове от използването на продадени продукти средно с 35% за сравними продукти в рамките на същия времеви период. Емисиите от закупени стоки и услуги трябва да бъдат намалени с 66,5% на милион брутна печалба в щатски долари в рамките на същия период от време, а тези от транспортиране и дистрибуция нагоре по веригата към клиентите - с 25% на тон-км транспортиран продукт.

Дългосрочната цел на компанията и в трите обхвата е да намали емисиите на парникови газове с 90% до 2049г. (2050 финансова година) спрямо 2018/19 финансова година.
За да ангажира и вдъхнови своите потребители, партньори и други компании с темата за намаляване на вредните емисии, Lenovo споделя публично своя опит и стратегии. В поредица видеа Journey to Net-Zero вътрешни експерти разказват как променят бизнес процесите и какви иновации в производството използват, за да постигнат целите за net zero. Организацията публикува и ежегоден ESG доклад, в който представя действията си за създаване на по-устойчиво бъдеще.

И докато отговорният бизнес дава своя принос в мисията за запазване на планетата ни, всеки човек може да изчислите своя личен въглероден отпечатък върху планетата с калкулатора на Световната мрежа и да почерпите идеи за намаляването му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024