Мисия "Перегрин 1": Американска ракета отново се отправя към Луната с човешки останки на борда Снимка: © Getty Images

Американска ракета със спускаем модул се отправя към Луната за първи път от 50 години насам. Това ще е първото кацане на американски космически апарат на повърхността на Луната след мисиите "Аполо" през 1972 г..

Ракетата "Vulcan" е разработена от съвместното предприятие на Lockheed Martin и Boeing, наречено United Launch Alliance. Успехът ѝ е от решаващо значение за бъдещето на тази компания и за желанието ѝ да измести господстващото в тази сфера частно дружество SpaceX.

Безпилотната капсула от базираната в Питсбърг американска компания Astrobotic трябва да кацне на 23 февруари в зона, наречена Sinus Viscositatis. Това ще бъде първото - макар и безпилотно - кацане на САЩ на Луната от повече от 50 години.

Успехът обаче в никакъв случай не е гарантиран. Миналия април японска компания се провали в подобна мисия. Компанията Ispace посочи като причина неправилно изчисляване на височината на спускаемия модул. Малко след планираното време за кацане на "Hakuto-R" на Луната Ispace изгуби връзка със спускаемия модул. Компанията предполага, че той е паднал на лунната повърхност при приземяване. Ако беше успешно, това щеше да е първото в света кацане от частна компания на Луната. Сега следва вторият подобен опит.

Частни компании, сред които и SpaceX на милиардера Илон Мъск, от години искат да кацнат на Луната и да предприемат други космически проекти.

Американската космическа агенция НАСА работи все по-тясно с търговски доставчици по лунни проекти, защото това се оказа ефективен начин, от който успява и да спести средства. И обратно, бизнес моделът на частните компании, които искат да опознаят Космоса, досега често е зависим от държавния интерес.

Най-новата мисия "Peregrine 1" е пример за това. Частното дружество работи по проекта с помощта на НАСА, която въпреки че е неговият основен финансов спонсор е само един от представителите в него.

На борда на капсулата ще има и научни експерименти и търговски товари от други държави, включително Германия, Мексико и Обединеното кралство. Astrobotic например си партнира с германската транспортна компания DHL, за да изпрати в Космоса малки сувенири, включително "снимки, книги и парче от планината Еверест".

"Peregrine" ще пренася и човешки останки от две участващи в проекта погребални агенции - Elysium Space и Celestis. Последната дори е предлага да пренесе тленните останки след кремация срещу начална сума от около 13 хил. долара.

Това решение предизвика недоволство сред представители на народа Навахо - най-голямата група индианско малцинство в САЩ. Тя смята, че допускането на човешки останки до лунната повърхност би предизвикало оскърбление за много култури на коренното население, които смятат Луната за свещена.

На борда на роботизирания спускаем апарат има и пет научни инструмента, които ще се използват за изследване на повърхността на Луната.

Това обаче няма да е първият обект, който ще се опита да кацне на земния спътник. Първият от опитите за кацане на Луната през 2024 г. ще бъде осъществен от Японската космическа агенция (Jaxa) и се очаква да се случи на 15 януари.

Междувременно Китай също продължава с усилията си да развива космическата си индустрия и планира нова мисия в Космоса, която да се случи средата на годината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024