Мисията на Сергей Брин от Google: Търсене на ново лечение за биполярното разстройство Снимка: © Getty Images

Съоснователят на Google Сергей Брин стана част от нова мащабна дарителска кампания, която ще вложи общо 150 милиона долара в изследване на причините за биполярното разстройство и намирането на лечение за психическото заболяване.

Брин влиза в колектив с още двама мултимилионери - основателя на гейминг платформата Roblox Дейвид Базуки, както и директорът на инвестиционната компания Keystone Capital Кент Доутън. Всяко от семействата на тримата е обещало да вложи 50 милиона долара в следващите пет години за каузата.

Причината за ангажимента им към изследванията на биполярното разстройство е изцяло лична.

Две от четирите деца на Кент Доутън са диагностицирани със заболяването още като тийнейджъри, преди почти двадесет години.

Синът на Дейвид Базуки е диагностициран през 2016 г., когато е на 19 години и тъкмо започва да учи в колеж.

Според "Форбс" - член на семейството на Сергей Брин също е засегнат от болестта, макар че името му не се посочва. Още преди две години той започва да работи с дарителски инициативи, които подпомагат експертите по изследванията на биполярното разстройство. Другите две семейства също са активни донори на институти, работещи в тази сфера.

Едно от децата на семейство Доутън, което вече е на над 30-годишна възраст, страда от форма на болестта, която не се поддава на лечение с медикаменти.

Години наред родителите търсят помощ от експерти в различни краища на САЩ. Болестта оказва влияние върху целия живот на засегнатия човек, който не успява да завърши висшето си образование.

"Това е трудно изпитание за детето или за родителите. Наистина няма друго заболяване, което да е толкова стигматизирано", коментира той.

Синът на Дейвид Базуки е хоспитализиран четири пъти за две години.

В момента той е в по-добро състояние благодарение на комбинация от лекарства и промени в начина на живот - всекидневни физически упражнения, медитация и кетогенна диета, пише "Форбс".

Биполярното разстройство се характеризира с екстремни промени в настроението, които изваждат пациента от равновесие. Маниакалните епизоди може да доведат до безсъние, продължаващо със седмици, след което настъпват периоди на тежка депресия. Лекарствата, които се изписват на пациентите, може да предизвикат нежелани ефекти като обриви, треперене на ръцете или натрупване на килограми, заради което някои хора решават да спрат терапията.

Самото диагностициране може да отнеме години при някои хора.

Биполярното разстройство е хронично заболяване, което засяга около 2,3 милиона американци и около 40 милиона души по цял свят. Литият, който се предписва най-често за пациените, се използва от близо 75 години, а търсенето на по-ефективни и щадящи терапии все още не дава резултат.

Затова донорите са решили да отделят значителна сума за генетични изследвания, анализ на мозъчна тъкан от починали пациенти и дългогодишно изследване, което ще обхване до 4000 души с болестта.

Експертите, които ще се възползват от средствата, са организирани в групата Breakthrough Discoveries for Thriving with Bipolar Disorder ("Иновативни открития за справяне с биполярното разстройство", BD2). Задължително условие на дарението е всички изследвания на инициативата да се публикуват в отворени научни платформи, така че да бъдат достъпни безплатно за всички заинтересовани хора.

Според техните данни - държавното финансиране на изследвания, посветени само на биполярното разстройство, е съкратено с 50% за последните 10 години, независимо че като цяло средствата за подобряване на психичното здраве се увеличават.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024