Българската ракия убива коронавируса? Щеше да е чудесно, ако беше истина, въпреки че в социалните мрежи се разпространява хумористичен колаж с емблематичния водещ на CNN Уолф Блицър и надпис, че спиртната напитка противодейства на новата зараза Covid-19. 

Разбира се, нито снимката, нито информацията са истински. Именно поради лесното разпространение на такива твърдения Световната здравна организация има специално отделено място на сайта си, в което да ги оборва. Там е пояснено, че алкохолът и хлорът могат да бъдат полезни за овладяване на болестта само ако се използват за дезинфекция на повърхности. 

Отново там е добавено, че все още няма никакви известни лекарства, които да предотвратяват или лекуват новия коронавирус.  

Уолф Блицър, "Мисията невъзможна" и фалшивите новини

Скрийншотът има своята история и тя е свързана пряко със своето главно действащо лице - Уолф Блицър.

Журналистът започва кариерата си в бюрото на Reuters в Тел Авив, след което дълго работи като кореспондент на Jerusalem Post във Вашингтон. През 1986 година се прочува с интеврюто си с Джонатан Полард – американец от израелски произход, който бива осъден за шпионаж в полза на Израел. Блицър първи му взима интервю, като впоследствие пише и книга по темата. През 1990 г. започва работа в CNN и повишава допълнително популярността си, след като е награден за отразяването си на войната в Персийския залив.

В следващите години той се превръща едно от основните лица в новинарските емисии на CNN, като това му печели участие в два големи филма – " 007 Координати: Скайфол“ от поредицата за Джеймс Бонд и „Мисията невъзможна: Разпад“. И в двата той играе себе си, но ролята му във втория е по-важна за нашата тема.

Във въпросната сцена Итън Хънт (Том Крус) и Лутър Стикел (Винг Реймс) спешно се нуждаят да извлекат информация от заловен терорист. За целта те инсценират ситуация, в която той се намира в болнична стая, а на телевизора на стената тече новинарска емисия. Според информацията, която тече по ефира, мисията на терористите е успешна – атентатите им вече са били проведени и целите са разрушени.
 

Героите на Крус и Реймс се появяват в стаята, искайки парола, която ще разкрие координатите на по-значим член на групировката.

Нилс Дебруук (Кристофър Джонър) се съгласява да я даде само ако Уолф Блицър прочете в ефир манифеста на групировката. Хънт се обажда в студиото, Блицър прочита манифеста и Дебруук дава паролата, само за да му бъде разкрито момент по-късно, че нищо от последните минути не е било реалност. Стените на стаята падат, а Блицър се оказва само маска, използвана от Бенджи Дън от екипа на Хънт и Стикел.

Тази сцена провокира създаването на цяла серия мемета, в които Блицър чете фалшиви новини. Изготвянето им е изключително лесно, като в Интернет можете да откриете генератор, с който за секунди да добавите желания текст в новинарската секция на CNN. 

Точно както е бил добавен и текстът, който твърди, че българската ракия убива новия коронавирус. За жалост обаче това остава просто меме, в което няма истина. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях