Мисията невъзможна: Уолф Блицър и ракията, която "убива" новия коронавирус

Българската ракия убива коронавируса? Щеше да е чудесно, ако беше истина, въпреки че в социалните мрежи се разпространява хумористичен колаж с емблематичния водещ на CNN Уолф Блицър и надпис, че спиртната напитка противодейства на новата зараза Covid-19.

Разбира се, нито снимката, нито информацията са истински. Именно поради лесното разпространение на такива твърдения Световната здравна организация има специално отделено място на сайта си, в което да ги оборва. Там е пояснено, че алкохолът и хлорът могат да бъдат полезни за овладяване на болестта само ако се използват за дезинфекция на повърхности.

Отново там е добавено, че все още няма никакви известни лекарства, които да предотвратяват или лекуват новия коронавирус.

Уолф Блицър, "Мисията невъзможна" и фалшивите новини

Скрийншотът има своята история и тя е свързана пряко със своето главно действащо лице - Уолф Блицър.

Журналистът започва кариерата си в бюрото на Reuters в Тел Авив, след което дълго работи като кореспондент на Jerusalem Post във Вашингтон. През 1986 година се прочува с интеврюто си с Джонатан Полард – американец от израелски произход, който бива осъден за шпионаж в полза на Израел. Блицър първи му взима интервю, като впоследствие пише и книга по темата. През 1990 г. започва работа в CNN и повишава допълнително популярността си, след като е награден за отразяването си на войната в Персийския залив.

В следващите години той се превръща едно от основните лица в новинарските емисии на CNN, като това му печели участие в два големи филма – " 007 Координати: Скайфол“ от поредицата за Джеймс Бонд и „Мисията невъзможна: Разпад“. И в двата той играе себе си, но ролята му във втория е по-важна за нашата тема.

Във въпросната сцена Итън Хънт (Том Крус) и Лутър Стикел (Винг Реймс) спешно се нуждаят да извлекат информация от заловен терорист. За целта те инсценират ситуация, в която той се намира в болнична стая, а на телевизора на стената тече новинарска емисия. Според информацията, която тече по ефира, мисията на терористите е успешна – атентатите им вече са били проведени и целите са разрушени.

Героите на Крус и Реймс се появяват в стаята, искайки парола, която ще разкрие координатите на по-значим член на групировката.

Нилс Дебруук (Кристофър Джонър) се съгласява да я даде само ако Уолф Блицър прочете в ефир манифеста на групировката. Хънт се обажда в студиото, Блицър прочита манифеста и Дебруук дава паролата, само за да му бъде разкрито момент по-късно, че нищо от последните минути не е било реалност. Стените на стаята падат, а Блицър се оказва само маска, използвана от Бенджи Дън от екипа на Хънт и Стикел.

Тази сцена провокира създаването на цяла серия мемета, в които Блицър чете фалшиви новини. Изготвянето им е изключително лесно, като в Интернет можете да откриете генератор, с който за секунди да добавите желания текст в новинарската секция на CNN.

Точно както е бил добавен и текстът, който твърди, че българската ракия убива новия коронавирус. За жалост обаче това остава просто меме, в което няма истина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024