Мисията невъзможна: Уолф Блицър и ракията, която "убива" новия коронавирус

Българската ракия убива коронавируса? Щеше да е чудесно, ако беше истина, въпреки че в социалните мрежи се разпространява хумористичен колаж с емблематичния водещ на CNN Уолф Блицър и надпис, че спиртната напитка противодейства на новата зараза Covid-19.

Разбира се, нито снимката, нито информацията са истински. Именно поради лесното разпространение на такива твърдения Световната здравна организация има специално отделено място на сайта си, в което да ги оборва. Там е пояснено, че алкохолът и хлорът могат да бъдат полезни за овладяване на болестта само ако се използват за дезинфекция на повърхности.

Отново там е добавено, че все още няма никакви известни лекарства, които да предотвратяват или лекуват новия коронавирус.

Уолф Блицър, "Мисията невъзможна" и фалшивите новини

Скрийншотът има своята история и тя е свързана пряко със своето главно действащо лице - Уолф Блицър.

Журналистът започва кариерата си в бюрото на Reuters в Тел Авив, след което дълго работи като кореспондент на Jerusalem Post във Вашингтон. През 1986 година се прочува с интеврюто си с Джонатан Полард – американец от израелски произход, който бива осъден за шпионаж в полза на Израел. Блицър първи му взима интервю, като впоследствие пише и книга по темата. През 1990 г. започва работа в CNN и повишава допълнително популярността си, след като е награден за отразяването си на войната в Персийския залив.

В следващите години той се превръща едно от основните лица в новинарските емисии на CNN, като това му печели участие в два големи филма – " 007 Координати: Скайфол“ от поредицата за Джеймс Бонд и „Мисията невъзможна: Разпад“. И в двата той играе себе си, но ролята му във втория е по-важна за нашата тема.

Във въпросната сцена Итън Хънт (Том Крус) и Лутър Стикел (Винг Реймс) спешно се нуждаят да извлекат информация от заловен терорист. За целта те инсценират ситуация, в която той се намира в болнична стая, а на телевизора на стената тече новинарска емисия. Според информацията, която тече по ефира, мисията на терористите е успешна – атентатите им вече са били проведени и целите са разрушени.

Героите на Крус и Реймс се появяват в стаята, искайки парола, която ще разкрие координатите на по-значим член на групировката.

Нилс Дебруук (Кристофър Джонър) се съгласява да я даде само ако Уолф Блицър прочете в ефир манифеста на групировката. Хънт се обажда в студиото, Блицър прочита манифеста и Дебруук дава паролата, само за да му бъде разкрито момент по-късно, че нищо от последните минути не е било реалност. Стените на стаята падат, а Блицър се оказва само маска, използвана от Бенджи Дън от екипа на Хънт и Стикел.

Тази сцена провокира създаването на цяла серия мемета, в които Блицър чете фалшиви новини. Изготвянето им е изключително лесно, като в Интернет можете да откриете генератор, с който за секунди да добавите желания текст в новинарската секция на CNN.

Точно както е бил добавен и текстът, който твърди, че българската ракия убива новия коронавирус. За жалост обаче това остава просто меме, в което няма истина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022