Снимка: © Getty Images
  • Бившият мениджър на Nissan Карлос Гон е избягал от домашния арест в Япония и се намира в Ливан. 
  • 65-годишният бизнесмен беше задържан през 2018 г. и обвинен в укриване на доходи и финансови измами.
  • Според ливанските медии Карлос Гон е пристигнал в Бейрут през Турция
  • 7 души са арестувани в Турция заради нелегалния трансфер

Гон публикува съобщение до медиите, в което посочва, че "повече няма да бъде държан като заложник от корумпираната японска правосъдна система, в която виновността е по презумпция, дискриминацията е масова, а основни човешки права се погазват". Бизнесменът е гражданин на Ливан и на Франция. 

"Не избягах от правосъдието - избягах от несправедливостта и политическото преследване. Сега вече мога да комуникирам свободно с медиите и ще го направя още от следващата седмица", казва още той. 

65-годишният бизнесмен беше задържан през 2018 г. и обвинен в укриване на доходи и финансови измами. След 120 дни в ареста в Токио той беше освободен под гаранция при стриктни условия за сигурност - паспортите му бяха отнети от властите, а жилището му бе поставено под постоянна охрана и наблюдение. Очакваше се делото срещу него да започне през април 2020 г.

До момента няма яснота как точно Гон е успял да премине през системите за сигурност и да напусне Япония. Появата му в Ливан е потвърдена и от негов приятел - местния журналист Рикардо Карам. 

Според ливанските медии Карлос Гон е пристигнал в Бейрут през Турция на борда на частен самолет. Въпреки съдебното преследване в Япония, Гон се ползва с добра репутация в Ливан заради семейните си връзки със страната и професионалната си кариера в световната автомобилна индустрия. 

Bloomberg цитира свои източници, според които Гон е пристигнал в Истанбул с самолет на частната карго компания MNG на 30 декември и е пренесен до Ливан с друг полет на същия превозвач. Медията твърди, че полицията в Турция не е разбрала за присъствието на Гон, тъй като той е бил скрит в кутия по време на трансфера. Кацането на първия самолет в Истанбул не е било планирано, а е осъществено след сигнал на пилота за проблем на борда, твърди още медията. 

В Турция са арестувани 7 души, включително четирима пилоти, във връзка с разследването за нелегалния транспорт на Карлос Гон. 

Една от непотвърдените теории, разпространена от ливанската телевизия MTV, гласи, че Карлос Гон е бил скрит в кутията на голям музикален инструмент, който е внесен в резиденцията му в Токио заради концерт около коледните празници. Версията твърди, че така Гон е успял да напусне жилището и страната. 

Френският вестник Le Monde твърди, че съпругата на Гон Карол Нахас е организирала бягството с помощта на братята си и техни сътрудници в Турция. Според медията, схемата може би е задействана след публикуването на информация, че японската прокуратура е успяла да получи данни от швейцарска банка за финансовите му операции във връзка с разследването. 

Бягството на Гон стана известно няколко седмици след като японският министър на външите работи Кеисуке Сузуки посети Бейрут и се срещна с президента и външния министър на страната. 

От френското Министерство на външните работи обявиха, че не разполагат с информация за начина, по който Карлос Гон е избягал. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание