Снимка: © Getty Images
  • Бившият мениджър на Nissan Карлос Гон е избягал от домашния арест в Япония и се намира в Ливан. 
  • 65-годишният бизнесмен беше задържан през 2018 г. и обвинен в укриване на доходи и финансови измами.
  • Според ливанските медии Карлос Гон е пристигнал в Бейрут през Турция
  • 7 души са арестувани в Турция заради нелегалния трансфер

Гон публикува съобщение до медиите, в което посочва, че "повече няма да бъде държан като заложник от корумпираната японска правосъдна система, в която виновността е по презумпция, дискриминацията е масова, а основни човешки права се погазват". Бизнесменът е гражданин на Ливан и на Франция. 

"Не избягах от правосъдието - избягах от несправедливостта и политическото преследване. Сега вече мога да комуникирам свободно с медиите и ще го направя още от следващата седмица", казва още той. 

65-годишният бизнесмен беше задържан през 2018 г. и обвинен в укриване на доходи и финансови измами. След 120 дни в ареста в Токио той беше освободен под гаранция при стриктни условия за сигурност - паспортите му бяха отнети от властите, а жилището му бе поставено под постоянна охрана и наблюдение. Очакваше се делото срещу него да започне през април 2020 г.

До момента няма яснота как точно Гон е успял да премине през системите за сигурност и да напусне Япония. Появата му в Ливан е потвърдена и от негов приятел - местния журналист Рикардо Карам. 

Според ливанските медии Карлос Гон е пристигнал в Бейрут през Турция на борда на частен самолет. Въпреки съдебното преследване в Япония, Гон се ползва с добра репутация в Ливан заради семейните си връзки със страната и професионалната си кариера в световната автомобилна индустрия. 

Bloomberg цитира свои източници, според които Гон е пристигнал в Истанбул с самолет на частната карго компания MNG на 30 декември и е пренесен до Ливан с друг полет на същия превозвач. Медията твърди, че полицията в Турция не е разбрала за присъствието на Гон, тъй като той е бил скрит в кутия по време на трансфера. Кацането на първия самолет в Истанбул не е било планирано, а е осъществено след сигнал на пилота за проблем на борда, твърди още медията. 

В Турция са арестувани 7 души, включително четирима пилоти, във връзка с разследването за нелегалния транспорт на Карлос Гон. 

Една от непотвърдените теории, разпространена от ливанската телевизия MTV, гласи, че Карлос Гон е бил скрит в кутията на голям музикален инструмент, който е внесен в резиденцията му в Токио заради концерт около коледните празници. Версията твърди, че така Гон е успял да напусне жилището и страната. 

Френският вестник Le Monde твърди, че съпругата на Гон Карол Нахас е организирала бягството с помощта на братята си и техни сътрудници в Турция. Според медията, схемата може би е задействана след публикуването на информация, че японската прокуратура е успяла да получи данни от швейцарска банка за финансовите му операции във връзка с разследването. 

Бягството на Гон стана известно няколко седмици след като японският министър на външите работи Кеисуке Сузуки посети Бейрут и се срещна с президента и външния министър на страната. 

От френското Министерство на външните работи обявиха, че не разполагат с информация за начина, по който Карлос Гон е избягал. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени