Мит ли е намекът на Алексей Петров за връщане в ДАНС?

Убийството на Алексей Петров на 16 август стана повод за вълна от обвинения срещу управляващото мнозинство на ГЕРБ и ПП-ДБ - в повечето случаи, подплатени със самоизтъкването на Петров като предполагаем фактор в преговори между Кирил Петков и Бойко Борисов.

От Цветан Цветанов до Иван Демерджиев - серия от политици, свързани със структурите за сигурност в миналото, лансираха твърдения, че Алексей Петров се е готвил да се върне в ДАНС при новото управление, където той работеше до 2009 г. като съветник на Петко Сертов по време на Тройната коалиция.

Цветанов обвърза твърдението си с отдавна заявените намерения на ПП-ДБ за реформа в службите, като намекна, че целта била Алексей Петров да бъде назначен, без Румен Радев да можел да го спре. Иван Демерджиев директно обяви Петров за "архитект и гарант на сглобката" в кабинета" само заради собствените твърдения на бившата барета в медийни изяви.

В едно от последните си интервюта Петров казва, че "би отишъл в ДАНС", ако му се повери работата по "икономическата сигурност", но за "кратко време".

Няколко анализатори обаче поставят под сериозно съмнение доколко амбициите на Петров за легитимация през пост в контраразузнаването изобщо са били реалистични - особено с оглед на реакцията на западните партньорски служби.

"Алексей Петров искаше да се откачи от миналото и да се качи на нова писта, но повечето хора, които са в сенките или хората, които са в ъндърграунда, знаят, че остават винаги млади и не остаряват", казва пред бТВ Нидал Алгафари, който през 2011 г. работи за кампанията му като кандидат-президент (година след ареста за "Октопод").

Политологът Стойчо Стойчев, който се е занимавал с изследвания на сектор "Сигурност", твърди, че и досега Алексей Петров е разполагал с реална власт в службите заради назначенията на приближени до него хора в ДАНС и МВР.

"Въпросът за неговото фактическо връщане на бял кон в ДАНС е по-скоро за реабилитация. Дори при репортажите за арестуването му той казваше как се променят биографии. Той искаше да се реабилитира като публична личност и ако се спекулира с връщането му, трябва да се гледа през този параграф, а не за реална власт, каквато той така или иначе е имал", коментира Стойчев пред Нова ТВ.

Криминалният журналист от "24 часа" Кирил Борисов определи Алексей Петров като "посредник на власт, служби и престъпен свят", който е изпълнявал "поставени задачи".

"Може би е преувеличена ролята му, но със сигурност има контакти и информация, които са помогнали да се съберат тези две несъбираеми коалиции в правителството", каза той. В същото време, той не изключи Петров сам да е създавал митове за статута си.

"Разбира се. Всеки иска да си придаде важност, за да може да бъде търсен за изпълнение на задачи", коментира той.

Подобна теза лансира и бившият шеф на ДАНС при ГЕРБ и бивш вътрешен министър от времето на кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев, който е работил в службата паралелно с Алексей Петров по време на постоянните скандали заради вътрешните конфликти на различните лобита около зам.-директорите:

"Той имаше неформална власт и правомощия, нехарактерни за съветник – поставяше задачи на структури, канеше „на кафе“ хора. Във времето много властови групи се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си. Даваха му неформална власт и после го изпускаха от контрол. Точно периодът на „Тройната коалиция“ беше показателен период", каза Йовчев пред bTV.

Журналистът от "Фрогнюз" Огнян Стефанов, който обвинява Алексей Петров за жестокия си побой с чукове през 2008 г., напомни за събитията, довели до провала на делото "Октопод".

Един от свидетелите Георги Цветанов загина при катастрофа, след като многократно е предупреждавал, че е "мишена" на Петров. Друг от свидетелите Пламен Устинов едва не беше убит с брадва при нападение, представяно за битов инцидент.

"Вчера чух да се казва, че се връщат мутренските времена - но от БСП забравят, че той беше под чадъра на БСП, Първанов, Румен Петков, като владееше ДАНС. Държавата е "мафиотска", не защото е убит Алексей Петров, а защото не е осъден - и много като него са убити, защото не са били осъдени. След неговото убийство много прокурори и съдии са в лоша позиция, защото той ги е държал с компромати и неща, които не е хубаво да излизат в публичното пространство. Сега ще се търси тази картотека", каза Огнян Стефанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024