Мит ли е намекът на Алексей Петров за връщане в ДАНС?

Убийството на Алексей Петров на 16 август стана повод за вълна от обвинения срещу управляващото мнозинство на ГЕРБ и ПП-ДБ - в повечето случаи, подплатени със самоизтъкването на Петров като предполагаем фактор в преговори между Кирил Петков и Бойко Борисов.

От Цветан Цветанов до Иван Демерджиев - серия от политици, свързани със структурите за сигурност в миналото, лансираха твърдения, че Алексей Петров се е готвил да се върне в ДАНС при новото управление, където той работеше до 2009 г. като съветник на Петко Сертов по време на Тройната коалиция.

Цветанов обвърза твърдението си с отдавна заявените намерения на ПП-ДБ за реформа в службите, като намекна, че целта била Алексей Петров да бъде назначен, без Румен Радев да можел да го спре. Иван Демерджиев директно обяви Петров за "архитект и гарант на сглобката" в кабинета" само заради собствените твърдения на бившата барета в медийни изяви.

В едно от последните си интервюта Петров казва, че "би отишъл в ДАНС", ако му се повери работата по "икономическата сигурност", но за "кратко време".

Няколко анализатори обаче поставят под сериозно съмнение доколко амбициите на Петров за легитимация през пост в контраразузнаването изобщо са били реалистични - особено с оглед на реакцията на западните партньорски служби.

"Алексей Петров искаше да се откачи от миналото и да се качи на нова писта, но повечето хора, които са в сенките или хората, които са в ъндърграунда, знаят, че остават винаги млади и не остаряват", казва пред бТВ Нидал Алгафари, който през 2011 г. работи за кампанията му като кандидат-президент (година след ареста за "Октопод").

Политологът Стойчо Стойчев, който се е занимавал с изследвания на сектор "Сигурност", твърди, че и досега Алексей Петров е разполагал с реална власт в службите заради назначенията на приближени до него хора в ДАНС и МВР.

"Въпросът за неговото фактическо връщане на бял кон в ДАНС е по-скоро за реабилитация. Дори при репортажите за арестуването му той казваше как се променят биографии. Той искаше да се реабилитира като публична личност и ако се спекулира с връщането му, трябва да се гледа през този параграф, а не за реална власт, каквато той така или иначе е имал", коментира Стойчев пред Нова ТВ.

Криминалният журналист от "24 часа" Кирил Борисов определи Алексей Петров като "посредник на власт, служби и престъпен свят", който е изпълнявал "поставени задачи".

"Може би е преувеличена ролята му, но със сигурност има контакти и информация, които са помогнали да се съберат тези две несъбираеми коалиции в правителството", каза той. В същото време, той не изключи Петров сам да е създавал митове за статута си.

"Разбира се. Всеки иска да си придаде важност, за да може да бъде търсен за изпълнение на задачи", коментира той.

Подобна теза лансира и бившият шеф на ДАНС при ГЕРБ и бивш вътрешен министър от времето на кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев, който е работил в службата паралелно с Алексей Петров по време на постоянните скандали заради вътрешните конфликти на различните лобита около зам.-директорите:

"Той имаше неформална власт и правомощия, нехарактерни за съветник – поставяше задачи на структури, канеше „на кафе“ хора. Във времето много властови групи се изкушаваха да използват Алексей Петров като оръжие срещу опонентите си. Даваха му неформална власт и после го изпускаха от контрол. Точно периодът на „Тройната коалиция“ беше показателен период", каза Йовчев пред bTV.

Журналистът от "Фрогнюз" Огнян Стефанов, който обвинява Алексей Петров за жестокия си побой с чукове през 2008 г., напомни за събитията, довели до провала на делото "Октопод".

Един от свидетелите Георги Цветанов загина при катастрофа, след като многократно е предупреждавал, че е "мишена" на Петров. Друг от свидетелите Пламен Устинов едва не беше убит с брадва при нападение, представяно за битов инцидент.

"Вчера чух да се казва, че се връщат мутренските времена - но от БСП забравят, че той беше под чадъра на БСП, Първанов, Румен Петков, като владееше ДАНС. Държавата е "мафиотска", не защото е убит Алексей Петров, а защото не е осъден - и много като него са убити, защото не са били осъдени. След неговото убийство много прокурори и съдии са в лоша позиция, защото той ги е държал с компромати и неща, които не е хубаво да излизат в публичното пространство. Сега ще се търси тази картотека", каза Огнян Стефанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023