Митрофанова "успокои" Грозев: Нищо не го заплашва, казваме му "Повече не идвай тук"

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова отправи провокативно послание към Христо Грозев от Bellingcat, който беше обявен за издирване в Русия, без да стане ясно какви обвинения са му повдигнати - и без България да бъде предупредена.

"Разбрахме се, че МВР на България ще поиска данни от МВР в Русия по делото "Грозев". Що се отнася до обявяването му за издирване в Руската федерация, това не означава, че някой ще го търси по цял свят. Ето това трябва да разберете ясно. Тоест - той си живее някъде и ще продължава да живее. Нищо не го заплашва. Още веднъж, за него това означава "Повече не идвай тук", така да се каже", обяви Митрофанова пред журналисти.

Малко преди това тя беше привикана в МВнР, за да даде обяснения по казуса с Грозев - "неприемлив акт и опит за сплашване на български гражданин", както го определи служебният премиер Гълъб Донев.

Митрофанова отказа да отговори на въпроса дали самата тя се е поинтересувала какви са обвиненията срещу Христо Грозев. А обяснението, че издирването му означава "повече не идвай тук" идва на фона на известната информация, че от 2016 г. Грозев е с "черен печат" и не може да влиза на територията на Руската федерация.

"Процедурата е такава, че всеки следовател, който води съответното дело, може да обяви даден гражданин за издирване. Това дори не е централизирана информация", каза тя и допълни: "Те не може да отговорят толкова бързо - този въпрос възникна миналия ден".

Двусмислените ѝ обяснения доведоха и до иронична реакция на Грозев.

"Руският посланик казва, че не знае защо съм в списъка с издирвани лица на Русия, но че "няма да го преследваме по цял свят и че просто му казваме отново, че е нежелан тук. Значи... те ме "търсят", за да ми кажат, че не ме "искат", коментира той с игра на думи (want означава едновременно търся и искам).

Елеонора Митрофанова не отрече, че руските окупационни войски са забранили да се изучава български език в училищата на украинската Запорожка област. Тя обаче реши да оправдае този факт с "липсата на учители".

"В момента няма учители по български език в тези училища, защото както разбирате, много хора напуснаха. В условията на военни действия и непредсказуема ситуация е разбираемо, че много хора в училищата работят дистанционно и нещата не са толкова прости", бяха думите ѝ.

Според нея Русия поощрявала изучаването на "национални езици" на своя територия (анексирането на Запорожието след незаконния референдум не се признава нито в България, нито другаде по света).

На въпроса вярно ли е, че руските окупатори свалят портрети на български исторически личности от украинските училища, тя обяви:

"Глупаци има много, навсякъде. Не изключвам, че някакви глупаци са го направили. Вие питате посланика и аз отговарям за държавната политика, а не за действията на някой идиот, който е направил това. А нашата държавна политика е, че поддържаме националните езици в Русия", каза Митрофанова.

Тя разговаря пред журналистите само на руски език, без преводач, въпреки че явно разбираше техните въпроси на български.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024