Митрополит Николай възхвали властта на фона на протестите Снимка: © Пловдивска митрополия

Пловдивският митрополит Николай използва службата си в храма "Успение Богородично", за да обяви, че периодът на управление на Бойко Борисов е съвпаднал с "единствените спокойни години в 150-годишното ново съществуване на БПЦ".

"За пръв път държавата пое част от издръжката на Клира, и то без изобщо църквата да е молила за това. Ще кажете, че това са материални неща. Не, не са материални. Това е подкрепа за българската духовност, подкрепа за българската идентичност. През последните 10 години за пръв път от много време имахме държавно ръководство, което не просто не тормозеше църквата, а напротив – изяви желание да й помогне. И то по своя воля, без да иска нищо в замяна", казва владиката в присъствието на вицепремиера Марияна Николова (НФСБ), кмета на града Здравко Димитров (ГЕРБ), зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков (ГЕРБ) и областния управител Дани Каназирева.

Митрополит Николай посочва като заслуги на властта одобрението на учебник по "Регилия и православие", недопускането на сурогатното майчинство, спряното узаконяване на семейносто съжителство (което по думите му целяло да легитимира еднополовите двойки), спирането на Истанбулската конвенция ("която постановяваше, че Бог не е създал мъж и жена, а някакво безполови същество, тоест, че няма Бог", по думите на мирополита), и др.

"През последните 10 години в лицето но трите правителства на г-н Бойко Борисов ние получихме светско ръководство, което видимо разбира, че православна църква е носеща колона на държавата. И се отнася към църквата в съответствие с това разбиране. Последните 10 г. бяха наистина благодатно време за Българската православна църква. И няма да сме честни пред съвестта си, ако премълчим това", казва още той и добавя:

"Искрено се надявам, моля се, това да не са само моментни лъчи светлина в историята на нашата изстрадала църква, преди отново да бъдем затиснати от атеистичен, бесовски мрак и от духа на отрицанието, който е донесъл толкова беди на нашия народ".

Владиката завършва архипастирското си слово с препратка към библейския текст "който сее вятър – жъне бури" и "който сее неправда, ще пожъне беда".

Преди литургията в "Св. Александър Невски", патриарх Неофит също призова "младите по площадите да бъдат разумни" и изрази надежда "всичко да бъде с добър резултат"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023