МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия" Снимка: © bTV

Министерството на културата започна процедура по запечатване на офисите в сградата на редакцията на в. „Труд“, което стана тема на сблъсък между ГЕРБ и президента Румен Радев в понеделник.

МК и комисия от областната управа на София предприеха действията срещу медията, тъй като според ведомството тя дължи 133 хиляди лева от неплатени наеми.

Главният редактор Петьо Блъсков нарича обвинението на министър Велислав Минеков „лъжа“. Той свика импровизиран брифинг пред редакцията, в който обяви „Труд“ за опозиционна медия, срещу която била налагана „репресия“ и всичко било „политическа поръчка“.

"Редакцията обявява гражданско неподчинение", заяви той. В редакцията на вестника работят 60 служители, които "няма да напуснат доброволно".

Офисите бяха запечатани от Светослав Трайков, който е съветник на Минеков, както и от представители на областната администрация. Полиция обгради входа на ул. „Лъчезар Станчев“ 7 – сграда, която принадлежи на МК.

Официалната причина за това, което се случва, е прекратен договор за наем, след като от вестник "Труд" са закъснели да платят с 3-4 дни, както и дължими суми за консумативи, за които от вестника твърдят, че не са получили фактури и тези суми не са им поискани "по надлежния ред".

„Септември месец имах разговор с президента. И той ми каза: „Да, господин Блъсков. Ние ще се погрижим...“. Колкото се погрижиха за сухото дърво отсреща, толкова и за това. Нищо. Мълчание. Само тихо някъде отзад в тъмното в администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник "Труд", твърди главният редактор на медията.

Той каза, че областният управител „изпълнявал поръчка“ и в личен разговор му казал, че не може да отложи делото за наемните отношения, защото щял да бъде освободен от Велислав Минеков. „Политическа репресия срещу една медия е факт. Защо ни спират договора – три дни бяхме закъснели да си платим наема? Научаваме и на другия ден си плащаме“, каза Блъсков.

Той твърди, че хората от редакцията няма да напуснат офисите, и обвини президента Румен Радев, че „не си мърда пръста да помогне“.

Още през август Минеков поиска редакцията на „Труд“ да напусне сградата. Фирмата-издател на вестника „Труд Медиа“ ЕООД няма договор за наем с държавата, а контрактът е с друга фирма – „Южен кръст 2001“ ЕООД, притежавана от Петьо Блъсков-младши.

Министърът на културата тогава обяви, че тази компания се е ползвала с властово и финансово покровителство от предишни правителства. „Това не променя факта за погазване на договорните отношения от нейна страна“, заяви Минеков.

Утре в. „Труд“ може да не излезе, съобщиха от медията. „При 100% платени наеми – с всички фактури и документи. Днес копоите на Радев отново ще се опитат да изхвърлят в. „Труд“ от редакцията му“, пише в позицията им.

Казусът със запечатването на офисите на „Труд“ стигна и до президентството, където Десислава Атанасова от ГЕРБ обвини Румен Радев по време на консултациите преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет (на ПП).

„Репресията на служебното правителство беше срещу симпатизанти и членове на определени партии, след това в университети, сега има нахлуване в българска медия. Считам, че партиите, политиците, президентската институция трябва да бъдат гарант за свободата на словото и медиите. Президентската институция трябва да вземе отношение и тъй като служебното правителство все още пряко е подчинено на вас, да съберете необходимата информация кой е издал заповед една медия – критична към служебното правителство, политици, президента – е осъмнала с барикадиран вход“, обърна се Атанасова към държавния глава.

Президентът ѝ отговори, че темата е била повдигната още преди няколко месеца и е имало призив към него да вземе отношение от трибуната на парламента. Радев обаче не иска да се „бърка“ в работата на изпълнителната власт.

„Доколкото обществеността е информирана, става въпрос за неплащане на данъци (б.а. - наем). Вие още тогава можехте да помогнете финансово на тази медия, мисля, че имахте достатъчно ресурс“, каза Радев на представителите на ГЕРБ.

Парламентарната група на ГЕРБ–СДС предлага казусът около нахлуването на полиция в редакцията да бъде разгледан на извънредно заседание на Народното събрание. За целта в деловодството на парламента беше внесено искане до председателя Никола Минчев да свика народните представители на 7 декември 2021 г. Предложението е подписано от 59 народни представители от втората политическа сила.

По време на извънредното заседание депутатите предлагат да бъдe изслушан министърът на културата Велислав Минеков и да бъдат разгледани "всички действия на изпълнителната власт, засягащи дейността на една от най-старите частни медии".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024