Младежкото ДСБ се саморазпусна: Не можем да обясним на хора под 30 г. кой е Атанас Атанасов

Младежката организация на ДСБ обяви, че се саморазпуска след 4-годишно съществуване в знак на протест срещу стария нов председател на партията Атанас Атанасов.

Членовете на младежкия клуб го обвиняват в "студена незаинтересованост" към разширяването на избирателната база на партията, обезличаване на ДСБ, опити за роднински назначения на членове на ръководството и "прилагане на тактики, присъщи на управлявали в последните 12 години".

"Не можете да си представите колко е трудно да обясниш на някого на възраст под 30 години кой е Атанас Атанасов. Почти толкова трудно, колкото да накарате Атанас Атанасов да говори с някой, който е под 30-годишна възраст", се казва в декларацията на МДСБ.

Те твърдят и че са станали свидетели на изкуствено вкарване на нови "необичайни членове" по местните организации, които да присъстват само за гласуванията на делегатите за събранието, на което Атанасов беше преизбран.

Националната конференция на ДСБ все пак показа и значително разделение - близо 60% подкрепиха досегашния лидер, докато 40 на сто гласуваха за единствения му опонент Цецка Бачкова, зам.-председател на партията. Веднага след това Атанас Атанасов предложи нов състав на националното ръководство, в което Бачкова вече не беше поканена.

Младежите на ДСБ атакуват досегашното управление на партията и за това, че е допуснало тя да изгуби образа и идентичността си до степен, в която е трябвало да се обяснява, че Христо Иванов не е техен председател, а ДСБ не е "Да, България".

"От партия, в която активно участваха десетки професори, тя стана малка, капсулирана партия за хора, приближени до ръководството. Експертните групи се заличиха. Някогашните силни теми на ДСБ – икономиката и правото, бяха оставени на други партии. Включително темата за лустрация", казват те.

"Когато през 2004 г. Иван Костов създаде ДСБ, той каза за СДС, че „духът напусна тялото“. Днес, 18 години по-късно и почти десетилетие откакто ДСБ и Костов не са синоними, ние смятаме, че духът отново напусна тялото. Този път това на ДСБ. Последното ни притеснение е, че ДСБ ще последва СДС стъпка по стъпка и ще се превърне в една присъдружна организация към друга партия", предупреждават от младежкия клуб на ДСБ.

Те описват партийния апарат като "компрометиран, амортизиран и вреден" и заявяват, че няма да участват в него, макар че ще продължат да подкрепят партията в лично качество.

Бившият председател на ДСБ Радан Кънев първи коментира анонса на младежкия клуб като "безспорно тъжна новина".

"Благодаря за подкрепата, която - особено в кампанията за Европейските избори - беше неоценима; за труда, за времето, за усилията, за искреното желание; за търпението и зрелостта, уж неприсъщи на младите; за толерантното и разумно отношение във всичките ни спорове и противоречия през годините, които не бяха малко. И извинявайте, това съвсем лично, за моите прегрешения към вас. Знам, че има за какво", пише евродепутатът.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024