Младежката организация на ДСБ обяви, че се саморазпуска след 4-годишно съществуване в знак на протест срещу стария нов председател на партията Атанас Атанасов.

Членовете на младежкия клуб го обвиняват в "студена незаинтересованост" към разширяването на избирателната база на партията, обезличаване на ДСБ, опити за роднински назначения на членове на ръководството и "прилагане на тактики, присъщи на управлявали в последните 12 години".

"Не можете да си представите колко е трудно да обясниш на някого на възраст под 30 години кой е Атанас Атанасов. Почти толкова трудно, колкото да накарате Атанас Атанасов да говори с някой, който е под 30-годишна възраст", се казва в декларацията на МДСБ.

Те твърдят и че са станали свидетели на изкуствено вкарване на нови "необичайни членове" по местните организации, които да присъстват само за гласуванията на делегатите за събранието, на което Атанасов беше преизбран.

Националната конференция на ДСБ все пак показа и значително разделение - близо 60% подкрепиха досегашния лидер, докато 40 на сто гласуваха за единствения му опонент Цецка Бачкова, зам.-председател на партията. Веднага след това Атанас Атанасов предложи нов състав на националното ръководство, в което Бачкова вече не беше поканена.

Младежите на ДСБ атакуват досегашното управление на партията и за това, че е допуснало тя да изгуби образа и идентичността си до степен, в която е трябвало да се обяснява, че Христо Иванов не е техен председател, а ДСБ не е "Да, България".

"От партия, в която активно участваха десетки професори, тя стана малка, капсулирана партия за хора, приближени до ръководството. Експертните групи се заличиха. Някогашните силни теми на ДСБ – икономиката и правото, бяха оставени на други партии. Включително темата за лустрация", казват те.

"Когато през 2004 г. Иван Костов създаде ДСБ, той каза за СДС, че „духът напусна тялото“. Днес, 18 години по-късно и почти десетилетие откакто ДСБ и Костов не са синоними, ние смятаме, че духът отново напусна тялото. Този път това на ДСБ. Последното ни притеснение е, че ДСБ ще последва СДС стъпка по стъпка и ще се превърне в една присъдружна организация към друга партия", предупреждават от младежкия клуб на ДСБ.

Те описват партийния апарат като "компрометиран, амортизиран и вреден" и заявяват, че няма да участват в него, макар че ще продължат да подкрепят партията в лично качество.

Бившият председател на ДСБ Радан Кънев първи коментира анонса на младежкия клуб като "безспорно тъжна новина".

"Благодаря за подкрепата, която - особено в кампанията за Европейските избори - беше неоценима; за труда, за времето, за усилията, за искреното желание; за търпението и зрелостта, уж неприсъщи на младите; за толерантното и разумно отношение във всичките ни спорове и противоречия през годините, които не бяха малко. И извинявайте, това съвсем лично, за моите прегрешения към вас. Знам, че има за какво", пише евродепутатът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос