Младежкото ДСБ се саморазпусна: Не можем да обясним на хора под 30 г. кой е Атанас Атанасов

Младежката организация на ДСБ обяви, че се саморазпуска след 4-годишно съществуване в знак на протест срещу стария нов председател на партията Атанас Атанасов.

Членовете на младежкия клуб го обвиняват в "студена незаинтересованост" към разширяването на избирателната база на партията, обезличаване на ДСБ, опити за роднински назначения на членове на ръководството и "прилагане на тактики, присъщи на управлявали в последните 12 години".

"Не можете да си представите колко е трудно да обясниш на някого на възраст под 30 години кой е Атанас Атанасов. Почти толкова трудно, колкото да накарате Атанас Атанасов да говори с някой, който е под 30-годишна възраст", се казва в декларацията на МДСБ.

Те твърдят и че са станали свидетели на изкуствено вкарване на нови "необичайни членове" по местните организации, които да присъстват само за гласуванията на делегатите за събранието, на което Атанасов беше преизбран.

Националната конференция на ДСБ все пак показа и значително разделение - близо 60% подкрепиха досегашния лидер, докато 40 на сто гласуваха за единствения му опонент Цецка Бачкова, зам.-председател на партията. Веднага след това Атанас Атанасов предложи нов състав на националното ръководство, в което Бачкова вече не беше поканена.

Младежите на ДСБ атакуват досегашното управление на партията и за това, че е допуснало тя да изгуби образа и идентичността си до степен, в която е трябвало да се обяснява, че Христо Иванов не е техен председател, а ДСБ не е "Да, България".

"От партия, в която активно участваха десетки професори, тя стана малка, капсулирана партия за хора, приближени до ръководството. Експертните групи се заличиха. Някогашните силни теми на ДСБ – икономиката и правото, бяха оставени на други партии. Включително темата за лустрация", казват те.

"Когато през 2004 г. Иван Костов създаде ДСБ, той каза за СДС, че „духът напусна тялото“. Днес, 18 години по-късно и почти десетилетие откакто ДСБ и Костов не са синоними, ние смятаме, че духът отново напусна тялото. Този път това на ДСБ. Последното ни притеснение е, че ДСБ ще последва СДС стъпка по стъпка и ще се превърне в една присъдружна организация към друга партия", предупреждават от младежкия клуб на ДСБ.

Те описват партийния апарат като "компрометиран, амортизиран и вреден" и заявяват, че няма да участват в него, макар че ще продължат да подкрепят партията в лично качество.

Бившият председател на ДСБ Радан Кънев първи коментира анонса на младежкия клуб като "безспорно тъжна новина".

"Благодаря за подкрепата, която - особено в кампанията за Европейските избори - беше неоценима; за труда, за времето, за усилията, за искреното желание; за търпението и зрелостта, уж неприсъщи на младите; за толерантното и разумно отношение във всичките ни спорове и противоречия през годините, които не бяха малко. И извинявайте, това съвсем лично, за моите прегрешения към вас. Знам, че има за какво", пише евродепутатът.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023

Пасажери отказаха да слязат от самолет на WizzAir, след като ги приземиха във Варна вместо в София

Екипажът не е предупредил пътниците за отклонението от маршрута

15:59 - 29.05.2023

Русия нападна Киев с дронове и ракети два пъти в рамките на един ден

Експлозии отекнаха в центъра на Киев в понеделник сутринта

15:40 - 29.05.2023