Доверието в демокрацията при младите хора отслабва. 1/3 от тях одобряват управление от "силен лидер" без избори Снимка: © Getty Images

Демокрацията все още е предпочитаният модел на управление, но вярата, че тя ще даде отговор на предизвикателствата, пред които светът е изправен – отслабва.

Доверието в демокрацията сред младите хора е много по-слабо отколкото у техните родители и по-възрастните хора. Това показва мащабно проучване, проведено от фондация „Отворено общество“ в 30 държави.

86% от анкетираните казват, че предпочитат да живеят в демократична държава и само 20% вярват, че авторитарните режими са по-способни да доставят „това, което гражданите искат“, в сравнение с демократичните държави.

При по-младите хора обаче доверието в демокрацията отслабва.

Резултатите показват, че ако 71% от хората над 56 години смятат, че демокрацията е за предпочитане пред всяка друга форма на управление, то при младите на възраст от 18 до 35 години, такъв отговор са дали значително по-малко от анкетираните – 57%.

Повече от една трета от младите хора имат положителна нагласа и спрямо „силни лидери, които разпускат парламенти и не провеждат избори“. 35% от анкетираните млади хора смятат, че това добър начин за управление на държава.

А 42% от младежите заявяват, че подкрепят военното управление срещу само 20% от по-възрастните участници в проучването.

„Нашите открития са едновременно отрезвяващи и тревожни“, казва Марк Малок Браун, президент на фондация „Отворено общество“ и бивш заместник генерален секретар на ООН, цитиран от Guardian.

Хората по света все още искат да вярват в демокрацията, но поколение след поколение тази вяра избледнява, тъй като нарастват съмненията относно способността ѝ да доведе до конкретни промени в живота им", казва още Браун.

Във времена на умножаващи се национални и международни кризи – анкетираните са най-загрижени за бедността и неравенството (20%), климатичната криза (20%) и корупцията (18%) – повече от половината (53%) смятат, че страната им върви към грешната посока, а около една трета казват, че политиците не работят в интерес на обществото.

Когато почти половината от респондентите (49%), включително толкова различни държави като Бангладеш и САЩ, отговарят, че са имали затруднения да се нахранят поне веднъж през изминалата година, демокрацията не е достигнала потенциала си, пише в доклада.

„Доверието в основополагащите елементи на демокрацията съжителства с дълбоки съмнения относно нейната практика и въздействие в реалния свят“, казва Малок Браун.

Близо 2/3 от всички участвали в проучването, заявяват, че се притесняват, че политическите вълнения в техните страни могат да доведат до насилие през следващата година – страх, който е най-голям в Южна Африка и Кения (79%), Колумбия (77%) и Нигерия ( 75%), но включва две трети от анкетираните в САЩ и Франция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024