"Много хора имат моя телефон": Горанов с първо обяснение за конфликта с Божков Снимка: © Министерство на финансите

Финансовият министър Владислав Горанов направи първи публичен коментар по повод конфликта с Васил Божков, като обяви, че бизнесменът "никога не е получавал привилегировано третиране от държавните органи".

Той определи като "опит за внушение" твърденията на Божков, че правителството е използвано за регулиране на бизнес отношенията му с други хазартни играчи или медии.

"Преди 2 седмици коментирах, че и аз, в качеството си на министър, съм поддържал добри работни контакти с всички хора, които искат да коментират бизнес средата в България. Разговорите, които сме имали, винаги са били как да се подобри бизнес средата дори да е било свързано с намаление на ДДС. Опитът за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношенията на партньорите на г-н Божков или други договорни партньори от медии, е опит за пренасяне на вина на правителството. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството и министър-председателя - според мен необосновано. Отношенията между визираните Божков и Домусчиев са си само тяхна тема. ", каза Горанов.

Той обяви, че записаният в паметната бележка между Божков и Домусчиев ангажимент за "пълен съпорт от Комисията по хазарта" не е "породил действия" от страна на правителството.

"Който и да има претенции, че контролира Комисията по хазарта, мисля, че си е надскочил възможностите. Единственият упрек към комисията е грешното според АДФИ прилагане на закона по отношение на дължимите такси", каза Горанов, който повтори, че "много хора имат телефона му".

Финансовият министър обяви за "лъжа" намеците на хазартния бизнесмен за "незаконосъобразни действия в полза на един или друг стопански субект".

На въпрос какви са били "ценните указания към девойката" (бившият председател на ДКХ Мария Филипова), които се споменават в изтеклия чат между него и Божков, Горанов обяви, че "няма спомен да има точно тази комуникация".

По думите му - единственият коментар на премиера по казуса е бил "Някакви бизнесмени си правят бизнес и намесват държавата".

Горанов атакува директно репортер на bTV, който му зададе въпрос за автентичността на sms-ите, които Васил Божков публикува.

"Вашата медия изпитва особено нездрав интерес към тази тема, не знам защо. Бизнес отношенията между отделни икономически субекти няма как да се вменяват на правителството. Ако някой е несправедливо обвинен, конституцията и законите имат правила как това се доказва. Ако някой твърди, че е пресиран от държавата, това си е за негова сметка. Няма да ви наричам, че сте негова телевизия, защото не ми е в стилистиката, но имаме основания да смятаме, че даването на трибуна на частни интереси, особено когато се дължат обяснения за претендирани престъпления, не е тема, която да е обект на постоянно медийно внимание", беше коментарът на Горанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023