"Много хора имат моя телефон": Горанов с първо обяснение за конфликта с Божков Снимка: © Министерство на финансите

Финансовият министър Владислав Горанов направи първи публичен коментар по повод конфликта с Васил Божков, като обяви, че бизнесменът "никога не е получавал привилегировано третиране от държавните органи".

Той определи като "опит за внушение" твърденията на Божков, че правителството е използвано за регулиране на бизнес отношенията му с други хазартни играчи или медии.

"Преди 2 седмици коментирах, че и аз, в качеството си на министър, съм поддържал добри работни контакти с всички хора, които искат да коментират бизнес средата в България. Разговорите, които сме имали, винаги са били как да се подобри бизнес средата дори да е било свързано с намаление на ДДС. Опитът за внушение, че един или друг политик се е месил в бизнес отношенията на партньорите на г-н Божков или други договорни партньори от медии, е опит за пренасяне на вина на правителството. Фактическата истина ще бъде изяснена в хода на досъдебното производство. Позицията на Божков цели дискредитиране на представители на правителството и министър-председателя - според мен необосновано. Отношенията между визираните Божков и Домусчиев са си само тяхна тема. ", каза Горанов.

Той обяви, че записаният в паметната бележка между Божков и Домусчиев ангажимент за "пълен съпорт от Комисията по хазарта" не е "породил действия" от страна на правителството.

"Който и да има претенции, че контролира Комисията по хазарта, мисля, че си е надскочил възможностите. Единственият упрек към комисията е грешното според АДФИ прилагане на закона по отношение на дължимите такси", каза Горанов, който повтори, че "много хора имат телефона му".

Финансовият министър обяви за "лъжа" намеците на хазартния бизнесмен за "незаконосъобразни действия в полза на един или друг стопански субект".

На въпрос какви са били "ценните указания към девойката" (бившият председател на ДКХ Мария Филипова), които се споменават в изтеклия чат между него и Божков, Горанов обяви, че "няма спомен да има точно тази комуникация".

По думите му - единственият коментар на премиера по казуса е бил "Някакви бизнесмени си правят бизнес и намесват държавата".

Горанов атакува директно репортер на bTV, който му зададе въпрос за автентичността на sms-ите, които Васил Божков публикува.

"Вашата медия изпитва особено нездрав интерес към тази тема, не знам защо. Бизнес отношенията между отделни икономически субекти няма как да се вменяват на правителството. Ако някой е несправедливо обвинен, конституцията и законите имат правила как това се доказва. Ако някой твърди, че е пресиран от държавата, това си е за негова сметка. Няма да ви наричам, че сте негова телевизия, защото не ми е в стилистиката, но имаме основания да смятаме, че даването на трибуна на частни интереси, особено когато се дължат обяснения за претендирани престъпления, не е тема, която да е обект на постоянно медийно внимание", беше коментарът на Горанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022