Много хора загинаха, за да живеем в свят на свободните нации: Обръщението на Елизабет II за Деня на победата Снимка: © Getty Images

През 1945 г. кралят на Великобритания Джордж VI се обръща към нацията, за да отпразнува Деня на победата над нацистка Германия и да почете паметта на загиналите британски войници във Втората световна война. 75 години по-късно, в същия час, в който баща ѝ е говорил пред своите сънародници, кралица Елизабет II също се обърна към тях и ги призова: „Никога не се предавайте“.

„Неговото съобщение тогава бе поздрав към мъжете и жените у дома и в чужбина, които жертваха толкова много в преследване на това, което той с право нарече огромно освобождение“, каза кралицата в своята реч.

„Войната беше тотална. Тя засегна всички и никой не бе имунизиран срещу нейното въздействие. Дали става въпрос за мъжете и жените, повикани на служба, за разделени семейства или за хора, помолени да изпълняват нови роли и да прилагат нови умения по време на война – всички имаха роля, която да изиграят“.

„В началото перспективите изглеждаха мрачни. Краят – далечен. Резултатът – несигурен. Но ние поддържахме вярата, че каузата е правилна. И тази вяра, както баща ми отбеляза в своето обръщение, ни изведе до края. Никога не се предавайте, никога не се разочаровайте. Това бе посланието за Деня на победата“, съобщи Елизабет II.

На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин – Карлсхорст, е подписан Акт за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. Това на практика слага край на Втората световна война, макар Япония все още да не е подписала капитулацията си. Тя го прави по-късно – на 2 септември, но истинският Ден на победата се празнува на 9 май.

„Ярко си спомням тържествените сцени, на които със сестра ми станахме свидетели, стоейки на балкона на Бъкингамския дворец заедно с родителите ни и Уинстън Чърчил. Чувството на радост сред тълпите, които се бяха събрали отвън и из цялата страна, бе дълбоко. Докато празнувахме победата в Европа, знаехме, че ще има още жертви“, каза в речта си кралицата.

„Чак през август военните действия в Далечния изток затихнаха и войната най-накрая приключи. Много хора загубиха животите си в този ужасен конфликт. Бориха се, за да може ние да живеем в мир, у дома и в чужбина. Загинаха, за да може да живеем като свободни хора в свят на свободните нации. Рискуваха всичко, така че нашите семейства и населени места да бъдат в безопасност. Трябва и ще ги помним“.


Прочетете още:

Два погледа в историята: паралелът с войната в речта на кралица Елизабет II

Светлината ще надделее над тъмнината: Историческото послание за Великден на кралица Елизабет II


Елизабет II сподели, че е преосмислила думите на баща си и радостните празненства, които е изпитала от първо лице. Вследствие на това е „благодарна за силата и куража, които Обединеното кралство, Общността на нациите и всички наши съюзници показаха“.

„Поколението на войната знаеше, че най-добрият начин да почете онези, които не се завърнаха от войната, бе да направи така, че войната да не се повтори отново. Най-великата почит за тяхната жертва е това, че страните, които някога бяха заклети врагове, сега са приятели. Работят редом една до друга за нашия мир, здраве и просперитет“, каза британската кралица.

Елизабет II отбеляза, че светът се намира в труден период заради пандемията Covid-19, но призова британската нация да продължи да се подкрепя.

„Днес най-вероятно изглежда трудно, че не можем да отбележим тази специална годишнина по начина, по който желаем. Вместо това си спомняме за събитието от нашите домове, от нашия праг. Но улиците ни не са празни. Те са изпълнени с любовта и грижата, която споделяме един за друг. Когато днес погледна към нашата страна и видя какво правим, за да се предпазим и да се подкрепяме, с гордост заявявам, че все още сме нация, на която онези смели войници, моряци и летци биха се възхищавали“.

„Изпращам най-топлите и добри пожелания на всички вас“, каза кралица Елизабет II.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023