Много хора загинаха, за да живеем в свят на свободните нации: Обръщението на Елизабет II за Деня на победата Снимка: © Getty Images

През 1945 г. кралят на Великобритания Джордж VI се обръща към нацията, за да отпразнува Деня на победата над нацистка Германия и да почете паметта на загиналите британски войници във Втората световна война. 75 години по-късно, в същия час, в който баща ѝ е говорил пред своите сънародници, кралица Елизабет II също се обърна към тях и ги призова: „Никога не се предавайте“.

„Неговото съобщение тогава бе поздрав към мъжете и жените у дома и в чужбина, които жертваха толкова много в преследване на това, което той с право нарече огромно освобождение“, каза кралицата в своята реч.

„Войната беше тотална. Тя засегна всички и никой не бе имунизиран срещу нейното въздействие. Дали става въпрос за мъжете и жените, повикани на служба, за разделени семейства или за хора, помолени да изпълняват нови роли и да прилагат нови умения по време на война – всички имаха роля, която да изиграят“.

„В началото перспективите изглеждаха мрачни. Краят – далечен. Резултатът – несигурен. Но ние поддържахме вярата, че каузата е правилна. И тази вяра, както баща ми отбеляза в своето обръщение, ни изведе до края. Никога не се предавайте, никога не се разочаровайте. Това бе посланието за Деня на победата“, съобщи Елизабет II.

На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин – Карлсхорст, е подписан Акт за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. Това на практика слага край на Втората световна война, макар Япония все още да не е подписала капитулацията си. Тя го прави по-късно – на 2 септември, но истинският Ден на победата се празнува на 9 май.

„Ярко си спомням тържествените сцени, на които със сестра ми станахме свидетели, стоейки на балкона на Бъкингамския дворец заедно с родителите ни и Уинстън Чърчил. Чувството на радост сред тълпите, които се бяха събрали отвън и из цялата страна, бе дълбоко. Докато празнувахме победата в Европа, знаехме, че ще има още жертви“, каза в речта си кралицата.

„Чак през август военните действия в Далечния изток затихнаха и войната най-накрая приключи. Много хора загубиха животите си в този ужасен конфликт. Бориха се, за да може ние да живеем в мир, у дома и в чужбина. Загинаха, за да може да живеем като свободни хора в свят на свободните нации. Рискуваха всичко, така че нашите семейства и населени места да бъдат в безопасност. Трябва и ще ги помним“.


Прочетете още:

Два погледа в историята: паралелът с войната в речта на кралица Елизабет II

Светлината ще надделее над тъмнината: Историческото послание за Великден на кралица Елизабет II


Елизабет II сподели, че е преосмислила думите на баща си и радостните празненства, които е изпитала от първо лице. Вследствие на това е „благодарна за силата и куража, които Обединеното кралство, Общността на нациите и всички наши съюзници показаха“.

„Поколението на войната знаеше, че най-добрият начин да почете онези, които не се завърнаха от войната, бе да направи така, че войната да не се повтори отново. Най-великата почит за тяхната жертва е това, че страните, които някога бяха заклети врагове, сега са приятели. Работят редом една до друга за нашия мир, здраве и просперитет“, каза британската кралица.

Елизабет II отбеляза, че светът се намира в труден период заради пандемията Covid-19, но призова британската нация да продължи да се подкрепя.

„Днес най-вероятно изглежда трудно, че не можем да отбележим тази специална годишнина по начина, по който желаем. Вместо това си спомняме за събитието от нашите домове, от нашия праг. Но улиците ни не са празни. Те са изпълнени с любовта и грижата, която споделяме един за друг. Когато днес погледна към нашата страна и видя какво правим, за да се предпазим и да се подкрепяме, с гордост заявявам, че все още сме нация, на която онези смели войници, моряци и летци биха се възхищавали“.

„Изпращам най-топлите и добри пожелания на всички вас“, каза кралица Елизабет II.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024
Важно днес

Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални

Бившият американски президент дори не спомена Путин в коментара си за смъртта на опозиционера

07:56 - 21.02.2024