Снимка: © Getty Images

През 1945 г. кралят на Великобритания Джордж VI се обръща към нацията, за да отпразнува Деня на победата над нацистка Германия и да почете паметта на загиналите британски войници във Втората световна война. 75 години по-късно, в същия час, в който баща ѝ е говорил пред своите сънародници, кралица Елизабет II също се обърна към тях и ги призова: „Никога не се предавайте“.

„Неговото съобщение тогава бе поздрав към мъжете и жените у дома и в чужбина, които жертваха толкова много в преследване на това, което той с право нарече огромно освобождение“, каза кралицата в своята реч.

„Войната беше тотална. Тя засегна всички и никой не бе имунизиран срещу нейното въздействие. Дали става въпрос за мъжете и жените, повикани на служба, за разделени семейства или за хора, помолени да изпълняват нови роли и да прилагат нови умения по време на война – всички имаха роля, която да изиграят“.

„В началото перспективите изглеждаха мрачни. Краят – далечен. Резултатът – несигурен. Но ние поддържахме вярата, че каузата е правилна. И тази вяра, както баща ми отбеляза в своето обръщение, ни изведе до края. Никога не се предавайте, никога не се разочаровайте. Това бе посланието за Деня на победата“, съобщи Елизабет II.

На 8 май 1945 г. в предградието на Берлин – Карлсхорст, е подписан Акт за пълна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. Това на практика слага край на Втората световна война, макар Япония все още да не е подписала капитулацията си. Тя го прави по-късно – на 2 септември, но истинският Ден на победата се празнува на 9 май.

„Ярко си спомням тържествените сцени, на които със сестра ми станахме свидетели, стоейки на балкона на Бъкингамския дворец заедно с родителите ни и Уинстън Чърчил. Чувството на радост сред тълпите, които се бяха събрали отвън и из цялата страна, бе дълбоко. Докато празнувахме победата в Европа, знаехме, че ще има още жертви“, каза в речта си кралицата.

„Чак през август военните действия в Далечния изток затихнаха и войната най-накрая приключи. Много хора загубиха животите си в този ужасен конфликт. Бориха се, за да може ние да живеем в мир, у дома и в чужбина. Загинаха, за да може да живеем като свободни хора в свят на свободните нации. Рискуваха всичко, така че нашите семейства и населени места да бъдат в безопасност. Трябва и ще ги помним“.


Прочетете още:

Два погледа в историята: паралелът с войната в речта на кралица Елизабет II

Светлината ще надделее над тъмнината: Историческото послание за Великден на кралица Елизабет II


Елизабет II сподели, че е преосмислила думите на баща си и радостните празненства, които е изпитала от първо лице. Вследствие на това е „благодарна за силата и куража, които Обединеното кралство, Общността на нациите и всички наши съюзници показаха“.

„Поколението на войната знаеше, че най-добрият начин да почете онези, които не се завърнаха от войната, бе да направи така, че войната да не се повтори отново. Най-великата почит за тяхната жертва е това, че страните, които някога бяха заклети врагове, сега са приятели. Работят редом една до друга за нашия мир, здраве и просперитет“, каза британската кралица.

Елизабет II отбеляза, че светът се намира в труден период заради пандемията Covid-19, но призова британската нация да продължи да се подкрепя.

„Днес най-вероятно изглежда трудно, че не можем да отбележим тази специална годишнина по начина, по който желаем. Вместо това си спомняме за събитието от нашите домове, от нашия праг. Но улиците ни не са празни. Те са изпълнени с любовта и грижата, която споделяме един за друг. Когато днес погледна към нашата страна и видя какво правим, за да се предпазим и да се подкрепяме, с гордост заявявам, че все още сме нация, на която онези смели войници, моряци и летци биха се възхищавали“.

„Изпращам най-топлите и добри пожелания на всички вас“, каза кралица Елизабет II.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"