„Много щастлив“ Ед Шийрън спечели делото за авторски права върху „Thinking Out Loud“ Снимка: © Getty Images

Федерално жури в Манхатън отсъди в четвъртък, че поп звездата Ед Шийрън не е нарушил авторските права върху песента „Let's Get It On“ на Марвин Гей. Пред репортери след края на процеса певецът не скри радостта и облекчението си от развоя на делото, като нарече решението победа за творческата свобода.

Делото постави под въпрос дали хитът на Шийрън от 2014 г. „Thinking Out Loud“ копира „сърцето“ на класиката от 1973 г. на Гей. Съдебните заседатели решиха, че 32-годишният Шийрън е създал песента си независимо и не носи отговорност за нарушаване на авторските права.

След двуседмичен съдебен процес съдебните заседатели достигнаха до единодушно решение след три часа обсъждане.

Искът бе заведен от наследниците на Ед Таунсенд, който е съавтор на „Let's Get It On“ заедно с Марвин Гей. Ищците за първи път подадоха граждански иск през 2017 г. с твърдението, че Шийрън, Warner Music Group и Sony Music Publishing са плагиатствали от соул класиката, нарушавайки федералния закон за авторското право.

Наследниците искаха да получат дял от печалбата от хита на Шийрън.

Извън съда певецът и автор на песни заяви пред репортери, че е било „опустошително да бъдеш обвинен в кражба на чужда песен“ и че е „много щастлив“ от резултата.

„Ако съдебните заседатели бяха решили този въпрос по друг начин, можеше и да се сбогуваме с творческата свобода на авторите на песни“, каза Шийрън.

Представители на бранша следяха отблизо гражданското дело на фона на опасенията, че то може да отвори вратата за бъдещи съдебни спорове.

Това е вторият съдебен процес за авторски права на Шийран в рамките на една година. През април 2022 г. той спечели дело в Лондон за песента си „Shape Of You“ от 2017 г., като още тогава заяви, че искът е емблематичен за съдебните спорове за авторски права, които отиват твърде далеч.

През последните години имаше няколко знакови дела за авторски права върху музика.

Едно от най-забележителните бе през 2015 г., когато членове на семейството на Гей успешно заведоха дело срещу изпълнителите Робин Тик и Фарел Уилямс заради прилики между тяхната песен „Blurred Lines“ и „Got to Give it Up“ на Гей. Резултатът изненада мнозина в бранша, включително правни експерти, които смятаха, че много от цитираните музикални компоненти са основополагащи и до голяма степен съществуват в публичното пространство.

По делото този месец 32-годишният Шийрън свидетелства в съда с китара в ръка, свирейки демо версии за съда, за да докаже, че въпросната прогресия на акордите 1-3-4-5 е общ „градивен елемент“ на поп музиката и не може да бъде собственост.

Попитан за цената на делото по-рано тази седмица, Шийрън заплаши, че ще се откаже от музиката, ако загуби. „Ако това се случи, приключвам, спирам“, заяви изпълнителят в съда в понеделник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024