МО и Посолството на САЩ се извиниха за нахлуването на войници в цех по време на учение Снимка: © https://www.facebook.com/173rdabnbde

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов поднесе извинения от името на институцията и от името на армията на САЩ заради инцидентът с нахлуването на американски военнослужещи в производствен цех в Чешнегирово (на около 25 км от Пловдив) по време на учение на НАТО.

Панайотов призна за "пропуски" както при планирането, така и при докладването на инцидента, като заяви, че е разбрал от медиите за случилото се.

Инцидентът става на 11 май около 13:30 ч. в цех, който се намира в непосредстевна близост до военното летище в Чешнегирово. Седем военнослужещи от американската армия са прескочили оградата и са влезли в базата, където се произвежда оборудване за рафинерии за олио. Служителите на завода разказват, че са се уплашили при вида на въоръжените униформени. Не са разбирали и командите им на английски език. Войниците са обходили всички помещения на цеха и са напуснали сградата.

На 28 май Нова ТВ публикува кадри от влизането на войниците по време на учението Swift Response. Записите са предоставени от собственика на цеха Марин Димитров, който твърди, че е подал жалба във "Военна полиция" веднага.

Проверка на МО ще трябва да изясни защо службата не е предала информацията за инцидента към служебния министър.

В учението са участвали 2000 военнослужещи от няколко съюзнически държави, както и над 100 самолета, с които е трениран тактически въздушен десант. Група от американски войнци е излязла извън периметъра на учението, като са влезли в цеха, намиращ се в непосредствена близост до оградата на военното летище в Чешнегирово.

"Не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи. Не са използвани никакви груби методи и мерки. Наредили са на българските граждани да седнат. Аз съм бил на война и когато действат военнослужещи при военни условия, те не се церемонят, те нареждат на гражданите да легнат незабавно на земята с лице надолу и ръцете да се сложат зад врата. Това, както се вижда от клипа, не се е случило", беше обяснението на Георги Панайотов.

Mинистерството на отбраната поднася извинения както на гражданите от цеха, така и на собственика на фирмата, и поема ангажимент да обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети. Армията на САЩ също поднася извинения и поема ангажимент в бъдеще да не допуска подобни инциденти, каза още министърът.

"Когато сте разбрали вие, тогава съм разбрал и аз", коментира още той. "Няма прикриване на информация, не е имало докладване на такава".

От американското посолство в САЩ също публикуваха обяснение по случая.

"По време на учението, военнослужещи симулираха навлизане и прочистване на множество бункери и структури в летището. На 11 май военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия", се казва в информацията.

"Ние винаги се учим от тези подготовки и в момента провеждаме задълбочено разследване на причината за тази грешка. Ще въведем строги процедури, за да oчертаем ясно зоните за подготовка и да предотвратим този тип инциденти в бъдеще", казват още от дипломатическото представителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024