Снимка: © Булевард България

Министерството на отбраната има нужда от 4,2 млн. лв. месечно, за да включи армията в охраната на границите с Гърция и Турция – в контекста на рисковете от предстояща мигрантска вълна.

Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов, който потвърди, че плановете за охрана на границите включват разполагането на 1050 военнослужещи и 150 единици техника.

"Ако разположим пълния брой военнослужещи според плановете и пълния брой техника, която имаме готовност да разположим, ще ни трябват около четири милиона и двеста хиляди лева на месец. Няма ги в бюджета на министерството. Ако няма актуализация, не можем да ги използваме", каза той, цитиран от БНР.

Европа очаква мигрантска вълна след завземането на Афганистан от талибаните.

В отговор във връзка с декларация на ГЕРБ от четвъртък, Панайотов отговори, че служебното правителство "нито води преговори за закупуване на нови изтребители от САЩ, нито има това право".

Преди дни стана ясно, че военният министър е информирал Министерски съвет, че ще изпрати до САЩ писмо - заявка за подготовка на проектодоговор за втора партида от още 8 самолета F-16. България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребителя, които в момента са в процес на изграждане в Америка.

От ГЕРБ обвиниха служебния кабинет в „непрозрачна процедура“, но Панайотов заяви, че страната ни по никакъв начин не се е ангажирала „финансово или юридически“ със закупуването на нови 8 бойни машини от фирмата „Локхийд Мартин“.

Днес Даниел Митов от ГЕРБ обяви, че партията била "погрешно разбрана" за позицията ѝ по казуса с F-16. "Знаем, че тази оферта има необвързващ характер. Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев, както и служебния кабинет за някакво правилно решение. Сега има такава възможност и ние ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на F-16. Ние ще ги подкрепим в това в парламента с 63 депутатски гласа", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

От думите на Георги Панайотов в Народното събрание стана ясно още, че до няколко дни се очаква Русия да издаде виза на българските военни, които трябва да занесат в Курск черната кутия на разбилия се край Шабла в началото на юни МиГ-29. След това ще бъде нужна около седмица, за да може данните от полета на загиналия майор Валентин Терзиев да бъдат извлечени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета