Снимка: © Булевард България

Министерството на отбраната има нужда от 4,2 млн. лв. месечно, за да включи армията в охраната на границите с Гърция и Турция – в контекста на рисковете от предстояща мигрантска вълна.

Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов, който потвърди, че плановете за охрана на границите включват разполагането на 1050 военнослужещи и 150 единици техника.

"Ако разположим пълния брой военнослужещи според плановете и пълния брой техника, която имаме готовност да разположим, ще ни трябват около четири милиона и двеста хиляди лева на месец. Няма ги в бюджета на министерството. Ако няма актуализация, не можем да ги използваме", каза той, цитиран от БНР.

Европа очаква мигрантска вълна след завземането на Афганистан от талибаните.

В отговор във връзка с декларация на ГЕРБ от четвъртък, Панайотов отговори, че служебното правителство "нито води преговори за закупуване на нови изтребители от САЩ, нито има това право".

Преди дни стана ясно, че военният министър е информирал Министерски съвет, че ще изпрати до САЩ писмо - заявка за подготовка на проектодоговор за втора партида от още 8 самолета F-16. България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребителя, които в момента са в процес на изграждане в Америка.

От ГЕРБ обвиниха служебния кабинет в „непрозрачна процедура“, но Панайотов заяви, че страната ни по никакъв начин не се е ангажирала „финансово или юридически“ със закупуването на нови 8 бойни машини от фирмата „Локхийд Мартин“.

Днес Даниел Митов от ГЕРБ обяви, че партията била "погрешно разбрана" за позицията ѝ по казуса с F-16. "Знаем, че тази оферта има необвързващ характер. Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев, както и служебния кабинет за някакво правилно решение. Сега има такава възможност и ние ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на F-16. Ние ще ги подкрепим в това в парламента с 63 депутатски гласа", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

От думите на Георги Панайотов в Народното събрание стана ясно още, че до няколко дни се очаква Русия да издаде виза на българските военни, които трябва да занесат в Курск черната кутия на разбилия се край Шабла в началото на юни МиГ-29. След това ще бъде нужна около седмица, за да може данните от полета на загиналия майор Валентин Терзиев да бъдат извлечени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.