МО иска 4,2 млн. на месец за посрещане на мигрантска вълна, няма да купува изтребители от САЩ Снимка: © Булевард България

Министерството на отбраната има нужда от 4,2 млн. лв. месечно, за да включи армията в охраната на границите с Гърция и Турция – в контекста на рисковете от предстояща мигрантска вълна.

Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов, който потвърди, че плановете за охрана на границите включват разполагането на 1050 военнослужещи и 150 единици техника.

"Ако разположим пълния брой военнослужещи според плановете и пълния брой техника, която имаме готовност да разположим, ще ни трябват около четири милиона и двеста хиляди лева на месец. Няма ги в бюджета на министерството. Ако няма актуализация, не можем да ги използваме", каза той, цитиран от БНР.

Европа очаква мигрантска вълна след завземането на Афганистан от талибаните.

В отговор във връзка с декларация на ГЕРБ от четвъртък, Панайотов отговори, че служебното правителство "нито води преговори за закупуване на нови изтребители от САЩ, нито има това право".

Преди дни стана ясно, че военният министър е информирал Министерски съвет, че ще изпрати до САЩ писмо - заявка за подготовка на проектодоговор за втора партида от още 8 самолета F-16. България вече закупи и плати изцяло първите 8 изтребителя, които в момента са в процес на изграждане в Америка.

От ГЕРБ обвиниха служебния кабинет в „непрозрачна процедура“, но Панайотов заяви, че страната ни по никакъв начин не се е ангажирала „финансово или юридически“ със закупуването на нови 8 бойни машини от фирмата „Локхийд Мартин“.

Днес Даниел Митов от ГЕРБ обяви, че партията била "погрешно разбрана" за позицията ѝ по казуса с F-16. "Знаем, че тази оферта има необвързващ характер. Рядко сме имали възможността да поздравим президента Радев, както и служебния кабинет за някакво правилно решение. Сега има такава възможност и ние ги поздравяваме за решението да продължат процедурата по закупуване на F-16. Ние ще ги подкрепим в това в парламента с 63 депутатски гласа", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

От думите на Георги Панайотов в Народното събрание стана ясно още, че до няколко дни се очаква Русия да издаде виза на българските военни, които трябва да занесат в Курск черната кутия на разбилия се край Шабла в началото на юни МиГ-29. След това ще бъде нужна около седмица, за да може данните от полета на загиналия майор Валентин Терзиев да бъдат извлечени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024