Правилата на играта за банките вече са фундаментално различни Снимка: © Getty

Мобилността на парите променя из основи правилата на играта и задачата на надзорните органи е да вникнат в тези нови реалности и да регулират средата според тях. Според експертите става дума за фундаментални различия.

„Мобилните приложения и способността на потребителите да превеждат милиони долари с няколко кликвания на бутон означават коренна промяна в начина, по който банкерите управляват, а регулаторите реагират на риска от масови фалити“, отбелязва и главният изпълнителен директор на Citigroup Inc. Джейн Фрейзър.

Скоростта е от решаващо значение в днешно време и бързата смърт на Silicon Valley Bank е поредното доказателство. Базираният в Калифорния кредитор се срина за нула време под тежестта на десетки милиарди изтеглени суми от клиентите му с рисков капитал. А внезапният крах затрудни банките да оценят и подготвят оферти за нейните активи.

„Това е пълна промяна в сравнение с това, което сме виждали преди“, каза Фрейзър на събитие на Икономическия клуб във Вашингтон. „Имаше няколко туита и след тях това нещо се срина много по-бързо, отколкото се е случвало в историята.“

По думите ѝ регулаторите са свършили добра работа благодарение на бързата си реакция в случая – „защото обикновено трябва повече време, за да се реагира на това.“

Само за 11 дни този месец четири банки се сринаха, включително три регионални американски кредитора и швейцарският финансов гигант Credit Suisse Group AG. Пета фирма – First Republic Bank – се колебае. На фона на сътресенията на световните финансови пазари акциите се реагираха рязко, а инвеститорите загубиха милиарди долари.

Citigroup бе сред 11-те банки, които се притекоха на помощ на First Republic. Те ѝ предоставиха общо 30 млрд. долара в депозити миналата седмица в опит да подкрепят базирания в Сан Франциско кредитор, затрупан от изтегляния на клиенти и понижаване на кредитния рейтинг. Лидерите на Уолстрийт и американските власти търсят спасителен план и проучват възможността за държавна подкрепа, за да направят фирмата по-привлекателна за инвеститорите или за купувач.

Фрейзър каза, че Citigroup не се интересува от оферта за First Republic. Тя отказа да коментира текущото състояние на кредитора, въпреки че според нея компанията „активно работи по предизвикателствата, пред които е изправена в момента“.

Според нея серията от банкови фалити е изолирана, а най-големите банки в САЩ остават добре капитализирани.

„Става дума за няколко банки“, посочи Фрейзър. „Това не е нещо, което е обхванало цялата банкова система. Не е като предишния път (б.р. – финансовата криза през 2008 г.). Това не е кредитна криза. Това е ситуация, в която няколко банки имат известни проблеми и е по-добре да се уверим, че ще ги отстраним още в зародиш.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024