Модните тайни на Gen Z Снимка: © Fashion Days

Те не се страхуват да експериментират с различни стилове и да се обличат по начин, който им помага да изразят себе си. Имат пълен достъп до глобалното модно вдъхновение – приобщават тенденции от целия свят и черпят идеи от различни култури и субкултури.

За GenZ модата е инструмент за самоизразяване, а не за спазване на строги правила.

Те са родени в дигиталната ера и са свикнали да пазаруват онлайн. Използват различни платформи като Instagram и TikTok, за да откриват нови марки, да следват тенденциите и да купуват дрехи.

Харесва им да подкрепят и малки независими марки, които предлагат уникални дизайни и отразяват техните ценности.

Ако модата е голямата картина на всички онова, което е актуално в момента, то стилът в проява на това кои сме ние.

Разбира се, винаги има едни хора, които са вдъхновение и двигатели на промяната. Те са една идея по-смели и успяват да наложат нови идеи и комбинации, от които другите също да се инспирарират.

Новата кампания на Fashion Days е посветена на тях - The Gatekeepers. Това са онези, които знаят хубавите марки, находки и места, но не публикуват нищо за тях в социалните медии.

Ако попитате някого откъде е купил блузата си, защото много я харесвате, а той отвърне “От един магазин, но не му помня името”, то той е Gatekeeper.

Според проучване на YPulse, изследователски център за поведението на младите потребители, мнозинството от младежи изпитва отрицателни чувства към идеята за gatekeeping в онлайн пространството.

Дебатът дали инфлуенсърите трябва да споделят с последователите си откъде са взели определен продукт продължава, но за поколението Z спестяването на информация е отблъскващо и поражда онлайн скептицизъм.

Gen Z ценят прозрачността в модната индустрия. Те предпочитат марки, които отворено споделят за своите практики, верига на доставки и етични стандарти.

Седем от десет потребители казват, че gatekeeping ги кара да не се интересуват от даден продукт. Fashion Days обаче не скрива нищо, а напротив, предлага оферти за разнообразни модни попадения.

Започваме с връхните дрехи, които са подходящи за пролетна или есенна ежедневна визия. Това карираното яке със свободна кройка е находка от Lacoste, второто също, но от колаборацията им с Netflix.

Дрехите със свободна кройка са все по-актуални, а oversize модата е сред любимите на дизайнерите. От световните подиуми виждаме все по-често дрехи, които не са по тялото и не стоят впито и неудобно. Комфортът вече заема важна част от стила, защото ежедневието го изисква.

Gen Z разбиват стереотипите и половите ограничения в модата. Те експериментират с различни стилове, смесват тенденции, купуват си унисекс дрехи и създават нестандартни визии.

Водят активен начин на живот и ценят удобството. Предпочитат практични дрехи, които са подходящи за движение и ежедневни дейности.

Главната цел на модната индустрия тук е подбирането на материали, които позволяват на облеклото да бъде по-гъвкаво, леко, удобно, модерно и щадящо кожата.

Другите могат да го запазят за себе си, но не и ние. Във Fashion Days може да откриете още интересни колаборации като тази на Puma x Mercedes.

Стилът, съчетаващ спортни и ежедневни дрехи, е много популярен сред поколението Z. Те носят анцузи, екипи, клинове, суичъри, спортни сутиени, маратонки, ветровки и други, съчетани с дрехи или аксесоари, подходящи за града. Така формират стила, наречен Athleisure.

Athleisure е избиран от свободолюбиви личности, търсещи нестандартното, с разчупен ежедневен график и собствени идеи за облеклото. Той е изключително обичан сред младите хора, за които няма никакъв проблем да си със спортно долнище на работа.

Аз не бих скрила кои са най-удобните обувки във Fashion Days. Моите любими са… Сникърсите!

Маратонките възприемаме като обувки, създадени специално за спортисти, като техният дизайн е фокусиран предимно върху функционалността.

Сникърсите също са спортни обувки, но такива, които по-скоро ще видите по улиците, отколкото в спортна зала.

Удобни, често многоцветни, така че успешно да бъдат комбинирани с най-много тоалети. Сникърсите са идеалната спортно-елегантна обувка. Подходящи са както за ежедневието, така и за вечерно излизане в съчетание с дънки и блейзър, например.

Предпочитани марки за сникърси на GenZ са Fila, Pepe Jeans, Karl Lagerfeld, Michael Kors, Guess и други. Всички тях може да откриете на сайта на Fashion Days при това на специални оферти.

Gen Z харесва многофункционалната мода. Те търсят находки, които могат да се носят по различни поводи, комбинирайки се лесно с други артикули.

Споменахме блейзърите, които също спадат към тази категория. Те станаха изключително популярни в последно време. Намират все по-голямо място в дамския гардероб през всички годишни сезони и са неизменна част от спортно-елегантния стил.

Основната разлика, която отличава блейзърът от сакото, е, че блейзърът не е част от костюм. Обикновено е по-дълъг от сако и може да се приеме за вид яке или връхна дреха.

Той се носи отделно, като често street style блейзърите са със свободен силует, а в комбинация с дънки, поли и рокли може да бъде съчетан по всевъзможни начини.

И двата блейзъра са на бранда Trendyol - черният и този с цвят карамел.

Дънките са неизменна част от младежкия гардероб. Някой от тях обаче могат да създадат голям дискомфорт – ако са прекалено тесни, впити или са направени от неприятна за кожата материя.

Когато става въпрос за ежедневен комфорт, имаме предвид широките дънки (wide leg denim), които са доста актуални в момента. Завърнаха се през 2020 година и оттогава са все по-търсени.

Има няколко причини за това: широките дънки са удобни за носене, което ги прави идеални за ежедневна употреба. Могат да се съчетаят с различни визии, от небрежни до по-официални, и са подходящи са за хора с всякакви телосложения.

Широките дънки от снимките са на марките Guess и Esprit.

Още едно предложение за пролетно/есенна връхна дреха е популярният Trench Coat.

Тренчкотът е стилна и елегантна дреха, която може да се носи с различни тоалети. Те са водо- и ветроустойчиви, което ги прави идеални за по-хладно време. Могат да се съчетават както с дънки и тениски, така и с рокли и поли.

Gen Z залага най-често на бежов, на черен тренчкот, на тренчкот с качулка за дъждовно време и на тренчкот с къси ръкави за по-топлите дни.

Основателят на марката Burberry създава непромокаем плат през 1879 година. Използвайки точно него, той ушива първите връхни дрехи, предшественици на тренчкота.

Всяка дама трябва да притежава малка чанта, която да допълни и завърши визията ѝ. За някой може все още да е тайна, но аз те подсещам, че във Fashion Days има марки като Jacquemus, Saint Laurent, Maison Margiela и още премиумбрандове с намаления.

Jacquemus е основана от френския дизайнер Симон Порт Джакмюс. Той често създава дрехи и аксесоари с ярки цветове, необичайни пропорции и силуети. Например, яке с огромни рамене или тази доста популярна сред Gen Z миниатюрна чанта.

#Бонус – въпреки че вече е топло, Ви представяме една модна находка за зимните месеци. Палтото Teddy bear отново е сред най-модерните връхни дрехи за студеното време.

Няма точен превод на български език, но дрехата е разпознаваема, защото се свързва с меката текстура, напомняща на плюшено мече. Палтото teddy bear е модерна алтернатива при кожените палта, която пази топло през студените дни.

Зимните палта в момента са на възможно най-ниска цена. Синьо-лилавото е от LC Waikiki, а бялото е на марката Koton. Трябва само да си откривател!

Fashion Days vs. The Gatekeepers: Марките, които трябва да знаете, въпреки че предпочитаме да си ги пазим за нас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024