Снимка: © Getty Images

Възможно ли е една обикновена електрическа крушка да бъде използвана за подслушване? Не бързайте да казвате "не".

Вероятно мислите, че най-лесните мишени за хакерите за простите пароли или смарт устройствата в домовете ви. Но дали е възможно те да достигнат до вашата поверителна информация чрез най-архаичното устройство в дома ви - електрическата крушка? Оказва се, че да. Хакери са открили начин да подслушват разговори от 25 метра разстояние с помощта единствено на крушка, намираща се близо до говорещите. 

Израелски експерти по сигурността от университета „Бен Гурион“ и научния институт „Вайцман“ от години насам търсят начин за подслушване на разговори без да се налага заразяване на устройства с вируси. Подобен подход не е нещо ново – миналата година бе установено, че Alexa, Siri и Google Home биха могли да бъдат „пробити“ чрез специални лазери, насочени към техните микрофони. Новото изследване обаче стига до извода, че не е нужно обектът на подслушването да притежава модерни смарт устройства – едно „глупаво“ устройство като обикновена крушка от супермаркета е напълно достатъчно.

Естествено, този на пръв поглед гениален метод също си има своите изисквания. За подслушването е необходим специален телескоп, оборудван с електро-оптичен сензор. А голямото неудобство за подслушващия се състои в това, че той задължително трябва да има пряка видимост към крушката, която използва за подслушването. Казано по-просто – ако завесите са дръпнати или пред крушката има какъвто и да е друг обект, планът се проваля. Освен това за да може да бъде използвана за подслушване крушката трябва да отговаря на определени изисквания по отношение на стъклото, от което е изработена, и вида контакт, в който е включена. Качеството на подслушването ще зависи много и от това колко близо се намират хората до въпросната крушка и колко силно говорят. 

Дори при всички тези потенциални спънки обаче не може да бъде игнориран фактът, че това е огромен пробив в развитието на шпионажа. В идеални условия ръководителите на експеримента са успели да направят кристално чисти записи на музика и човешка реч от 25 метра разстояние. Според тях разстоянието би могло дори да бъде увеличено при използване на по-голям телескоп и 32-битов конвертор, превръщащ аналоговия сигнал в цифров. 

Стигаме до големия въпрос – как се случва самото подслушване? Вече споменахме телескопа, насочен към крушката. Разговорите и музиката променят въздушното налягане около нея и я карат да вибрира, след което конверторът преобразува електрическите сигнали в дигитални. Изследващите са създали специален алгоритъм, наречен „Lamphone”, който „извлича звук от оптичните данни, предоставени от вибрациите на крушката“. 

Учените са използвали Google Cloud Speech, за да направят писмено копие на разговора, а за успешното идентифициране на музика са били използвани приложенията Shazam и SoundHound.

Изследователският екип, оглавяван от проф. Ади Шамир от института "Вайцман", провежда практически експеримент на технологията. Подслушващите насочват телескопа към офис, осветяван от съвсем стандартна крушка, намиращ се на 25 метра разстояние. Техните колеги в кабинета пускат две песни и един гласов запис. С помощта на приложенията подслушващите разпознават песента "Clocks" на известната рок група Coldplay, както и най-известното политическо послание на Доналд Тръмп. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента