Молдова каза "да" на членството към ЕС след обрат от чужбина в последния момент Снимка: © Getty Images

Молдова гласува "за" присъединяването към Европейския съюз на референдум, който изглежда ще завърши с разлика от под 1%. Само няколко хиляди гласа се оказаха решаващи в националното допитване, което се проведе на фона на съмнения за руска намеса.

При 99,9% обработени протоколи мнозинството от молдовските гласоподаватели (50,4%) подкрепиха промяна на Конституцията, която да включва членство в ЕС. А 49,6% се обявиха против тази стъпка.

Данните са изненадващи, тъй като предварителните социологически проучвания показваха сигурна победа на проевропейската кауза. Тя обаче се оказа много по-оспорвана.

По време на напрегната и дълга изборна нощ кампанията "против" влизането на страната в ЕС запази преднина до самия край. Рано сутринта при 97% от преброените гласове водещо беше мнението против европейската интеграция. Данните бяха 50,1% "против" срещу 49,9% "за". Това, което обърна резултата, беше вотът от чужбина.

Огромната подкрепа за членството от страна на стотиците хиляди молдовци, живеещи в европейски страни, САЩ и Канада, доведе до обрат.

Преди да са обявени крайните резултати президентът на Молдова Мая Санду обяви, че ръстът на гласовете срещу ЕС е резултат от "безпрецедентна атака срещу демокрацията" и външна намеса в резултата от референдума.

Молдова прави големи усилия да се раздели със силното руско влияние в региона. Част от територията на страната - Приднестровието - е под руски военен контрол от десетилетия. Държавата граничи с Украйна и през 2023 г. двете заедно получиха статут на кандидат-членове на ЕС.

В деня на референдума, не къде да е, а в Москва се изви голяма опашка пред две изборни секции, на които се събраха тълпи от хора с молдовски знамена и носии, пеещи патриотични песни от съветско време. Външният министър на Молдова обвини Русия, че прави опит за провал на изборния процес и да провали кандидатурата на Кишинев в ЕС.

Москва в крайна сметка остана недоволна от резултата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ръста на гласове в полза на ЕС са "трудно обясними".

От своя страна говорител на Европейската комисия посочи, че референдумът се е провел на фона на "безпрецедентна намеса" на Русия и нейните подставени лица.

Русия отрича обвиненията за намеса. Окончателните резултати при 100% обработени гласове се очакват по-късно в понеделник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полицията в Пловдив издирва шофьорка, блъснала ученичка и избягала

Шофьорката казала на детето да не споделя с никого за катастрофата

20:35 - 21.10.2024
Живот

И други знаменитости са замесени в дело срещу "Пъф Деди" за изнасилване на дете

Един от исковете твърди, че рапърът е изнасилил 13-годишно момиче заедно с известен мъж, а популярна жена е наблюдавала

17:50 - 21.10.2024
Кино и сериали

„Бийтълджус Бийтълджус“ е част от А1 Видеотека

Американският игрален филм е продължение на култовата история за семейство Дийтс и пакостливия призрак Бийтълджус, с чиято лудост никой не може да се справи.

16:28 - 21.10.2024
Текстове от партньори

tbi bank добави регулярно захранване към гъвкавата спестовна сметка “Касичка”

Всеки може да създаде до пет „Касички“ за различни спестовни цели, да ги озаглави както пожелае и да зададе крайна цел (дата и нужна сума)

16:02 - 21.10.2024
Важно днес

И Франция връща граничния контрол

Страната е информирала ЕК, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои граници

15:56 - 21.10.2024