Снимка: © Getty Images

След повече от два месеца моловете и фитнес залите отново отварят врати. От 18 май (понеделник) българските граждани отново могат да посещават тези обекти, но при спазване на противоепидемичните мерки. Какви са правилата?

Магазините в моловете отварят, само терасите на заведенията ще работят

Засега в моловете ще работят магазини, банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

Остава забраната на територията им да работят увеселителните и игрални зали, баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход, гласи заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Маските са задължителни, пробните ще могат да се ползват

Моловете са получили ясни указания за мерките, които трябва да предприемат, преди да пуснат клиентите си. За да се избегне струпване на хора, са обособени отделни зони за вход и за изход, разделени от ленти. Те ще бъдат обозначени и със стикери. Движението в търговските обекти ще бъде само в една посока. 

Маските са задължителни във всички вътрешни пространства на територията на моловете.

Дезинфектанти ще има на всяка каса, а при пазаруването ще се спазват нови правила. Клиентите ще могат да използват пробните, но след всеки от тях помещенията ще бъдат дезинфекцирани.

До 4 души в асансьор и не повече от 7 на ескалатор

На всеки час ще се дезинфекцират коридорите, зоните за хранене, бутоните в асансьорите и парапетите на ескалаторите. В асансьорите могат да се качват максимум 4 души, а ескалаторите ще се ползват най-много от 7 човека едновременно.

Ресторантите, които разполагат с площи на открито, могат да отворят терасите си. Трябва обаче да разположат масите на метър и половина дистанция една от друга. Консумацията на храна ще бъде разрешена единствено на терасите в моловете.

Премиерът постанови отварянето на големите търговски обекти у нас след писмо на Българската ритейл асоциация, отправено към него. В него се казва, че според тях, при прецизна организация и спазване на санитарно-хигиенните изисквания, подновяването на работата на моловете не би усложнило епидемиологичната обстановка. Същевременно би се отразило добре на икономиката, тъй като, по техни думи, в сектора са заети близо 290 хиляди души, от които мнозинството са в неплатен отпуск или на борсата.

Фитнес залите ще приемат до 10 души, трениращи групово

Във фитнесите, които също отварят в понеделник, 18 май, ще се допускат до 10 души да тренират групово, а индивидуално трябва да има максимум по един човек на 4 кв. м.

Уредите трябва да бъдат дезинфекцирани след всяко ползване, а носенето на маски в залите няма да бъде задължително за спортуващите. Това обаче не важи за работещите във фитнеса - те трябва да ги носят.

Посетители на фитнес центрове и залите за фитнес трябва да са запознати с хигиенните мерки и условията за тренировки в спортния обект, гласи заповедта на Министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Посетители със симптоми като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица и повишена телесна температура не се допускат на територията на спортните обекти. 

Трениращите почистват използваните уреди

Тренировките с персонален фитнес инструктор се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки: не се допуска осъществяване на физически контакт със служители и други лица; посетителите следват указанията на служителите; извършват дезинфекция на ръцете си при пристигане във фитнес центъра/залата по фитнес; задължително носят собствена кърпа; посетителите сами почивстват използваните от тях уреди и аксесоари с наличните дезинфектанти, като почистват техните контактни повърхности, пише в заповедта на Кралев.

Освен това трениращите трябва да изхвърлят собствения си боклук или отпадъци в поставените подходящи кошчета за целта, а при възможност да плащат безкасово. Задължително трябва да тренират с чисти спортни обувки, предназначени само за залата.

Задължителна вентилация

Вентилационните филтри трябва се сменят всяка седмица.

В съблекалните ще има организация, която да не позволява използване на шкафчета, намиращи се непосредствено едно до друго. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция - минимум 4 пъти дневно, в това число на всички контактни повърхности, които могат да се докоснат от служители и посетители.

На видно място ще се поставят информационни табели, които информират посетителите за задължението да се спазва физическа дистанция и хигиена на ръцете при ползване на спортния обект. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед