Моловете и фитнесите отварят: Какви правила трябва да спазваме? Снимка: © Getty Images

След повече от два месеца моловете и фитнес залите отново отварят врати. От 18 май (понеделник) българските граждани отново могат да посещават тези обекти, но при спазване на противоепидемичните мерки. Какви са правилата?

Магазините в моловете отварят, само терасите на заведенията ще работят

Засега в моловете ще работят магазини, банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

Остава забраната на територията им да работят увеселителните и игрални зали, баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито. Изключение са заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход, гласи заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Маските са задължителни, пробните ще могат да се ползват

Моловете са получили ясни указания за мерките, които трябва да предприемат, преди да пуснат клиентите си. За да се избегне струпване на хора, са обособени отделни зони за вход и за изход, разделени от ленти. Те ще бъдат обозначени и със стикери. Движението в търговските обекти ще бъде само в една посока.

Маските са задължителни във всички вътрешни пространства на територията на моловете.

Дезинфектанти ще има на всяка каса, а при пазаруването ще се спазват нови правила. Клиентите ще могат да използват пробните, но след всеки от тях помещенията ще бъдат дезинфекцирани.

До 4 души в асансьор и не повече от 7 на ескалатор

На всеки час ще се дезинфекцират коридорите, зоните за хранене, бутоните в асансьорите и парапетите на ескалаторите. В асансьорите могат да се качват максимум 4 души, а ескалаторите ще се ползват най-много от 7 човека едновременно.

Ресторантите, които разполагат с площи на открито, могат да отворят терасите си. Трябва обаче да разположат масите на метър и половина дистанция една от друга. Консумацията на храна ще бъде разрешена единствено на терасите в моловете.

Премиерът постанови отварянето на големите търговски обекти у нас след писмо на Българската ритейл асоциация, отправено към него. В него се казва, че според тях, при прецизна организация и спазване на санитарно-хигиенните изисквания, подновяването на работата на моловете не би усложнило епидемиологичната обстановка. Същевременно би се отразило добре на икономиката, тъй като, по техни думи, в сектора са заети близо 290 хиляди души, от които мнозинството са в неплатен отпуск или на борсата.

Фитнес залите ще приемат до 10 души, трениращи групово

Във фитнесите, които също отварят в понеделник, 18 май, ще се допускат до 10 души да тренират групово, а индивидуално трябва да има максимум по един човек на 4 кв. м.

Уредите трябва да бъдат дезинфекцирани след всяко ползване, а носенето на маски в залите няма да бъде задължително за спортуващите. Това обаче не важи за работещите във фитнеса - те трябва да ги носят.

Посетители на фитнес центрове и залите за фитнес трябва да са запознати с хигиенните мерки и условията за тренировки в спортния обект, гласи заповедта на Министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Посетители със симптоми като настинка, хрема, кихане, болки в гърлото, лека кашлица и повишена телесна температура не се допускат на територията на спортните обекти.

Трениращите почистват използваните уреди

Тренировките с персонален фитнес инструктор се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки: не се допуска осъществяване на физически контакт със служители и други лица; посетителите следват указанията на служителите; извършват дезинфекция на ръцете си при пристигане във фитнес центъра/залата по фитнес; задължително носят собствена кърпа; посетителите сами почивстват използваните от тях уреди и аксесоари с наличните дезинфектанти, като почистват техните контактни повърхности, пише в заповедта на Кралев.

Освен това трениращите трябва да изхвърлят собствения си боклук или отпадъци в поставените подходящи кошчета за целта, а при възможност да плащат безкасово. Задължително трябва да тренират с чисти спортни обувки, предназначени само за залата.

Задължителна вентилация

Вентилационните филтри трябва се сменят всяка седмица.

В съблекалните ще има организация, която да не позволява използване на шкафчета, намиращи се непосредствено едно до друго. Максималната хигиена се осигурява чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция - минимум 4 пъти дневно, в това число на всички контактни повърхности, които могат да се докоснат от служители и посетители.

На видно място ще се поставят информационни табели, които информират посетителите за задължението да се спазва физическа дистанция и хигиена на ръцете при ползване на спортния обект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024