Момчето от клипа на Imagine Dragons в опустошена Украйна вече има нов дом

Световноизвестната група Imagine Dragons помогна на семейството на 15-годишно украинско момче да възстанови дома си, унищожен от руските окупатори през пролетта на 2022.

Олександър, или Саша, е героят във видеоклипа към песента "Crushed", който разкрива потресаващи кадри от разрухата в Новогригоривка в района на Миколаив, Южна Украйна.

Когато войната избухва, момчето е 14-годишно. Селото му попада под руски контрол и остава в това положение за 5 месеца преди контраофанзивата на Украйна да изтласка вражеските войски.

Към онзи момент родното място на Саша представлява купчина руини - всичко е унищожено, къщите са напълно необитаеми, бомбите са унищожил детската градина и училището, някогашните семейни жилища са опожарени.

Режисьорът на клипа Тай Арнолд показва как Саша с посърнало лице върви по улиците и наблюдава катастрофалните последици от войната.

"Crushed" е част от инициативата United24, с която украинското правителство набира дарения за подпомагане на армията. Премиерата на клипа всъщност провокира един от донорите на платформата - веригата супермаркети Aurora - да даде пари за възстановяването на дома на Саша.

Тай Арнолд се запознава с момчето по време на собственото си 2-месечно пътуване в Украйна като хуманитарне доброволец. Той открива Саша именно в ситуацията, в която го показва в клипа на Imagine Dragons.

Независимо че много хора дори предлагат да купят апартамент за пострадалото семейство в друг град в Украйна след популяризирането на историята му, момчето отказва да напусне Новогригоривка.

Къщата на семейството му е напълно съсипана - нито една стена не е останала здрава, електричеството е прекъснато. Налага се руините да бъдат разрушени.

На тяхното място строителите полагат нова основа и изграждат по-стабилна сграда, като добавят веранда - мечтата на неговата майка - и бомбоубежище в близост.

Строителството приключва само за шест месеца. Всичко това е описано и в клип, който UNITED24 публикуваха - и показаха как Саша за първи път влиза в своя нов дом.

Клипът на Imagine Dragons беше публикуван през май 2023 г. Групата открито подкрепя Украйна и участва в благотворителните кампании за събиране на помощи за бедстващите хора.

Речта на Дан от Imagine Dragons на концерта в София: "Терапията е причината да съм още тук"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024