Миналата седмица adidas привлече погледите с кампанията си с 25-те чифта голи женски гърди в Twitter. Разговорът успя да излезе бързо и извън социалните мрежи, като в дискусията се включиха маркетолози, многобройни специалисти по комуникация, дори професор по анатомия.

Последва и премиерата на видео поредица ,,I’mPossible”,. Клиповете включват историите на няколко различни жени и техния път до реализирането на целите в спорта, ръка за ръка с предизвикателствата и битките им в живота.

В поредицата участват транс волейболистката Тифани Абрю, баскетболистката Асма Елбадави, моделът Ели Голдстийн, актрисата Хойон Джънг - известна от сериала Squid Game, бегачката Фатима Ибрах, първата олимпийска шампионка по скейтборд - 13-годишната Момиджи Нишия, и 87-килограмовата инструкторка по йога Джесамин Стенли.

Най-разпознаваема от поредицата е Хойон Джънг. Тя започва кариерата си като модел на свободна практика през 2010. В рамките на три седмици, след пускането на Squid Game, броят на последователите ѝ в Instragram нараства от 400 хиляди на 15 милиона, а към момента наброяват 23,4 милиона, което я прави най-следваната корейска актриса в света. Името ѝ печели над 3,5 милиарда гледания в TikTok, а потокът от клипове и мемета е безкраен.

Във видеото на adidas Хойон се разхожда и размишлява над успеха си: ,,Попаднах под светлините на прожекторите за една нощ.", споделя тя ,,Стигнах дотам, защото сама избрах пътя си. И тренирах за него. Работех, за да превърна мечтите си в реалност." За кратко я виждаме в помещение с огледала. Настава вечер ,,Не ме е страх да покажа на света коя съм. Историята ми не е невъзможна. Защото аз съм възможна.", завършва тя.

Другата героиня - Ели Голдстийн е британски модел със синдром на Даун. Тя става популярна през 2020 в кампания на Gucci. Голдстийн използва онова, което повечето хора определят като недостатък.

Голдстийн винаги е искала да бъде известна. Тя танцува от 5-годишна възраст, постепенно започва да участва и в училищни пиеси и тогава осъзнава, че публичността ѝ харесва. Момичето продължава обучението си по театър и танци, като се появява в продукции на Кралската опера и Royal Albert Hall. Точно преди 15-ия ѝ рожден ден, майка ѝ чува за нова агенция за таланти, която представлява хора с увреждания.

Агенцията е Zebedee Management, основана от Лора Джонсън и Зоуи Проктър през 2017. Проктър, която преподава театрално изкуство на младежи с увреждания, спонтанно си задава въпроса защо учениците им не получават същите възможности като другите модели и млади актьори.

За съжаление модната индустрия бавно интегрира тези, които не отговарят на масовите стандарти за модел с оправданието, че обществото все още не е готово за такова нещо. Впоследствие агенцията помага да се отворят вратите за модели с увреждания.

В клипа на ,,I'mPossible", моделката представя себе си уверено, докато позира пред камера ,,Аз съм Ели Голдстийн. Модел и танцьор - от хола вкъщо до кориците на списанията." Виждаме я как танцува и се забавлява в танцовата зала, дома си и дори автобуса ,,Аз създавам собствения си ритъм. Индустрията ще трябва да следва темпото ми.", продължава тя ,,Така съм си родена - жестока.".

Друга изключителна дама в поредицата е баскетболистката Асма Елбадави, която успешно лобира пред международната баскетболна асоциация FIBA да премахне забраната над хиджаб в професионалния баскетбол.

Семейство Елбадави се мести от Судан във Великобритания, когато Асма е на 1-година. Дете на свръхпатриархално общество, тя расте с постоянни упреци, че не е на мястото си - многократно ѝ се повтаря да не играе футбол, да не скача наоколо и да не носи хиджаб, докато играе баскетбол. Арабската култура повелява на местните жени да не излагат телата си на интензивни движения. Асма иска да покаже колко погрешни са тези схващания и да накара възможно най-много арабски жени да усетят ползите от спорта.

По време на кампанията ѝ, баскетболистката се сблъсква с многобройни нападки, поставящи под въпрос религиозните и културните ѝ принципи, както и любовта ѝ към спорта. Мюсюлмански активист коментира ,,Защо не можеш да свалиш хиджаба и да спортуваш? Щом обичаш толкова много спорта, просто го свали."

В крайна сметка Елбадави събира над 132 000 подписа в петицията, която успешно кара FIBA да премахне окончателно забраната за шапки - като по този начин позволява на играчите с тюрбани, хиджаби и други религиозни забрадки да играят баскетбол на всички нива.

,,Аз съм Асма Елбадави. Аз не просто играя баскетбол. Аз съм кралицата на топката.", заявява тя във видеоклипа, докато дриблира из кварталните улици през нощта ,,Вярвам в равната игра. Когато се опитаха да забранят хиджаба ми, се съревновавах, спечелих и продължих да нося короната си." После виждаме как активистката прави прецизни маневрени движения в изящен екип от светлоотразителна материя, който я откроява на фона на тъмното игрище. ,,На моето игрище, всички се издигаме.", казва тя след перфектна забивка, докато се държи с една ръка за коша.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването