Снимка: © Getty Images

МОН няма да изисква носене на предпазни маски от децата в детските градини по време на занятията на закрито. Децата биха могли да носят маска на лице по препоръка на лекар или при заявено желание на родител, се казва в документ на министерството. 

Възпитателите и останалите служители на детските градини обаче ще са длъжни да носят маски по време на работа при три случая:

- в общите закрити части като преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли и др.),

- когато по изключение се наложи да работят с повече от една група,

- в училищните автобуси.

Задължението за носене на маска се отнася и за външните лица, на които може да се наложи да влязат в сградата на детската градина по изключение. 

Препоръчително е защитните маски за лице, които се използват от педагогическия и непедагогическия персонал, да са поне от 3 слоя, се казва още в препоръките на МОН. 

Осигуряването на маски за учителите, помощник-възпитателите, другите педагогически специалисти и медицинските лица е отговорност на детските градини. 

Сред задължителните мерки за намаляване на рисковете от инфекция са също спазването на дистанция между децата и персонала от различни групи, редовната дезинфекция и поддържането на строга лична хигиена. Задължителна е също физическата дистанция между родителите и персонала на детската градина.  Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и в близост до входа на сградата, съобщават от МОН. 

Препоръчва се и изнасяне на колкото се може повече дейности с децата на открито, когато времето го позволява. 

Индивидуални срещи и консултации с родителите ще се провеждат по предварителна уговорка и при спазване на основните противоепидемични мерки – носене на защитна маска за лице и спазване на физическа дистанция. 

Дете със симптоми на Covid-19 трябва да се отдели от групата и да се изчака предаването му на родителите. В случай на доказан положителен резултат, директорите на детски градини трябва да предоставят на РЗИ списък с децата и учителите, които са били в контакт със заболялото дете. Идентифицирането на контактните лица и мерките, които да се предприемат в детската градина, се разпореждат от РЗИ и се предписват на директора на детската градина.

Препоръките на МОН включват и 4 различни сценария по т.нар. цветови зони на заболяемост от Covid-19. 

В най-критичния случай  - с над 500 новозаразени на 100 000 от населението в областта за 14 дни - детските заведения ще работят само при 100% ваксиниран/преболедувал персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия. 

Заниманията с децата от затворените детски градини се осъществяват само от разстояние в електронна среда. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори