МОН: Големите ученици със сертификат се връщат в клас без тестване Снимка: © Getty Images

Ако поне половината от учениците в една паралелка от 5. до 12. клас имат зелен сертификат, ще могат да се върнат в клас, без да бъдат тествани, решиха МОН и Министерството на здравеопазването.

Това означава да разполагат с валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR.

Останалите ученици ще продължат да се обучават в електронна среда, докато бъдат осигурени тестове, за да бъдат изследвани те два пъти в седмицата, пише в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, обновени на 24 ноември.

Частните училища ще могат сами да закупуват тестове за учениците от 5. до 12. клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

По данни на здравното министерство - ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от 5. до 12. клас са малко над 19 хиляди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024