МОН счете избора на Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет за невалиден

Изборът на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е съпътстван от редица нарушения и неизяснени обстоятелства. Установени са пропуски по отношение на свикването на Общото събрание и процедурата на неговото избиране.

Това е само част от изводите от направената проверка по разпореждане на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, образувана в резултат на постъпили в МОН сигнали и жалби за избора на декан, проведен на Общо събрание на Медицинския факултет в края на месец юни.

Комисия в МОН изиска от висшето училище цялата налична документация и подробно се запозна с нея.

По отношение на квотите в състава на Общото събрание Комисията установи, че са спазени изискванията на Закона за висшето образование, но откри пропуски в процедурата.

От предоставените от СУ документи не може да се установи дали всички членове са били уведомени по електронната поща за предстоящото Общо събрание и дали, ако бяха уведомени и бяха се регистрирали, нямаше да повлияят на резултатите от проведените избори.

При извършване на проверката би следвало да е приложен списък на регистрираните на 23.06.2023 г. членове на Общото събрание на МФ на СУ. Такъв не е бил приложен, а би послужил, като доказателство за кворума – 101 регистрирани, който се твърди, че е бил налице при някои от гласуванията.

Това кара Комисията да се съмнява дали изобщо е имало такъв кворум.

Що се отнася до поканата за Общото събрание, изглежда, че има несъответствие в уведомленията относно мястото на провеждане - първоначално била посочена "Аулата на Болница "Лозенец", след което мястото е променено на "Аулата на СУ" - ректорат.

Документите не разкриват дали всички членове са били уведомени за смяната на мястото.

Изводът от проверката е, че са налице значителни нарушения в процедурата по свикване на Общото събрание на МФ на СУ, проведено на 23.06.2023 г., поради което Комисията счита свикването му за незаконосъобразно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024