Да видиш Мона Лиза в Лувъра звучи като едно от нещата, които всеки трябва да направи в този живот. Ако не ви се случило до момента обаче, въобще не се хабете. Мона Лиза е заключена зад дебело стъкло, пред нея е поставено червено въже, а зад въжето има тълпи от хора, които снимат с телефоните си. Преживяването е като в Дисни Ленд, а не като в един от най-известните музеи в света.

Между другото, самата история на Мона Лиза в известен смисъл предполага и тази ѝ съдба в настоящето - тя става известна не толкова с художествените си качества, колкото с факта, че е обект на кражба. А е обект на кражба, пак не по естетически причини, а по чисто практични - размерът ѝ е подходящ, за да бъде открадната точно в този момент.

С този дълъг увод искам само да кажа, че изкуството не е това, което беше - то отдавна е слязло от балкона на елита и е станало радост за масите или поне за онази част от тях, която може да си го позволи финансово. Нещо като роклята на Мерилин Монро от 1962 година, която на Мет Гала 2022 се оказа на гърба на Ким Кардашиян. Не говорим за реплика, а за самия оригинал.

Днес всички можем да сме известни, стига да го искаме силно, а изкуството вече е достъпно в интернет в достатъчно добра резолюция.

Сигурно сте чували за телевизорите, които стоят като картини на стената. Доскоро те приличаха на голяма дигитална фоторамка. С модела The Frame обаче, Samsung направиха нещата съвсем истински.

Преди няколко дни новите телевизори от серията The Frame се превърнаха в картини от една изложба - почти като в партитура на Мусоргски.

Любопитното е, че телевизорите са закачени между истински платна в галерията на художника Павел Митков. И факт е, че се искаше известно усилие, за да се разпознаят оригиналните маслени платна от картините, възпроизведени от 4К QLED екрана на Samsung. Новият антирефлексен дисплей на The Frame 2022 не дава никакви отблясъци за разлика от истинската Мона Лиза, окачена като в аквариум в Лувъра.

Специалната технология, наречена Matte Display, елиминира ефектите на околната светлина и прави така, че багрите, светлосенките и мазката на четката на художника да се визуализират като реални.

Като част от съвместния проект на Samsung България и Павел Митков „Out of The Frame” характерните за художника петли и пасторални пейзажи скоро ще станат част от световната дигитална галерия Art Store на Samsung – селекция от над 1600 произведения на изкуството от световни музеи и галерии, на които всеки потребител може да се наслаждава при абонамент. При The Frame трудно можете да различите аналоговото изкуство от дигиталния му брат-близнак. За това допринася и фактът, че моделът може да се персонализира чрез различни сменяеми рамки, които наподобяват тези на истински картини и пасват на всеки интериор.

Тази персонализация е част от стратегическата концепция за развитие на Samsung - особено видима в т. нар Bespoke серия уреди, която превръща техниката у дома в неделима част от дизайн линията на жилището. Неслучайно архитектите, а сега и хората на изкуството, толкова харесват интегрирането на The Frame, но и на другите модели от лайфстайл серията на Samsung - The Sero, The Serif, The Premiere, The Terrace - защото те вече не са просто техника, а се превръщат в мебели с характер.

Това не са телевизори, които трябват да се крият от очите зад огледала или шкафове - обратно, те са част, дори фокусна точка в средата.

Размерите на екраните на модела са от 43 до 85 инча и всички те вече са достъпни на пазара в България, a потребителите могат да се насладят на двумесечен пробен абонамент за достъп до Art Store и над 1600-те произведения на изкуството в него.

6-те телевизора в галерията на художника Павел Митков са поставени в специално направени за тях рамки за истински картини, които се закачат за оригиналната метална рамка на The Frame посредством магнити.

Локалната колаборация между българския художник и Samsung може да бъде видяна в едноименната галерия „Митков“ на ул. „Съборна“ 7, като през следващите месеци в рамките на партньорството ще се организират различни инициативи.

Разбира се, освен да гледате картини и фотографии, The Frame е на разположение за ползване и по предназначение с 4К QLED картина и 3D, Dolby Atmos звук реалистичен звук - като телевизор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023