Евгения Боранова от Design Positive и Мими Фъркова от Ателие 360 са партньори и професионалисти в сферата на интериорния дизайн и архитектурата. В портфолиото им присъстват различни проекти – еднофамилни къщи, апартаменти, магазини, шоурумове, барове, ресторанти и хотели. И двете са италиански възпитаници - Евгения е завършила „Интериорен дизайн“ в Милано (Instituto Europeo di Design) и „Архитектура“ в Кент (University of Kent), а Мими – „Графичен дизайн“ в София (НБУ) и магистратура във Флоренция (Florence Academy of Art). Запознават се на първия им стаж през 2012 г. и си партнират в различни проекти от 2017-та насам.

Заедно създават проекта Zona Porta Bella – бутиково офис пространство за двете студия. Концепцията е то да се използва за различни събития в сферата на интериорния дизайн. Zona Porta Bella се намира в сърцето на София - емблематичните „Царски конюшни“.  

Офисът впечатлява още от улицата с красива порта от ковано желязо, през която минавате към двора - оказва се архитектурно наследство от годините на Фердинанд.

Когато започват да подреждат офиса си, Евгения и Мими избират продукти, в които вярват и биха искали да презентират нагледно пред своите клиенти. Така се появяват столовете им в заседателната зала, които са от български производител, гранитогресните плочки, използвани в различни елементи – облицовки и работни плотове, плоскостите за корпусната мебел и др.

По отношение на техниката залагат на телевизора на Samsung - The Frame, който заема ключово място в пространството. Използва се както за презентации, така и като част от декора - картина на стената, каквато е идеята на създателите му. 

Стилът на Жени е по-минималистичен и светъл. В нейните проекти преобладават изчистените форми и цветове. Казва, че държи на практичността и удобството в интериора и във всекидневието.

При Мими е пъстро, богато, топло и уютно. Част от характерния ѝ почерк е умелото съчетаване на естествени материали като вертикални градини например. “Работим много в планински райони и трябва да се съобразяваме със средата”, обяснява тя.  

Казват, че двете се балансират успешно, а комбинацията от общата им работа определят като "много интересна": "Понякога сме двете крайности, но заедно сме доста атрактивна комбинация". Работили са съвместно по различни проекти – заведения, офиси, жилища, както и някои къщи в комплекс "Белчински извор". 

Пандемията и интериорът

Пандемията извежда нова необходимост пред пространствата, които обитаваме. Част от клиентите на Евгения с вече реализирани жилища се замислят за необходимостта от обособен кът за хоум офис. Някои от тях просто имат нужда от място, което да асоциират с работа, а други от цели сетъпи с декор за стрийм записи на интервюта, web събития и видео разговори. Обръщат се към своите проектанти със задачата да трансформират домовете им.

"Трябваше да измислим нещо, което да е в стила на апартамента и същевременно да стои добре пред камера", разказва Евгения. 

Някои от хората, останали вкъщи, минават дълъг път - работят първо на дивана, после на трапезарната маса, в кухнята, на леглото, докато накрая не разбират, че имат нужда от обособена работна площ, освен всичко друго, за да могат по-лесно да разграничават почивката от работата.  

Според Мими друга тенденция за бъдещето - близко или по-далечно, е да има преобразувания на офиси в жилища.

“Има много площи, които стоят празни и това, което се построи, трябва да се трансформира, за да бъде трайно”, смята тя. 

Когато започват да работят по дадено жилище, първата им задача е функционалното зониране: “Гледаме кое е най-важно за хората, кои са приоритетните зони. Някои неща, които не са от такова значение, отпадат особено когато работим с по-малки квадратури”, обяснява Евгения.

Телевизорът

Един от задължителните елементи в дома винаги е бил телевизорът. С годините той много промени функцията си и разбира се, възможностите си. 

Има клиенти, за които телевизорът е на пиедестал, за други той е екран за игри, разказват двете архитектки. “Правили сме цели стаи за игри. Имаме примери, в които за мъжа е много важен телевизорът, а за жената - камината. Тогава ги съчетаваме, а ако пространството не позволява, с новите технологии можем да направим и от телевизора камина." 

Според Евгения балансът между уют и технологии става все по-лесен - технологиите напредват и се вписват по естествен начин в среда. Променят се и нагласите на потребителите по отношение на телевизори с големи инчове. Тези устройства стават все по-желани, защото технологиите позволяват да преодолеем ограничението на малкото жилище и да гледаме перфектна картина дори от по-близко разстояние. 

Едно време модата е била телевизорите да се крият в интериора, да се проектират във въртящи се шкафове или зад огледала - сега те са част от дизайна. Говорим за лайфстайл серията на Samsung – моделите The Frame и The Serif - продукти на високо технологично ниво, базирани на QLED технологията, които обаче впечатляват със своя дизайн.   

“The Frame може да бъде плътно окачен на стената, също като картина. А ако се ползва статива-триножник, може да се разположи на всяко друго място спрямо разположението на останалите мебели”, казва Мими. 

“Колкото до The Serif, той е много футуристичен, има детайл, модерен е, в същото време има нещо ретро в него. За първи път го видяхме на мебелното изложение в Милано в едно пространство, което беше модерен прочит на ретро интериор”, разказва Евгения. Според нея концепцията за позициониране на екрана ниско долу е свързана и с модата на по-ниските дивани, които са актуални в момента. 

“При тях потребителят също стои по-ниско, съответно и нивото на очите е по-ниско. Свободностоящите телевизори се вписват като акцентна мебел - това много се харесва на младите хора, защото вече не е просто черният телевизор от стената.” 

В Zona Porta Bella също много се радват на техния The Frame - както заради картината и звука, така и заради опцията за достъп до произведения от галерии, сред които Tate Modern и V&A в Лондон, Albertina във Виена, Prado в Мадрид и др. Избрали са си произведение на Петрус Коублис – Geneviève, което идеално се вписва с флоралните мотиви на тапета в другата зала. 

“Още по-интересно е, когато идват хора в офиса и не виждат, че имаме телевизор. Богатата палитра от творби дава възможност за създаване на различна атмосфера с един клик на дистанционното. The Frame има функцията да адаптира яркостта на светлина и звука си спрямо променящата се среда“, продължава Евгения.

“Предстоят ни интересни времена, когато хората ще могат да сменят дизайна на интериора си с едно натискане на екрана”, коментира Мими.

Питам ги кое е най-голямото предизвикателство в работата им, а те почти в един глас отговорят:  “Най-трудното е, когато влезем в апартамент, в който няма прави стени, проектирано е така, че няма прави ъгли”, казва Мими. Малките жилища също са голямо предизвикателство. 

В работата си интериорните архитекти често се налага да правят от дефекта ефект: „Един колега беше казал, че няма нищо по хубаво от колона в средата на помещението. Тайната на добрия дизайн е така да подчертае особеностите на помещението, че визуално да ги превърне в търсен ефект“, допълва Евгения

Казват, че архитектите умеят да се разпознават отдалече. Интересно ми е коя е отличителната черта в стила на двете. 

“Мими се познава по зеленината и по умелото използване на дърво и различни текстури”, описва я Евгения. 

И обратно: “Жени прави интериори с много добра линия, изчистени и добре функционално разпределени”, казва Мими. 

Детайлите

Интересно е, че част от проектите им стигат буквално до избора на чаршафите, чиниите и цветята в стаята.

“Един проект отнема средно  между 6 месеца и година. Има много детайли, трябва да следим всичко, за да не се обърка нещо на финала, казва Евгения и дава пример с човек, който си е сменил масата в трапезарията, а изведнъж столовете са се оказали с неподходяща височина. 

Според Евгения и Мими добрият дизайн започва преди всичко от функцията. 

“В момента се търсят естествените материали, които освен че са по-красиви, са и по-добри за здравето на хората”, казва Мими. 

Ароматът също е част от цялостното изживяване на един интериор, особено за обществените пространства. 

Става дума и за офисите, както и за бъдещите планове за техния. 

"Още преди пандемията co-working пространствата изиграха своята роля за разчупването на офисите. Много хора, които искат по-креативна среда, ги предпочетоха. Благодарение на споделените пространства те могат да си избират различни локации - днес могат да работят от дивана, утре са в офис среда и на бюро”. 

На улица “Врабча”, точно пред Zona Porta Bella тече усилен ремонт на настилката. Когато свърши обаче и времето се оправи, плановете са на дворчето пред красивата врата да има събития. “Може би трябва да си вземем и един проектор - видяхме The Premiere на Samsung и сме впечатлени”, казват Мими и Евгения. Тук мога и аз от личен опит да ги уверя, че свободата, която дава шорт троу проекторът на The Premiere, не може да се сравнява с нищо. 

Тази седмица премиерата беше вкъщи – ревю на Samsung The Premiere

Какво е WAF-факторът в света на техниката и какво мисли той за The Frame на Samsung


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев

Британският депутат сър Дейвид Еймис загина след атака с нож

69-годишният консерватор е убит по време на среща с избиратели