Не знам точно как да нарека това устройство – ако кажа, че е телевизор, няма да сбъркам, ако кажа, че е проектор, също ще съм прав: проектор с телевизионна операционна система и тунер, или телевизор с лазерна лампа вместо екран. 

Става дума за The Premiere. Разбира се, Samsung го подреждат в продуктовата гама на проекторите си и аз ще ви говоря за него като за проектор.

На този пазар конкуренцията доскоро беше между десетина компании, по-голямата част от които специализирани в производството на офис електроника, плюс Sony и JVC, които водят битката в сегмента с проекторите от най-висок клас. 

Но дори и аз, без разработките на проектори да са ми конкретна задача, наскоро разсъждавах, че, в края на краищата, технологиите за прожектиране на картина върху голям екран са достатъчно ясни и овладени вече от много години, и борбата за домашното кино забавление ще спечели този, който разполага с развит софтуер за стрийминг, свързаност и управление на машината. 

Samsung са точно такава компания. Tizen е признат за един от най-добрите интерфейси в областта на телевизорите, има милиони позитивни ревюта, познат е на огромно количество хора - и ето го тук, напълно интегриран в едно принципно ново устройство.

Samsung The Premiere е в класа на т.нар short throw проектори – да кажем, устройства за близка прожекция. Инсталира се не на тавана над вас или някъде зад гърба ви, а на обикновена масичка точно пред стената, на която ще гледате. 

"Инсталация" всъщност  е прекалено силна дума за Samsung The Premiere. Устройството има нужда само от захранващ кабел и безжична връзка с интернет, за да започнете да гледате любими филми, спортни или музикални стрийминг услуги. При това на голям екран.

От 30 сантиметра разстояние излъчва картина с диагонал от 2 и половина метра. От 40 см – с диагонал 3 метра. 

Отпадат много кабели и строителни дейности, които бихте направили при инсталацията на конвенционален проектор. The Premiere позволява да използвате една мебел, която да поставите пред екрана и да наредите в нея блу рей плеъри, сет топ боксове, гейм конзоли, ако обаче имате нужда от тях.

Дайте да видим с какво разполагаме:

ФУНКЦИИ И СВЪРЗАНОСТ

The Premiere има тунер – тоест, можете да си включите сателитна или цифрова антена, за да гледате телевизионни програми от “въздуха“. Има и (благодарение на операционната система) всевъзможни стрийминг услуги – от Netflix и HBO до TennisTV, музикални абонаменти като TIDAL, или приложението на Берлинската филхармония. Свързва се с домашната ви мрежа и може да възпроизвежда всичко от собствения ви сървър – филми, музика, снимки, видеа.

Поддържа Apple AirPlay, което прави комуникацията с iOS устройства изключително лесна. Работи доста естествено с телефоните на Samsung, като това дава големи възможности.

Например, виждате операционната система на телефона върху екрана, използвате дисплея на смартфона като тракпад и така можете да свършите много работа - да прехвърлите видео-чат на голям екран, да презентирате пред повече хора. 

Samsung Smart Things e приложение на Samsung, което намира проектора и го управлява като дистанционно управление. „Дистанционното“ на смартфона дава всички възможности, които има и хардуерното управление на проектора, дори за някои функции е по-удобно.

The Premiere е естествено с 4К чип и това дава възможност за гледане с високо качество на голям екран. 

КАРТИНА

Проекторът има четири режима на картината – "динамичен", който осветява екрана най-силно и е подходящ за гледане при по-голяма осветеност на помещението, "стандартен" – който разполага с най-много възможности за прецизни настройки, "филмов" и "режисьорски режим" (в оригинал: filmmaker mode) - сертифициран режим, според който картината е такава, каквато режисьорът е искал да бъде.

Подходих към нея с известни подозрения, знаейки, че в потребителската електроника маркетинговите фрази често са силно преувеличени.

Но след около седмица всевъзможни експерименти с настройките, цветна температура и цветен обем мога да кажа, че това е режимът, на който бих гледал всичко на този проектор, дори и телевизионни програми. Не е най-опитимален за през деня, но дори и тогава предпочитам да жертвам малко детайли в черното в замяна на прецизните цветове и цялостен баланс на картината.

По принцип, ако ще си купувате проектор (а и телевизор, ама там нещата са малко по-прости), не е зле да наемете професионален човек, който да ви „калибрира“ картината, за да се възползвате напълно от предимствата на устройството. 

При никакви условия на гледане Samsung The Premiere не показва видими пиксели, изображението винаги е гладко и хомогенно.

Samsung The Premiere има два модела – LSP7T и LSP9T. За тест вкъщи беше 7-а серия.

Важните разлики са две - 9-а серия излъчва картина чрез комбинация от три лазера, което дава възможност за много по-прецизни цветове и настройки на картината, а 7-а е с един. Осветеността на 7-а серия е 2200 ANSI лумена, на 9-та – 2800. 

Няколко добри стрийминг продукции, с които тестваме проектора на Samsung - The Premiere

Цената на Samsung The Premiere 7 е колкото на голям телевизор и това го прави много интересна алтернатива. Разбира се, може да решите да инвестирате и в добър екран и си заслужава, с оглед на възможностите, които The Premiere има. 

Картината обаче е напълно ОК и когато прожектирате на обикновена бяла стена. Пробвах на бяла и гладка стена в спалнята, така че казвам това от личен опит.

Иначе, ако го купувате, за да го гледате в хола си, а не в специална стая за домашно кино, по-добре е да потърсите CLR екран, който е направен така, че да поглъща до голяма степен светлината от странични източници и така да запазва максимално качествата на изображението дори и при светещи наоколо лампи.


Този текст е част от newsletter-а на "Булевард България". Ако искате да получавате избрани от екипа ни статии веднъж седмично, абонирайте се тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"