Ако и вие сте от хората, които винаги са искали да имат проектор, но им се е струвало сложна работа, този текст е за вас.

Няколко добри стрийминг продукции, с които тестваме проектора на Samsung - The Premiere

В продължение на две седмици тествахме проектора на Samsung - The Premiere, който е в класа на т.нар short throw проектори – устройства за близка прожекция, или малка революция в сегмента. Инсталира се не на тавана над вас или някъде зад гърба ви, а на обикновена масичка точно пред стената, на която ще гледате. Дори и думата "инсталира" е малко неуместна, защото става дума за най-обикновено поставяне.

Устройството има нужда само от захранващ кабел и безжична връзка с интернет, за да започнете да гледате филми, спортни или музикални стрийминг услуги. При това на голям екран. Като казваме "екран", приемете това условно, защото и гладка бяла стена също ще ви свърши работа.

Гледането на картина от проектор е емоция - то е много повече кино, отколкото телевизия.

За да тестваме качествата на картината и на проектора, се върнахме към някои от най-любимите ни кино продукции, само че тук има известна уловка - избрахме продукции, които са по-трудни за възпроизвеждане.

Да започнем с британския криминален сериал "Корморан Страйк", който е по книгите на Дж. К. Роулинг, публикувани под псевдонима Робърт Галбрайт.

 британския криминален сериал "Корморан Страйк", който е по книгите на Дж. К. Роулинг, публикувани под псевдонима Робърт Галбрайт.

Опушена таванска стая е офисът и жилището на частния детектив Корморан Страйк - ветеран, който си тръгва от фронта с един крак по-малко и куп проблеми, но това ни най-малко не пречи на чара му.

Съдбата среща Корморан с младата, талантлива и също носеща своя куфар с проблеми Робин Елакот, която става негова асистентка. Двамата разплитат криминални сюжети, които отвеждат зрителя в покрайнините на Лондон, а после го връщат в сърцето на града. Гледането на криминално-мистериозния сюжет прилича доста на преживяване, сходно на това да четете роман на Агата Кристи.

Сезоните са 3, като всеки от тях разплита по един слуай. Можете да го намерите в HBO GO.

Режисьорската работа допълва доста успешно разказа с мистерията на нощните сцени, тъмния и сякаш забулен в пелена офис на Корморан и лондонската мъгла. Samsung The Premierе се справи успешно с всички тях.

The Valhalla murders Netflix

Поредният сериал от ставащия вече пандемично популярен nordic noir жанр, в който мрачни криминални истории се развиват в усойните снежни пустини на Швеция, Норвегия, Дания, е Valhalla Murders по Netflix. Огромният успех на тези сериали започна от "Мостът" (Bron), в който леко психопатична руса следователка с колекционно Порше разследваше ритуални убийства. Във Valhalla Murders случаят e подобен, но действието се развива в Исландия. Истинско предизвикателство за проектора е, защото поне 80% от сцените са на тъмно, а останалите 20 са обзецветени и помрачнени нарочно, за да се засили чувството за безнадеждност. Но колко да е нужно да се засилва това чувство при почти черно-белия пейзаж в Исландия?

А какъв е сюжетът? Руса детективка разследва мистериозни убийства. Все пак интригата е добра, достатъчно, за да изгледате 10-те епизода без прекъсване.

Изпробвахме, вместо на екран, този път да прожектираме на бяла стена - също е опция, както виждате от снимката.

Samsung телевизор тест - ревю

Силно пристрастяващ шпионски сюжет, който също е от Европа, е "Бюрото на легендите". В един от последните броеве на подкаста "Животът и други неща" го поставихме в топ 5 на най-добрите сериали на всички времена и още си държим на думата. Действието се развива във Франция, в сърцето на тяхното Външно разузнаване. Различни герои са на извънгранични мисии по света, като освен опасността от това да попаднат в ръцете на Ислямска държава или на руските тайни служби, друга заплаха са интригите, които се развиват по върховете на службата им.

Трима българи се явяват с неголеми роли - това са Александър Сано, Захари Бахаров и Башар Рахал. Сериалът е сниман по европейски - без много екшън, но с достатъчно напрежение и миксиран с наистина хубава музика. До ден днешен ни е много любимо парчето от финала на четвърти сезон. Както подобава на един френски разказ, в него има достатъчно любов и емоции.

Картината е цветна и не беше особено предизвикателство за The Premierе.

The Premierе - тест телевизор Samsung

Изпитание за абсолютно всеки телевизор и проектор на пазара е сериалът на сериалите - Game of Thrones. В него има огромно количество тъмни кадри и цели сюжети като Кървавата сватба, Битката при Blackwater и сцените във Вала. Финалът на сериала е изцяло в тъмнина, до степен, че той се превърна в тест по цял свят за качеството на телевизионните и други приемници, на които феновете го гледаха, защото някои от тях видяха просто черен екран.

Целият 8-ми сезон беше обявен от феновете за "прекалено тъмен" и труден за виждане. Естествено, не говорим за грешка на режисьора, а за визуално допълване на сюжета, който също е "too dark". The Premierе ни изненада - не подозирахме, че може да покаже толкова нюанси на черното, като най-добрият баланс между мрачния характер на сцените и различимостта на детайлите беше в режим "филм".

Проекторът има четири режима на картината – "динамичен", който осветява екрана най-силно и е подходящ за гледане при по-голяма осветеност на помещението, "стандартен" – който има най-много възможности за прецизни настройки, "филм" и "режисьорски" режим - в оригинал – filmmaker mode.

филма за Ник Кейв в HBO GO - One More Time With Feeling.

Като си говорим за черно, веднага се сещаме за филма за Ник Кейв в HBO GO - One More Time With Feeling. Това е документално представяне на албума The Sceleton Tree, като през цялото време и в интервютата, и в записите тегне сянката на скорошната загуба на Ник Кейв. Синът на музиканта беше намерен паднал от висока скала, като инцидентът се случва по-малко от година преди снимките на филма. Всички песни от албума са записани специално за и пред екипа на документалния филм, като филмовите версии невинаги съвпадат с тези в оригиналния албум. Режисурата и операторското майсторство са на космическо ниво.

Без да е стрийминг, една любима класика е "Paris, Texas". Да го изгледате на голям екран вкъщи, ако имате такава възможност, е направо задължително. Филмът е шедьовър, не само заради историята, която разказва, а и заради това, че всеки кадър от него е заснет така, сякаш е снимка, с която авторът се готви да участва в световен фотографски конкурс. Музиката на Ray Cooder също не е за изпускане.

Едно важно уточнение е, че Samsung The Premiere има два модела – LSP7T, който подложихме на гореописания тест, и по-високият клас LSP9T.

Важните разлики са две - LSP9T излъчва картина чрез комбинация от три лазера, което дава възможност за много по-прецизни цветове и настройки на картината, а LSP7T - с един. Осветеността на LSP7T е 2200 ANSI лумена, на LSP9T – 2800.

Цената на Samsung The Premiere LSP7T е колкото на голям телевизор и това го прави много интересна алтернатива.

По всяка вероятност, ако сте любители на звук и картина, като нас и вие си имате собствени референтни продукции за тест. Няма да съжалявате с което и да е от предложените от нас заглавия.

Подробно ревю на проектора може да видите в нашето видео:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024