Някои го определят като Пеле на овчарския скок, а специалистите вече са уморени от това да се изненадват от постиженията му. 20-годишният Мондо Дуплантис е новата сензация в спорта, а историята му загатва, че тепърва ни предстои да видим най-доброто от него.

Овчарският скок е в кръвта на новия световен рекордьор, който преди броени дни преодоля 6.17 м., а само седмица след това подобри със сантиментър собствения си рекорд.

Баща му Грег също е бивш състезател по овчарски скок. Представя се на много добро ниво по време на своята кариера и на три пъти участва в проби за място в американския отбор на олимпийските игри. През 1996 г. скача на еднаква височина с последния от класиралите се за Олимпиадата в Atlanta, но изпуска мястото, тъй като е направил повече грешки в останалите си опити. Личният му рекорд е 5.80.

След края на активната си кариера става адвокат, но любовта му към спорта не стихва и построява писта за овчарски скок в задния си двор. Решение, което по-късно ще се окаже ключово за това един от синовете му да се превърне в човекът, скочил най-високо в историята.

Грег и съпругата му Хелена, бивша волейболистка и състезателка по петобой, създават семейство с три деца. Двамата по-възрастни братя на Мондо също имат влечение към спортовете и пистата в задния двор се превръща в честа дестинация за тях и приятелите им.

Дребният Мондо, който е прекалено лек и не може да огъне пръта

Мондо, който като дете е бил много дребен и лек, гледа как по-големите се забавляват, прескачайки летвата и това го кара да се влюби в овчарския скок много рано. Физиката му обаче първоначално е пречка – прътовете не се огъват поради липсата на достатъчно тежест.

Когато има желание, се намира и начин. Баща му поръчва специално изработени прътове и приказката на Арманд ‘Мондо‘ Дуплантис започва.

„Може би съм човекът, който е започнал да практикува овчарски скок най-рано в историята – не виждаш много 7-годишни скачачи.“

8 years old mondo. #borntofly

A post shared by Mondo Duplantis (@mondo_duplantis) on

Докато за повечето момчета е нормално да играят футбол в свободното си време като малки, то за него това е заменено от постоянен престой на пистата.

След училище, преди и след обяд и вечеря – всеки удобен момент е запълван от скокове в задния двор. Превръща се в напълно естествен навик. Вместо да слуша приказки предпочита да изгледа още няколко клипове на професионални скачачи, преди да заспи.

Рекорди, рекорди, рекорди

Влюбва се в спорта още преди да стане бърз, силен и висок. Когато това се случва, кариерата му полита до все по-големи висини заедно с него. Следват рекорди в почти всяка възрастова група, в която се състезава. Изгражда много подходяща физика за спорта и техниката му се отдава.

Допълнителен фактор е свободата, която баща му му дава. Кариерата му не е продиктувана от болни родителски амбиции, а от неговото лично желание да се състезава. Когато е на 13 години прекарва цялото лято, играейки бейзбол, без да стъпва на пистата. След това се завръща и доминацията му продължава.

Има една ясна зависимост при скачачите – колкото по-дълъг е пръта, с който скачаш, толкова по-голям шанс имаш да постигнеш по-добри резултати. Поради своите умения той от рано започва да използва по-дълги прътове от опонентите си и това води до непрестанни победи.

Макар да израства в американския щат Луизиана, той се състезава за Швеция, откъдето е майка му. Решение, което взима със семейството си на 9-годишна възраст и което най-вероятно е продиктувано от историята на баща му. В САЩ процесът на селекция за олимпийските игри е изключително тежък и един неблагоприятен може да те принуди да чакаш още четири години до следващия си шанс.

Поставя световен рекорд за състезателите до 10-годишна възраст, а на 15 г. печели Световното младежко първенство, изравнявайки досегашния рекорд на надпреварата. На 17 години печели Европейското първенство за скачачи под 20-годишна възраст с постижение от 5.65 – също рекорд за състезанието. През 2018 г. е подобрен и рекордът на Световното първенство до 20 години, а на Европейското за мъже скача 6.05 – световен рекорд за скачачи под 20 г.

Перфектният ментор

Някъде по пътя на това негово израстване в спорта, една среща оказва ключово значение за развитието му. Докато той точно се е превърна в тийнейджър, на световната сцена има спортист, който всички млади боготворят и на когото подражават – Ренo Лавийени.

Французинът прескача летвата с елегантност и оставя нови страници в историята на спорта. Печели златен медал на Олимпиадата в Лондон, а от 2010 до 2016 е големият победител на Диамантената лига в седем поредни години.

Любовта му към спорта обаче се простира отвъд неговото лично представяне. Лавийени често следи отблизо новите надежди на овчарския скок и не му отнема много време, преди да забележи потенциала на Дуплантис.

Двамата се срещат за пръв път, когато Мондо е на 13 години, като младият талант е щастлив да види своя идол отблизо. С времето те изграждат приятелство и започват да тренират заедно, като Рено влиза в ролята на ментор и предава знанията си на тийнейджъра.

„Надявам се да съм следващия Рено,“ споделя Мандо в навечерието на първото си участие на Weltklasse Zürich през миналата година.

Мечтата бързо става реалност. Двамата се изправят един срещу друг за пръв път, когато Арманд е на 17, а само преди дни Дуплантис подобри именно неговия световен рекорд, скачайки със сантиметър повече в Торун, Полша – 6.17.

Нов световен рекорд: кога, а не дали

Макар да не демонстрира арогантно поведение пред медиите, Мондо е уверен в уменията си и нито за момент не се съмнява в тях.

В същото интервю пред организаторите на Weltklasse Zürich през 2019 г. той казва следното:

„Не ми се ще да мисля, че има някакъв лимит. Небето е лимитът. Не знам колко точно високо искам да скоча в кариерата си, но със сигурност искам да се превърна човекът, скочил най-високо.“

Когато на 4 февруари успява да прескочи летвата на 6.17, но падайки я докосва и събаря с ръката си, той не е разстроен, а изглежда в добро настроение. Въпросът при него никога не е бил дали ще постави нов рекорд, а по-скоро – кога?

Само четири дни по-късно на осми февруари световният рекорд е счупен, а седмица по-късно Мондо надскача и себе си още с първия опит на 6.18. Лекотата, с която го прави ни кара да бъдем сигурни, че 20-годишният суперталант тепърва ще задава стандартите и ще пренаписва историята в овчарския скок.

На нас ни остава само да наблюдаваме и да се наслаждаваме на още една от онези легендарни спортни приказки, които преобръщат представите за границите на човешките възможности и вдъхновяват хиляди деца по света.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024