Моника Люински разказва в нов сериал за аферата с Клинтън, която я накара да се скрие от света Снимка: © Getty Images

Моника Люински години наред опитва да преоткрие себе си, но беше въпрос на време да бъде преоткрита от Холивуд. Този път самата тя разказва историята на един от най-големите политически скандали, довел до процедурата по импийчмънт на Бил Клинтън.

„Impeachment“ – най-новата част от антологията „American Crime Story“ на Райън Мърфи, връща зрителите към събитията от средата на 90-те, когато Клинтън призна за аферата с 22-годишната стажантка в Белия дом Люински. Историята, която ще излезе на големия екран в САЩ на 7 септември, разказва всичко през погледа на замесените жени.

Линда Трип е приятелката на Моника, която я предава, записвайки разговорите с нея относно Клинтън и предавайки ги на федералните власти. Хилъли Клинтън също играе роля в скандала. В образа на Трип влиза Сара Поулсън, Бийни Фелдщайн е в ролята на Люински, президентът е изигран от Клайв Оуен, а Иди Фалко е в ролята на съпругата му.

Люински, която сега е на 48, заяви в едно от последните си интервюта, че би предпочела изобщо да няма филм за скандала, но е било ясно, че такъв ще бъде направен. Затова е поискала лично да се заеме с проекта и е станала продуцент на продукцията. Сериалът ще е в 10 епизода.

За да изиграе максимално добре ролята, Фелдщайн месеци наред чете автобиографията на жената, станала известна по неправилните причини. Люински е само на 22, когато започва афера с Клинтън. Тя продължава цели 18 месеца, предимно със срещи в Овалния кабинет – дори когато младата стажантка се мести на пълен работен ден в Пентагона.

Моника Люински разказва в нов сериал за аферата с Клинтън, която я накара да се скрие от света

Процедурата по импийчмънт започва още в деня, в който всичко става публично достояние – 16 януари 1998 г. Тогава ФБР задържа Люински. „Това беше най-ужасяващият ден в живота ми, може да бъде сравнен и с деня, в който Starr публикува историята“, казва тя, цитирана от New York Times.

В първите сцени на „Impeachment“ виждаме младата Моника, облечена в спортно облекло, докато чака Трип. Дотогава приятелката ѝ вече е записала над 20 часа тайни разговори помежду им. Следващите 11 часа, в които Люински е разпитвана в хотелска стая и заплашена с 27 години затвор, променят живота ѝ.

В Конгреса влиза доклад със 160 страници за скандала, а в късните вечерни предавания в САЩ водещите започват да се подиграват на младата жена. Политическият отзвук е огромен заради импийчмънта, а Люински, която е мечтала да стане съдебен психолог, трябва да се скрие от света.

Оттогава насам се проваля наред – след неуспешен опит да пробие в телевизията се мести в Лондон, където записва магистратура по социална психология. „Исках да имам работа, съпруг, деца. Исках с мен да се отнасят нормално“, припомня си Люински. Никога обаче не може да избяга от надвисналата сянка.

В Портланд ѝ отказват работа в сферата на маркетинга, а това е първият провал от общо 50 опита да започне някъде. Следва преместване в Лос Анджелис, където Моника се издържа с парите на родителите си.

Отказва десетки оферти историята ѝ с Клинтън да бъде отразена в телевизионни продукции и книги, бяга от стотици интервюта и става доброволец и активист срещу онлайн насилието.

През 2014 г. Люински написа емоционално есе за Vanity Fair, в което обяви, че е време да „придаде смисъл на миналото“. Година по-късно се появи на събитие на TED, за да говори за публичното унижение, което е изпитала.

С появата на движението #MeToo светът вече разбира нейната гледна точка, казва редакторът ѝ във Vanity Fair Дейвид Френд.

От този момент нататък Моника Люински прави малки стъпки към това да преоткрие себе си. Вече е все по-уверена, че ще успее като продуцент. Освен по „Impeachment“, работи и по предстоящ документален филм за себе си в новата компания Alt Ending. „Impeachment“ обаче е най-личната и най-важната глава в „рехабилитацията“ ѝ, както казва самата тя.

Добрата новина за нея е, че сама оформя историята. Лошата – че трябва отново да премине през най-тъмния период от живота си.

„Когато направиш колосална грешка, каквато сторих аз, толкова рано в живота си, и когато загубиш толкова много заради това – е катастрофално“, признава Люински. „Но за да продължиш напред, трябва да поемеш рискове. Трябва да опитам и да определя най-накрая коя съм аз“.


"Top Gun: Maverick" и "Мисията невъзможна 7" на Том Круз отново се отлагат "Top Gun: Maverick" и "Мисията невъзможна 7" на Том Круз отново се отлагат

"Спенсър": Какво да очакваме от новия филм за принцеса Даяна "Спенсър": Какво да очакваме от новия филм за принцеса Даяна

Сериалите, които ще гледаме в HBO GO през септември Сериалите, които ще гледаме в HBO GO през септемвриАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024