България очаква окончателно решение от Европейската комисия за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка – така нареченият мониторинг, чрез който от Брюксел се осъществява надзор над съдебната система и борбата с корупцията у нас. Това обяви външният министър Екатерина Захариева в парламента днес.

"Предполагам, че заради факта, че периодът съвпадна с началото на новата Европейска комисия, след което настъпи ситуацията с пандемията - забавиха формалното взимане на решение", каза тя.

"Де факто, ние нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади - устни или писмени. Ние не изпращаме информация. Комисията отново ни увери, че не планира никакъв доклад по този механизъм", съобщи Захариева, като също потвърди, че мониторингът не е прекратен.

Захариева каза, че България е изпълнила всички показатели по механизма и това е било потвърдено от ЕК, както и от Европейския парламент. От БСП се противопоставиха с аргумента, че има официален документ на Европейския съюз, в който пише, че наблюдението продължава. 

Името на укриващия се в ОАЕ Васил Божков също бе намесено при дебата. Крум Зарков от БСП попита какво отражение могат да имат обвиненията в корупция върху решението за отпадане на механизма, а Захариева отговори: „Скандали, предизвикани от един човек, който се укрива, в никакъв случай не считам, че могат да повлияят върху финалното решение на комисията”.

Още през май управляващите не успяха да обяснят напълно дали мониторингът е факт, или е прекратен. От ЕК посочиха, че наблюдават прогреса в България относно съдебната система, но МВнР смекчи тона на изводите от шестмесечния доклад на ЕК

Правосъдният министър Данаил Кирилов нападна няколко медии, че не са успели да предадат правилно съобщението и са го извадили извън контекста. Тогава той каза, че ако механизмът не отпадне до края на мандата на комисията „Юнкер”, ще подаде оставка. „Юнкер си замина, но Кирилов е още тук”, каза днес Александър Паунов от БСП, като поиска оставката и на Захариева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба