България очаква окончателно решение от Европейската комисия за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка – така нареченият мониторинг, чрез който от Брюксел се осъществява надзор над съдебната система и борбата с корупцията у нас. Това обяви външният министър Екатерина Захариева в парламента днес.

"Предполагам, че заради факта, че периодът съвпадна с началото на новата Европейска комисия, след което настъпи ситуацията с пандемията - забавиха формалното взимане на решение", каза тя.

"Де факто, ние нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади - устни или писмени. Ние не изпращаме информация. Комисията отново ни увери, че не планира никакъв доклад по този механизъм", съобщи Захариева, като също потвърди, че мониторингът не е прекратен.

Захариева каза, че България е изпълнила всички показатели по механизма и това е било потвърдено от ЕК, както и от Европейския парламент. От БСП се противопоставиха с аргумента, че има официален документ на Европейския съюз, в който пише, че наблюдението продължава. 

Името на укриващия се в ОАЕ Васил Божков също бе намесено при дебата. Крум Зарков от БСП попита какво отражение могат да имат обвиненията в корупция върху решението за отпадане на механизма, а Захариева отговори: „Скандали, предизвикани от един човек, който се укрива, в никакъв случай не считам, че могат да повлияят върху финалното решение на комисията”.

Още през май управляващите не успяха да обяснят напълно дали мониторингът е факт, или е прекратен. От ЕК посочиха, че наблюдават прогреса в България относно съдебната система, но МВнР смекчи тона на изводите от шестмесечния доклад на ЕК

Правосъдният министър Данаил Кирилов нападна няколко медии, че не са успели да предадат правилно съобщението и са го извадили извън контекста. Тогава той каза, че ако механизмът не отпадне до края на мандата на комисията „Юнкер”, ще подаде оставка. „Юнкер си замина, но Кирилов е още тук”, каза днес Александър Паунов от БСП, като поиска оставката и на Захариева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"