Мониторингът над съдебната система: Действа ли, или не

България очаква окончателно решение от Европейската комисия за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка – така нареченият мониторинг, чрез който от Брюксел се осъществява надзор над съдебната система и борбата с корупцията у нас. Това обяви външният министър Екатерина Захариева в парламента днес.

"Предполагам, че заради факта, че периодът съвпадна с началото на новата Европейска комисия, след което настъпи ситуацията с пандемията - забавиха формалното взимане на решение", каза тя.

"Де факто, ние нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади - устни или писмени. Ние не изпращаме информация. Комисията отново ни увери, че не планира никакъв доклад по този механизъм", съобщи Захариева, като също потвърди, че мониторингът не е прекратен.

Захариева каза, че България е изпълнила всички показатели по механизма и това е било потвърдено от ЕК, както и от Европейския парламент. От БСП се противопоставиха с аргумента, че има официален документ на Европейския съюз, в който пише, че наблюдението продължава.

Името на укриващия се в ОАЕ Васил Божков също бе намесено при дебата. Крум Зарков от БСП попита какво отражение могат да имат обвиненията в корупция върху решението за отпадане на механизма, а Захариева отговори: „Скандали, предизвикани от един човек, който се укрива, в никакъв случай не считам, че могат да повлияят върху финалното решение на комисията”.

Още през май управляващите не успяха да обяснят напълно дали мониторингът е факт, или е прекратен. От ЕК посочиха, че наблюдават прогреса в България относно съдебната система, но МВнР смекчи тона на изводите от шестмесечния доклад на ЕК

Правосъдният министър Данаил Кирилов нападна няколко медии, че не са успели да предадат правилно съобщението и са го извадили извън контекста. Тогава той каза, че ако механизмът не отпадне до края на мандата на комисията „Юнкер”, ще подаде оставка. „Юнкер си замина, но Кирилов е още тук”, каза днес Александър Паунов от БСП, като поиска оставката и на Захариева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024