МВнР смекчи тона на изводите от шестмесечния доклад на ЕК

"Понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство".

С този анонс външният министър Екатерина Захариева публикува уточнения по данните от последния доклад за шестмесечието ("европейски семестър") на ЕС, в който България е призована да "спечели обществено доверие" и "да покаже окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта" по повод текущото състояние на правосъдната система в страната.

Европейският семестър е част от координацията на икономическите и фискални политики на ЕС, като в доклада се съдържат специфични за всяка държава препоръки, свързани със социално-икономическата среда в страната.

В случая на България - изрично се посочва, че ЕК наблюдава прогреса на държавата в областта на правосъдието и борбата с корупцията чрез Механизма за сътрудничество и оценка (т.нар. мониторинг на правосъдието и вътрешния ред), под чието условие България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., и че това наблюдение все още продължава.

Екатерина Захариева обаче оспорва това заключение.

"По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад.Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище", пише Захариева в профила си във Facebook.

Този инструмент формално продължава да действа, защото - както Захариева посочва - новият механизъм за върховенство на закона, който ще трябва да докладва периодични данни за състоянието на правосъдието във всички 27 държави от ЕС, все още не е готов.

"Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО", казва още Захариева.

В съобщението ѝ не присъства коментар по България остава под наблюдение от ЕК за корупция на високо равнище - "предизвикателства в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаване на ефективността на местните прокуратури", слабостите при разследванията на пране на пари и проблемите с продажбата на български паспорти на граждани от трети страни.

В доклада за общото състояние на страната се говори още за високото ниво на бедност и неравенство в доходите, високата смъртност в резултат от замърсяването, липса на достатъчно инвестиции за модернизиране на икономиката, неравномерното разпределение на ресурсите в здравната система и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023