"Понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство".

С този анонс външният министър Екатерина Захариева публикува уточнения по данните от последния доклад за шестмесечието ("европейски семестър") на ЕС, в който България е призована да "спечели обществено доверие" и "да покаже окончателни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта" по повод текущото състояние на правосъдната система в страната. 

Европейският семестър е част от координацията на икономическите и фискални политики на ЕС, като в доклада се съдържат специфични за всяка държава препоръки, свързани със социално-икономическата среда в страната. 

В случая на България - изрично се посочва, че ЕК наблюдава прогреса на държавата в областта на правосъдието и борбата с корупцията чрез Механизма за сътрудничество и оценка (т.нар. мониторинг на правосъдието и вътрешния ред), под чието условие България и Румъния бяха приети в ЕС през 2007 г., и че това наблюдение все още продължава. 

Екатерина Захариева обаче оспорва това заключение. 

"По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка (МСО), на 22 октомври 2019 година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В него се казва, че напредъкът на България по линия на МСО е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад.Тогава председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер каза: "В изпълнение на препоръките на Комисията, през последните години България постигна впечатляващ напредък. Предизвикателствата остават, осъществяването на необходимите реформи трябва да продължи, но напредъкът в България вече е достатъчен, за да се отиде отвъд МСО и вече да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище", пише Захариева в профила си във Facebook.

Този инструмент формално продължава да действа, защото - както Захариева посочва - новият механизъм за върховенство на закона, който ще трябва да докладва периодични данни за състоянието на правосъдието във всички 27 държави от ЕС, все още не е готов.

"Бъдещият Механизъм за върховенство на закона ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членки. Той все още предстои да бъде създаден, въз основа на нова идея на ЕК, работата по която все още продължава в Съвета на ЕС. В обобщение: Няма промяна в позицията на Европейската комисия по отношение на изпълнението от страна на България на всички нейни ангажименти в контекста на МСО", казва още Захариева. 

В съобщението ѝ не присъства коментар по България остава под наблюдение от ЕК за корупция на високо равнище - "предизвикателства в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаване на ефективността на местните прокуратури", слабостите при разследванията на пране на пари и проблемите с продажбата на български паспорти на граждани от трети страни.

В доклада за общото състояние на страната се говори още за високото ниво на бедност и неравенство в доходите, високата смъртност в резултат от замърсяването, липса на достатъчно инвестиции за модернизиране на икономиката, неравномерното разпределение на ресурсите в здравната система и др. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев