Монтесори и IB училище “Откривател” обявява стипендии за гимназисти Снимка: © Монтесори училище "Откривател"

Всяко дете се ражда с потенциал, отговорност на средата - родители и учители, е да му дадат шанс да го развие.

„Ние вярваме в образованието, насърчаваме критичното мислене, креативността и любовта към ученето,“ казват от първата Монтесори гимназия в България „Откривател. “

За да поддържа пламъка на ученето чрез любопитство жив, училището залага на интердициплинарен подход. Той позволява на учениците не само да запаметяват факти и гледни точки, но да се научат да разсъждават със собствени взаимовръзки, да правят аналогии между отделните предмети, както и да си сътрудничат помежду си.

Програмата на гимназията работи по български образователен стандарт, заедно с Монтесори и International Baccalaureate (IB).

Образователната програма IB e създадена в Швейцария в края на 60-те години на миналия век. Разработена е така, че да избегне различията между учебните програми в отделните държави, като същевременно подготвя учениците, чрез интердисциплинарен подход, така че децата да развиват критичното си мислене.

Този тип подход съответства много повече на ученето в университет, отколкото на начините, по които традиционно върви образованието в училище.

Вместо входящ тест за прием, първото Mонтесори и IB училище у нас - “Откривател”, отново показва различния и цялостен подход, който има спрямо децата.

Гимназията обявява конкурс „Иновирай и преуспявай“ за мини индивидуални проекти.

Участници в конкурса за могат да бъдат ученици от 7, 8 и 9 клас през настоящата учебна година 2023-24 от основни и средни училища или други образователни институции.

За целта те трябва да подготвят проект, който да представят пред жури или публика.

Победителите ще получат стипендия за училище "Откривател".

Училище Монтесори

Примерите за възможни изследвания на Мини индивидуален проект включват:

  • Изследване на лична страст или хоби, като фотография, композиране на музика, моден дизайн или кулинарни изкуства, и показване на резултатите чрез творчески проект или изложба;
  • Организиране на събитие или кампания за набиране на средства за подкрепа на благотворителна кауза или организация, която съответства на ценностите и интересите на ученика;
  • Писане и илюстриране на детска книга, която насърчава културното разнообразие, емпатията и разбирането;
  • Разработване на мобилно приложение или уебсайт за адресиране на конкретен обществен проблем, като подкрепа за психично здраве, инициативи за рециклиране или възможности за доброволческа работа в общността;
  • Създаване на документален филм, който повишава осведомеността относно въпроси на социалната справедливост като неравенство, дискриминация или достъп до образование;
  • Проектиране и изграждане на устойчива градина за насърчаване на опазването на околната среда и предоставяне на прясна продукция за местната общност и др.;

Проектите трябва да бъдат представени в писмен или визуален формат, като се изисква ясно описание на проблема, предложени решения и потенциалните ползи от тях.

Основната цел на конкурса е да насърчи учениците да се потопят в своите лични страсти, да развият съществени умения и да покажат своята изобретателност.

Желаещите да участват могат да се регистрират онлайн до 12 април 2024 година.

За целта участниците трябва да изпратят подробно предложение, в което да опишат тяхната идея за проект, цели и предвидени резултати. Всеки ученик ще получи потвърждение за участието си и покана за достъп до онлайн платформа за сътрудничество по време на подготовката. Тази първа фаза служи като възможност за учениците да получат обратна връзка и насоки от ментори и учители.

След като предложенията бъдат одобрени, учениците ще имат свободата да изследват различни ресурси, да провеждат изследвания и да реализират своите идеи под ръководството на ментори.

На 10 май 2024 година изтича крайният срок за предаване на проектите.

Кулминацията на конкурса ще включва представяне на готовите проекти от участниците пред жури и съученици. Така изследователите ще имат възможност да разкажат за своето пътуване, да споделят своите открития и да подчертаят въздействието на своите проекти.

Общата изложба за представяне на проектите ще се проведе на 16 май.

Те ще бъдат оценявани от жури на базата на следните критерии:

  • креативност и иновации;
  • изследване и разследване;
  • планиране и изпълнение;
  • рефлекия и въздействие;
  • комуникация и презентация;

Най-успешните участници ще получат стипендии в размер на 100%, 50% или 25% от таксата за обучение в училище "Откривател" за периода на образование в Програмата за гимназиален етап (MYP) и Дипломната програма (DP).

Монтесори Училището, което подготвя за реалния живот


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024