Десетки триетажни сгради с панорама към Витоша, река, езеро и „Алея на здравето“ – това е само част от проекта за новия жилищен комплекс „Морени клуб резиденс“, който трябва да е напълно завършен до 2025 г.

На 26 октомври се проведе церемонията за начало на строителството му. Комплексът ще е разположен южно от „Ринг мол“, точно в полите на Витоша.

Инвестиционно-консултантска компания „Планекс Инвест“ и „Данаос Дивелопмънт“, които са партньори със стойност на инвестицията от 60 милиона лева, смятат проектът да бъде реализиран на два етапа. А първият от тях да е въведен в експлоатация след 28 месеца.

От 90 дка терен застроени ще бъдат само 13 500 кв. м. „Морени клуб резиденс“ ще е с ниско етажно строителство и обширна паркова зона, а идеята на създателите му е спазване на здравословен начин на живот от страна на живущите в комплекса.

Проектирани са 13 триетажни сгради с общо 256 бр. двустайни, тристайни и четиристайни жилища. Ще се построят и 33 еднофамилни къщи. „Морени“ има по-различно градоустройствено решение с изцяло жилищна функция, сградите са свободно разположени „по хода на Слънцето“ и не нарушават движението на въздуха. Всички жилища разполагат с необходимите паркоместа, а автомобилното движение е изнесено само по периферията на комплекса, с което се осигурява чистотата на въздуха и безопасност за живущите.

„Морени“ се намира в зона с добре изградена транспортна и търговска градска мрежа, с възможности за спорт, развлечения и почивка. След очакваното удължаване на метрото до тази зона, комплексът ще стане още по-атрактивно място за живот.“, сподели управителят на „Планекс Инвест“ инж. Пламен Андреев.

Жителите ще могат да се разхождат около реката и езерото по „Алеята на здравето“, която е дълга 2,5 км. Отделно в „Морени“ ще има кътове за почивка и спорт на открито, детски развлечения и зона за разходка на домашни любимци.

Проектът е създаден с високи изисквания към новото озеленяване и благоустрояване на територията с екологични строителни материали и системи. Основните материали са камък, дърво и стъкло.

,,Планекс инвест“ планира засаждането на 500 дървета и 2 000 храсти и декоративни видове в прилежащия парк. Първите 20 иглолистни растения бяха засадени на церемонията в неделя, в която участваше и кметът на район „Витоша“ инж. Теодор Петков.

„Морени“ е уникален проект, много мислен и много обичан от нас. Той е и резултат от близо 30 години развитие, много натрупан опит и непрекъснато надграждане“, каза инж. Пламен Андреев. „Надявам се заедно с другите проекти в района да създадем нов, модерен вторичен център в столицата“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел