Снимка: © Getty Images

Финансовите министри и централните банкери от страните в G7 ще обявят съвместен пакет от мерки в защита на световната икономика след срива на пазарите през миналата седмица вследствие на новия коронавирус. 

Очаква се финансистите от G7, включително председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, да проведат конферентен разговор около 14 ч. българско време (7 ч. сутринта във Вашингтон), след който ще бъдат обявени мерките за стабилизиране на икономиката. 

Ръководителят на Bank of England Марк Карни описа подготвяната програма като "мощна и своевременна" срещу икономическия шок, който по думите му е "мащабен, но временен". Карни беше призован на изслушване пред Финансовата комисия в британския парламент, като обяви, че централната банка на Великобритания също предприема "всички необходими мерки за подкрепа на британската икономика и финансова система, съответстващи на законовите задължения". 

"Наблюдаваме внимателно ситуацията във всички наши функции и гарантираме, че са налице всички необходими планове за действие при евентуална извънредна ситуация", казва той. 

Последният случай на комбинирана намеса на централните банкери датираше от октомври 2008 г., малко след колапса на Lehman Brothers и началото на световната финансова криза. 

Във вторник американският президент Доналд Тръмп призова Федералния резерв да се намеси, за да възстанови щетите от затрудненията в производството и доставките.  

"Централната банка на Австралия намали лихвените проценти и обяви, че най-вероятно ще продължи облекченията, за да компенсира ситуацията с коронавируса в Китай и забавянето. Намалиха ги до 0,5%, рекордно ниско ниво. Други държави правят същото, дори повече. Нашият Федерален резерв обаче ни кара да плащаме по-високи лихвени проценти от много други, въпреки че би трябвало да плащаме по-малко. Това е тежест за нашите износители и поставя САЩ в конкурентно неизгодна позиция. Това трябва да се промени. Облекчения и големи съкращения на лихвите. Фед, ръководен от Джером Пауъл, прави грешки от първия ден. Жалко!", написа Тръмп в Twitter. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени