"Мощна защита": G7 стабилизират пазарите след срива от Covid-19 Снимка: © Getty Images

Финансовите министри и централните банкери от страните в G7 ще обявят съвместен пакет от мерки в защита на световната икономика след срива на пазарите през миналата седмица вследствие на новия коронавирус.

Очаква се финансистите от G7, включително председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, да проведат конферентен разговор около 14 ч. българско време (7 ч. сутринта във Вашингтон), след който ще бъдат обявени мерките за стабилизиране на икономиката.

Ръководителят на Bank of England Марк Карни описа подготвяната програма като "мощна и своевременна" срещу икономическия шок, който по думите му е "мащабен, но временен". Карни беше призован на изслушване пред Финансовата комисия в британския парламент, като обяви, че централната банка на Великобритания също предприема "всички необходими мерки за подкрепа на британската икономика и финансова система, съответстващи на законовите задължения".

"Наблюдаваме внимателно ситуацията във всички наши функции и гарантираме, че са налице всички необходими планове за действие при евентуална извънредна ситуация", казва той.

Последният случай на комбинирана намеса на централните банкери датираше от октомври 2008 г., малко след колапса на Lehman Brothers и началото на световната финансова криза.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп призова Федералния резерв да се намеси, за да възстанови щетите от затрудненията в производството и доставките.

"Централната банка на Австралия намали лихвените проценти и обяви, че най-вероятно ще продължи облекченията, за да компенсира ситуацията с коронавируса в Китай и забавянето. Намалиха ги до 0,5%, рекордно ниско ниво. Други държави правят същото, дори повече. Нашият Федерален резерв обаче ни кара да плащаме по-високи лихвени проценти от много други, въпреки че би трябвало да плащаме по-малко. Това е тежест за нашите износители и поставя САЩ в конкурентно неизгодна позиция. Това трябва да се промени. Облекчения и големи съкращения на лихвите. Фед, ръководен от Джером Пауъл, прави грешки от първия ден. Жалко!", написа Тръмп в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024