Московска църква в Украйна няма да има, реши украинският парламент Снимка: © Getty Images

С голямо мнозинство парламентът на Украйна прие закон, с който проправя пътя към забраната на свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ).

От 450 народни представители "против" са били само 29, а четирима са се въздържали.

Заместник-председателят на украинския парламент Ирина Герашченко определи гласуването като "историческо" и като "въпрос на национална сигурност."

В страната от години има църковен разкол заради влиянието на Русия. Начело на проруската фракция - или УПЦ, е киевският митрополит Онуфрий, като той е подчинен на руския патриарх Кирил. Православната църква на Украйна (ПЦУ) е тази, която отдавна се бори на независимост от Москва, а Вселенският патриарх Вартоломей призна автокефалията ѝ през 2019 г. Тя е начело с Епифаний.

Законът, приет от украинската Рада, влиза в сила 30 дни след публикуването му в "Държавен вестник", като епархиите на УПЦ ще имат девет месеца, за да скъсат връзките си с Москва.

"Московска църква в Украйна няма да има," коментира след гласуването във Върховната Рада началникът на кабинета на украинския президент Андрей Ермак.

Той припомни и свои думи отпреди два дни:

"Още в съветските времена в Русия и за Русия църквата е била територия на спецслужбите и нейни уши. Днес Русия е страна, която разрушава храмове в Украйна. За тях не съществува нито Бог, нито вяра."

Православната църква на Украйна на свой ред официално прекъсна връзки с Руската православна църква през 2022 г.

Руският патриарх Кирил и Руската православна църква преустановиха отношенията си с Вселенския патриарх Вартоломей, след като Вселенската патриаршия призна Православната църква на Украйна като независима от патриарха в Москва през 2019 г.

Сега приетият закон предвижда забрана на дейността на руската православна църква в Украйна, както и на нейни структури организации, които има свои центрове в Москва - в това число и УПЦ.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заклейми решението на Върховната Рада и обвини Украйна, че се опитва да "разруши истинското православие".

Българският патриарх Даниил е написал още преди вземането на решението писмо до митрополит Онуфрий. Главата на Българската православна църква поздравява близкия до Москва украински клирик за 10-ата годишнина от избирането му като Киевски митрополит.

"Времето на Вашето първосветителство съвпадна с тежки изпитания за украинския народ и неговата Църква. Същевременно това бяха години на разделение вътре в самото украинско общество, при което Вие винаги се проявявахте като обединител и миротворец -евангелски дълг за всеки един истински Христов пастир," пише българският патриарх към Онуфрий.

Светият синод до момента не е излизал с решение за поисканата и призната от част от православни църкви независимост на Православната църква на Украйна от Московската патриаршия. Преди кончината си патриарх Неофит подкрепи Украйна във войната, която Русия води срещу нея, но консенсус по темата в Синода няма, а и едва ли ще има при новия патриарх Даниил.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Съвременното изкуство – провокация и инвестиция – Sofia Art Fair

Суни Данаджъ и Радослав Механджийски разказват за Sofia Art Fair - най-големият до този момент форум за съвременно изкуство у нас, който ще се проведе от 3-ти до 6-ти октомври. 

10:00 - 27.09.2024
Важно днес

Седем души са ранени при катастрофа в Хаинбоаз

Движението в прохода е затруднено

09:46 - 27.09.2024
Важно днес

"Възраждане" може да е втора сила в 51-вия парламент, според "Тренд"

Седем партии влизат в следващото Народно събрание, показва проучване

08:13 - 27.09.2024
Важно днес

Краят на седмицата идва със слънчево и топло време

Драстично понижаване на температурите се очакват в понеделник

07:49 - 27.09.2024
Важно днес

"Възраждане", БСП и ИТН показаха дъното на 50-ото НС. Пълен погром, обяви Асен Василев

Блокирани бяха ключови текстове, от които зависят милиарди по ПВУ

22:55 - 26.09.2024