Издигаш малко листче хартия с надпис „Две думи“ – вкаран си в полицейски бус за броени секунди. Добре дошли в Москва през 2022 г.

Активистка беше задържана от общо петима въоръжени полицаи с каски на площад „Манежная“ в центъра на руската столица тази неделя. Тя не изразява никакво пряко послание, но сред руснаците, които протестират срещу Владимир Путин, изразът „Нет войне“ („Не на войната“) стана символичен.

Руската платформа за граждански активизъм „Activatica“ съобщи за задържането на жената в Москва и качи видео, на което се вижда бруталният ѝ арест.

„Две думи – и си в полицейски бус. Колко секунди са нужни, за да бъдеш задържан на Манежная? Спойлер към видеото – една и половина“, пишат от организацията и добавят: „Спрете Путин, спрете войната“.

В клипа се вижда как руските полицаи надвишават като брой цивилните граждани на опустелия площад в центъра на столицата.

В събота руският активист Михаил Гусев беше задържан временно от полицията в град Иваново (на 300 км от Москва) заради това, че е излязъл на улицата с бял лист, на който е изписано "*** *****". Пуснат е, след като му е издаден протокол за това, че е "дискредитирал руската армия".

Русия преди дни промени Наказателния си кодекс, който вече заплашва с 15 години лишаване от свобода гражданите и журналистите, изразяващи различна позиция спрямо войната от тази на властите.


8 звезди на бял лист хартия? Глоба за "дискредитиране на руската армия"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне