Московската полиция арестува жена заради надпис "Две думи"

Издигаш малко листче хартия с надпис „Две думи“ – вкаран си в полицейски бус за броени секунди. Добре дошли в Москва през 2022 г.

Активистка беше задържана от общо петима въоръжени полицаи с каски на площад „Манежная“ в центъра на руската столица тази неделя. Тя не изразява никакво пряко послание, но сред руснаците, които протестират срещу Владимир Путин, изразът „Нет войне“ („Не на войната“) стана символичен.

Руската платформа за граждански активизъм „Activatica“ съобщи за задържането на жената в Москва и качи видео, на което се вижда бруталният ѝ арест.

„Две думи – и си в полицейски бус. Колко секунди са нужни, за да бъдеш задържан на Манежная? Спойлер към видеото – една и половина“, пишат от организацията и добавят: „Спрете Путин, спрете войната“.

В клипа се вижда как руските полицаи надвишават като брой цивилните граждани на опустелия площад в центъра на столицата.

В събота руският активист Михаил Гусев беше задържан временно от полицията в град Иваново (на 300 км от Москва) заради това, че е излязъл на улицата с бял лист, на който е изписано "*** *****". Пуснат е, след като му е издаден протокол за това, че е "дискредитирал руската армия".

Русия преди дни промени Наказателния си кодекс, който вече заплашва с 15 години лишаване от свобода гражданите и журналистите, изразяващи различна позиция спрямо войната от тази на властите.


8 звезди на бял лист хартия? Глоба за "дискредитиране на руската армия"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023