Московската полиция арестува жена заради надпис "Две думи"

Издигаш малко листче хартия с надпис „Две думи“ – вкаран си в полицейски бус за броени секунди. Добре дошли в Москва през 2022 г.

Активистка беше задържана от общо петима въоръжени полицаи с каски на площад „Манежная“ в центъра на руската столица тази неделя. Тя не изразява никакво пряко послание, но сред руснаците, които протестират срещу Владимир Путин, изразът „Нет войне“ („Не на войната“) стана символичен.

Руската платформа за граждански активизъм „Activatica“ съобщи за задържането на жената в Москва и качи видео, на което се вижда бруталният ѝ арест.

„Две думи – и си в полицейски бус. Колко секунди са нужни, за да бъдеш задържан на Манежная? Спойлер към видеото – една и половина“, пишат от организацията и добавят: „Спрете Путин, спрете войната“.

В клипа се вижда как руските полицаи надвишават като брой цивилните граждани на опустелия площад в центъра на столицата.

В събота руският активист Михаил Гусев беше задържан временно от полицията в град Иваново (на 300 км от Москва) заради това, че е излязъл на улицата с бял лист, на който е изписано "*** *****". Пуснат е, след като му е издаден протокол за това, че е "дискредитирал руската армия".

Русия преди дни промени Наказателния си кодекс, който вече заплашва с 15 години лишаване от свобода гражданите и журналистите, изразяващи различна позиция спрямо войната от тази на властите.


8 звезди на бял лист хартия? Глоба за "дискредитиране на руската армия"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024