Москва атакува украински пристанища само ден след като прекрати сделката за износ на зърно Снимка: © Getty Images

Ден след като се оттегли от споразумението за износ на зърно през Черно море, Русия нанесе удари по украинските пристанища - местата, откъдето Киев досега изнасяше зърно за останалия свят, съобщава "Ройтерс".

Москва призна, че е атакувала складове за гориво в Одеса и завод за производство на морски безпилотни летателни апарати, като част от нейните "масови удари за отмъщение" в отговор на взрива на Кримския мост.

Малко след като мостът беше взривен в понеделник, Русия окончателно се оттегли от едногодишно споразумение за износ на зърно, макар да твърди, че решението за излизане от споразумението и удара в Крим нямат общо.

Според южното оперативно военно командване на Украйна падащите отломки и взривните вълни са нанесли щети на няколко къщи и на неуточнена към този момент пристанищна инфраструктура в Одеса. Местните власти в Николаев - друго украинско пристанище, съобщиха за сериозен пожар там.

Руските атаки са "още едно доказателство, че страната-терорист иска да застраши живота на 400 милиона души в различни страни, които зависят от украинския износ на храни", заяви Андрий Ермак, ръководител на президентския щаб на Украйна.

Сделката за износ на зърно през Черно море, сключена преди година с посредничеството на Турция и ООН, беше един от малкото дипломатически успехи след войната. Чрез нея беше премахната фактическата руска блокада на украинските пристанища и беше избегната световна продоволствена криза.

Украйна и Русия са сред най-големите износители на зърно и други хранителни продукти в света. Ако украинското зърно отново бъде блокирано на пазара, цените могат да се покачат в целия свят, като най-силно засегнати ще бъдат най-бедните държави

"Днешното решение на Русия ще нанесе удар на нуждаещите се хора навсякъде по света", заяви в понеделник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Русия казва, че може да се върне към сделката за зърно, но само ако бъдат изпълнени исканията ѝ за облекчаване на правилата за собствения ѝ износ на храни и торове. Западните държави виждат в това опит да се използва натиск върху доставките на храни, за да се наложи отслабване на финансовите санкции срещу страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024